Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Dansk vin – Vi er på rette vej!

Dansk vin – Vi er på rette vej!
vinkreutzer

Vi er glade for og stolte af at kunne præsentere det første (af forhåbentlig mange) indlæg fra en af Danmarks mest kompetente vinbloggere – vinnørd, professionel vinhandler og blogger på VINKREUTZER – Frederik Kreutzer!  

Jeg var inviteret med som dommer for Danske Vingårde i weekenden og det gav mig et glimrende grundlag for at smage hvor dansk vin er, smagsmæssigt i disse år. Jeg var sat i stævne som én af flere dommere der alle beherskede WSET Systematic Approach to Tasting.

Koldklima druer som Riesling, Sauvignon Blanc og til dels også Chardonnay, i de rette kloner, burde være en del af fremtiden

Idéen var at vi ved at smage efter disse forskrifter, og med skrevne kommentarer, skulle være med til at give en konstruktiv kritik tilbage til producenterne.

Ja vi er i Danmark:)

Ja vi er i Danmark:)

Vi smagte en bred vifte af vine, i de fleste tænkelige kategorier. Overordnet set, så må jeg sige at jeg bliver mere og mere positiv omkring hvor dansk vin er på vej hen. Der er flere producenter der er blevet bedre til at høste moden frugt og få dæmpet de grønne umodne noter i vinene. Den anden mulighed, hvis du har umodne frugt, er at bruge den grønne tone positivt. Alle vine blev smagt 100% blindt og vi fik heller ikke bagefter at vide hvilke vine vi havde smagt.

Mousserende vine

Kom i alle vinens nuancer. Ingen af dem var synderlig velfungerende, grønne umodne noter. Nogle forsøgt gemt under høj dosage.

Nuancerne af dansk mousserende vin

Nuancerne af dansk mousserende vin

Hvide vine

Er generelt på et højt niveau. Her oplevede jeg god syre, og en fin balance mellem elementerne. Jeg tror stadig på at det er denne kategori der har størst potentiale i Danmark, især for vine i bedre kvalitet. En vej mod et højere niveau, må være at eksperimentere med druesorter i den bedre ende. Solaris etc har svært ved at skabe vine på højt niveau. Koldklima druer som Riesling, Sauvignon Blanc og til dels også Chardonnay, i de rette kloner, burde være en del af fremtiden.

Rosévin

Var en overraskende trist oplevelse. De smagte vine udviste alle overdrevent grønne umodne elementer. ”Mine blå druer er ikke modne nok til rødvin, så jeg laver en uhyggelig dårlig rosévin” Dårligt valg… Umodne druer, kan ikke danne baggrund for god vin.

Rødvine

Her var absolut størst spændvidde. Glædeligt at se hvordan mange producenter er blevet gode til at høste modne druer. En stor del af vinene har saftighed og renhed fra frugten i eftersmagen. Rondo druen, der er den mest udbredte, giver flot dyb farve. Strukturen i vinene er som regel bygget op omkring en flot frugtsyre og en relativ lav tannin. Når der så var frugtfedme og mineralitet til at underbygge syren, så blev resultatet flot.

Farveskift af Rondo druer

Farveskift af Rondo druer

De 2 største problemer er nu, som det har været i en del år:

  • Umoden frugt, der resulterer i smagsnuancer af stilke, tomater og grønne blade.
  • Overdreven brug af træfade. Her går det helt galt. Skolelærdom er at vin med lille smagskoncentration ikke bliver til stor vin, blot fordi den kommer på træfad. Her blev træet brugt til at skjule fejl i vinen, især den umodne frugt.

Kombinationen var en enkelt vin der stod helt klart ud for mig. Her var pæn frugtsyre, men også et grønt præg. Producenten havde dog valgt ikke at skjule det, men prøvet at få det til at give en kant i vinen. Det virkede for mig, men jeg kunne høre i pausen at ikke alle var lige glade for denne løsning. Jeg glæder mig til at få afsløret denne vin og tale med producenten om hvad hans tanker er.

Hedvine

Fremstillet på druer og et sæt med hedvin fremstillet på andet end druer, kom også på banen. Her er stort potentiale og det skal jeg ud og finde mere af på markedet. Vi fik nogle versioner på æble der var meget overbevisende. Især den ene af dem, hvor man bare kunne se smagerne rundt omkring sidde og smile når de duftede og smagte denne. Kirsebær, hvor Frederiksdal Gods i mange år har været dominerende, var flot på programmet. Det er dog min klare fornemmelse at ikke alle kirsebærvin på programmet denne dag kom fra Frederiksdal Gods.

Vi fik også set os lidt om på Dansk Vincenter, hvor de blå Rondo druer netop nu er igang med deres Varaison, på godt dansk; farveskift.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Halvamerikaneren

    Ganske interessent emne med danske vine, men beklager at må sige at uden navnene på vinene er indlægget ikke så anvendeligt

  2. Fynboen

    Har smagt vin fra Skærsøgaard og trasket rundt deres vinmarker. Ganske hyggeligt, og det kunne drikkes. Kigger man på priserne, ja så er jeg lidt mere skeptisk.

Smid en kommentar