Gastromand.dk | 30. September 2014

Til toppen

Top

3 Kommentarer

Lasagne med hjemmelavet pesto, tomat og béchamel sauce

avatar

Hjemmelavet lasagne – her kommer opskriften på grundelementerne

Lasagne er populært og spises ofte som ”hverdagsmad”, Vi kommer her med vores bud på, hvordan du laver en smagfyldt lasagne fra bunden (bortset fra pasta:), hvor du oveni købet selv kan variere indholdet. Lasagne kommer jo fra Italien, så hvad vil være mere nærliggende end, at opbygge den efter farverne; grøn, hvid og rød? For at opnå dette skal du bruge:

1 gang hjemmelavet tomat sauce
1 gang hjemmelavet sauce Béchamel
1 gang hjemmelavet pesto
1 gang fyld
1 gang friske lasagne plader (1 pakke passer nogenlunde)

Fyldet kan du ud fra denne opskift selv vælge. Den maskuline udgave er naturligvis med rigelige mængder baconb og hakket oksekød! Men andre varianter, som vi har prøvet er: Kyllingefilet, kalkunbryst, grøntsager (kartofler, jordskokker, gulerødder, spinat) eller torskefilet eller anden fast, hvid fisk – mange er en smule skeptiske overfor ”fiskelasagne”, men det smager himmelsk!

Oksekød: Svits det hurtigt af på en pande med olie med et hakket løg og tre hakkede fed hvidløg.
Kylling/kalkun: Svits det på en pande med olie.
Grøntsager: Renses og skæres i passende skiver.
Fisk: Renses og skæres i strimler på størrelse med en langfinger.

Start med tomatsaucen, da den skal have minimum en halv time, hvor den står og små simre, og gerne længere.

Tomatsauce
6 flotte store tomater
1 dåse flåede tomater
1 løg
4-5 fed hvidløg
1 tsk. tørret oregano
Olivenolie
1 glas hvidvin
Salt, friskkværnet peber og sukker
Evt. sherryvineddike (ikke for meget)

Om vinteren kan de store flotte tomater have et noget blegt udseende, og så kan de skiftes ud med den type, der ser mest moden ud.

Løg og hvidløg hakkes relativt fint. De friske tomater ligeså. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op. Når olien er varm kommes løg og hvidløg ved, og man steger til de er gennemsigtige. Så kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og får lov til at stege med i 3-4 minutter.

Derpå tilsættes de flåede tomater, som moses godt ud med grydeskeen. Hvidvinen hældes på, og sovsen simrer for ganske lavt blus i ca. ½ time, måske lidt mere. Hvis det begynder at koge tørt, tilsættes en smule vand.

Så smages der grundigt til med salt, peber, sukker og sherryvineddike. Det er ikke meningen, at sovsen skal være sød, men den skal på den anden side heller ikke være sur.

Mens tomatsaucen simrer kan der nu begyndes på béchamel saucen.

Sauce Béchamel
2 spsk. smør
2 spsk. mel (med top)
Ca. 5 dl sødmælk
1 lille løg, stukket med 4-5 nelliker
1 laurbærblad
Revet muskat
Salt og peber

Sauce Béchamel

Smelt smørret i en gryde og kom derpå melet ved. Rør grundigt og bag melet af, uden at det tager farve. Kom derpå mælken ved lidt af gangen, mens der piskes kraftigt i sovsen.

Når al mælken er tilsat, kommes løget og laurbærbladet ved, og sovsen får lov til at koge for ganske svagt blus i 15-20 minutter under jævnlig omrøring. Smag sovsen til med salt, hvid peber og rigelig revet muskatnød og si den. Man kan godt undlade løg og laurbærblad.

I dette tilfælde, hvor béchamel’en skal bruges til lasagne, smages den yderligere til med 2-3 spsk revet parmesan. Og så hedder den faktisk mornay-sovs.

Det skulle nu gerne passe med, at tomatsaucen og béchamelsaucen følges ad og bliver færdige på samme tid.

Pesto
1 bundt basilikum
Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
1-2 fed hvidløg efter størrelse
3-4 spsk. pinjekerner
2-3 deciliter olivenolie (maksimalt)
Saften af optil en ½ citron
Peber og evt. salt

Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor. Kør med blenderen og tilsæt olien, indtil konsistensen er, som du kan lide den.

Smag til med citronsaft og peber og evt. lidt havsalt – men pas på. Parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen.

Hvidløgssmag i pesto er en smagssag. Den bør være markant, men nogle kan lide det kraftigere end andre. Pesto er en sauce, hvor det gælder om at finde sin egen favoritblanding.

Husk, at pestoen sagtens kan gennem i køleskabet, hvis bare det er dækket af et lille lag olivenolie!

Du står nu tilbage med; Torsk, hjemmelavet tomat sauce, hjemmelavet sauce Béchamel, hjemmelavet pesto, som du lige kan beundre et kort øjeblik:

Så samles lasagnen: start med et lag fyld. Giv så nogle skefulde tomatsauce udover, nogle skefulde bechamel og nogle klatter hist og pist af pesto. Så kommes et lag lasagneplader på – og sådan fortsætter man. Slut af med et lag pasta – og kom det sidste af bechamel-saucen ovenpå. Evt. lidt pesto. Riv lidt ekstra parmesan på toppen.

Sæt fadet i ovnen og giv lasagnen en 25-30 minutter. Hold øje med den. Når overfladen er gylden og gratineret og boblende, er den klar. Giv den lige et 5-10 minutter udenfor ovnen, inden den serveres. Lasagnen skal være ret våd, men ikke på nogen måder flydende.

Tak til brødrene Price for inspiration endnu en gang:)

/Velbekomme

Tags

Kommentarer

  1. Cindie

    Hej, det her lyder lækkert, og jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave den når familien kommer på besøg. Dog har jeg lige et spørgsmål, hvor mange gram hakket oksekød bruges der?

    • Hej Cindie – sikke en gammel herlige opskrift du er faldet over da! Jamen der skal bruges en 600-700 gram vil jeg mene, nu er vi jo Gastromænd, så for lidt kød kan du ikke få! God fornøjelse…

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'