Gastromand.dk | 21. October 2014

Til toppen

Top

trykkoger/sous vide?

Forside Forum Mad & Drikke trykkoger/sous vide?

This topic contains 2 svar, has 2 voices, and was last updated by avatar Natascha 1 year, 7 måneder siden.

  • Forfatter
    Indlæg
  • #20888
    avatar
    Natascha
    Participant

    Hej alle:)

    Nu har jeg længe drømt meget om at bruge sous vide i min madlavning,evt. starte med en form for amatør sæt- nogen der kender en måde/metode til amatør?

    Nå, men jeg læste så en artikel om brug af trykkoger og tænker- er dette det samme som at bruge sous vide/lige så godt? Og bruger man her så også bare vakuum poser?
    Nogen der ved hvor man billigst kan købe en vakuumforsegler/trykkoger etc?

    Håber meget nogen kan svare på et eller flere af mine spørgsmål, vil være så taknemmelig :D

    Venligst Natascha

  • #20921
    avatar
    Akademikeren
    Participant

    Trykkoger og sous vide er to helt forskellige kogeprincipper.

    I en trykkoger tillader du ikke gas at forlade den beholder du koger i. Fordi vanddampen ikke kan forlade trykkogeren, vil vanddampen medføre at du har et højere gastryk i beholderen. På grund af det højere gastryk vil det resterende vand på væskefase ikke gå over på gasform til trods for at du tilfører mere energi og derved tillader denne teknik at koge ved over 100C. (lettere forsimplet)
    Dette medvirker at du kan koge ting “hurtigere” end normalt som beskrevet på:

    http://www.kvalimad.dk/artikler/kogetider-for-trykkoger

    Sous vide er betegnelsen for at du lader vand langtidsopvarme (ofte vacuum) plastindpakkede fødevarer. Hvilket medfører at fødevaren bringes så tæt på vandets temperatur som muligt på en meget skånsom måde.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide

    Så en trykkoger kan tænkes som en turbokoger, og er f. eks. specielt kendt for at koge supper ekstremt hurtigt.

    Sous vide er specielt kendt for at langtidstilberede kød, til homogen temperatur hele vejen igennem kødet. Altså kødet vil have samme farve hele vejen igennem en steg, og ikke blive mindre rød jo længere væk fra midten af stegen du kommer.

    Jeg syntes http://www.sousvidemaster.dk/ har en fin guide til at komme igang med sous vide. Du kan enten benytte et proffesionelt vandbad eller diverse opsætninger der vil tillade dig at have en stabil vandtemperatur.

    En god trykkoger med sikkerhedsventil (VIGTIGT!) er heller ikke så svær at få fat på i f. eks. imerco eller lignende steder.

  • #20931
    avatar
    Natascha
    Participant

    Hvor skønt med sådan et udførligt svar :)
    Og blev vist lige lidt fattigere der, da jeg vist både må anjskaffe mig trykkoger og sous vide udstyr, man bliver jo inspireret :)

Log ind for at svare og oprette nye emner