Gastromand.dk | 23. August 2014

Til toppen

Top

11 Kommentarer

Pretzels med krydret bacon

avatar

Kager og andet bagværk er ikke det, vi gør mest i her på Gastromand og det vil nogen nok mene er en fejl. Så det gør vi nu noget drastisk ved…

Vores næste nye bloggerer nemlig, og hold nu fast, kvinde! Louise skrev bl.a. i sin mail til os:

Men inden I læser videre, må jeg hellere advare om at jeg er af den art der har kromosomerne xx, bare lige så det er på det rene! Mit navn er Louise, jeg er 26 år gammel og passioneret kagebager. Jeg er en sucker for kage, med en massiv interesse inden for konditorfaget. Autodidakt bagerjomfru med stor kærlighed for detaljerne og den gode smag. Jeg ved ikke meget om whiskey og høj cigarføring, men jeg ved hvordan man pisker en god fløde og jeg ved at vejen til en mands hjerte går gennem dessertmaven!

Vi har naturligvis indskærpet overfor Louise at cupcakes IKKE er velkomne på Gastromand.dk:)

Vi starter ud med en rigtig weekendsnack, som gør sig suverænt til påskens øl:

Pretzels er et godt alternativ til andre velkendte snacks. De findes i et hav af varianter og det er nemt at lave dem i netop den variant man selv foretrækker. Mine pretzels har en sprød skorpe og et blødt indre, sådan kan jeg godt lide dem!

Jeg har brugt en italiensk hvedemel type “00″ , der giver en elastisk og meget blød pizza agtig dej. Dette betyder også at man får den sprøde skorpe, men et blødt og luftigt indre. Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt igennem, som med alt andet dej. Jo længere tid man ælter, des mere bliver melet indarbejdet med de øvrige ingredienser og man ender med en super smidig dej, der er nem at arbejde med.

Jeg lader gerne min dej køre i røremaskinen 8-10 minutter, armkræfter kan også gøre jobbet og man ved at dejen er klar når man kan trække i den, uden at den “knækker”

Det tager lidt tid at lave dejen, den skal stå køligt i minimum 8 timer, men slår man dejen sammen om aftenen, er den klar til næste dag.

Brug disse pretzels som en simpel snack, serveret med en sød sennep og en kold øl, eller brug dem som tilbehør til oste/pølsebord.

Jeg har her lavet to varianter. En med krydret bacon, samt en ganske almindelig pretzel med salt.

Sammensæt selv krydderblandingen med dine foretrukne krydderier. Det smager dog ganske fortrinligt med en sammensætning af det søde, stærke og den røgede paprika.

Hvis man ønsker en mere markant smag til sine pretzels, kan der tilsættes 2 spsk. kommen i selve dejen. Personligt foretrækker jeg den milde saltsmag.

Pretzels med krydret bacon
Forfatter: 
Kategori: Snacks
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 16-24
 
Ingredienser
Dej:
  • 1½ dl. lun mælk
  • 1½ dl. lun vand
  • 20 gr. gær
  • 50 gr. smeltet smør
  • 500 gr. italiensk hvedemel type "00"
  • 2 spsk. groft salt
  • evt. 2 spsk. hel kommen
Bacon wrap:
  • 1 pk. bacon
  • 1 dl. muscovado sukker
  • 2 spsk. røget paprika
  • 1 tsk. karry
  • 1 tsk. maizena el. kartoffelmel
  • Lidt peber
Et æg til pensling + groft salt.
Tilberedning
Dag 1:
  1. Opløs gæren i det lune vand og mælk.
  2. Tilsæt smør, mel og salt.
  3. Ælt dejen god igennem og lad den hæve tildækket i 1 time.
  4. Form dine pretzels til kringler og/eller sticks.
  5. Fordel dem på 2 bageplader og stil dem køligt natten over, mindst 8 timer.
Dag 2:
Pretzels:
  1. Bring en gryde med vand i kog og kog dine pretzels i et par minutter. De er færdige med at koge, når de har opnået en lidt plastik agtig overflade. Placer dem på bagepladerne igen.
  2. Pensl dem med det sammenpiskede æg og drys med groft salt.
  3. Bag dem i ca.18-20 minutter ved 180 grader på varmluft.
Krydret Bacon:
  1. Halver bacon strimlerne.
  2. Bland krydderierne godt og vend bacon strimlerne heri.
  3. Sno et stykke bacon omkring hver stick. (Jeg lavede 16 sticks og 8 kringler)
  4. Placer dem på en bagerist og sæt dem i midten af ovnen igen med en bageplade nedenunder så fedtet kan løbe fra.
  5. Bag dem i ca.15-20 minutter ved 180 grader varmluft. Hold øje med dem, pludselig går det stærkt.
Noter og anretning
Disse pretzels kan også langtidsbages, hvilket gør de bliver sprøde hele vejen igennem. Alt afhængig af hvordan ens ovn varmer, skal de bage i ca.1½ time ved 100-120 grader, evt. med lågen på klem. Dette kræver at man går og holder øje med dem, de skal ikke bage, men tørre, så det er vigtigt at temperaturen ikke er for høj.


Pga. meltypen og den lange hævetid, kan dejen med fordel også bruges til en lækker pizzabund. Den tager heller ikke skade af at ligge på køl et par dage, bare den er pakket godt ind og ikke ligger sammen med madvarer der kan afgive lugt og smag.

Bruges dejen til pizza, bages den ca.10-12 minutter på 190 grader. Det giver en god, tynd og sprød pizzabund.

Velbekomme!

Du kan se meget mere fra Louise og få stillet kagelysten på hendes blog med det maskuline navn Sukkerhjerte – go fornøjelse!   

Kommentarer

  1. Smukt!!

    Bacon klæder faktisk utrolig mange ting, herunder bagværk, kager og desserter. Jeg har en ret god opskrift på baconis, hvor man laver karameliseret bacon, knuser det og drysser det udover isen.

    Thumbs up – jeg glæder mig til at læse mere!!

  2. KIm

    Fantastisk bagværk, som skal prøves i påskeferien. Og alt med bacon er jo godt.

    Mads – at prale med at man har en opskrift på bacon is og ikke dele den er altså ikke OK:-)

    God påske

  3. @Kim – køb min kommende bog: “Bacon, kødets eget krydderi” med 100 opskrifter, hvor der indgår bacon. Alt lige fra du står op om morgenen og skal have morgenmad til den kage du skal have efter en tre retters menu om aftenen. ;-)

  4. halv-amerikaneren

    Jeg skal i de kommende dage igang med næste runde af hjemmerøget bacon. Denne opskrift er hermed bookmarked – det ser jo godt ud og den bliver nok kun endnu bedre af ordentlig bacon :)

    • Sukkerhjerte

      Det har du nok helt ret i! :)

  5. ramme

    Faldt over en blog med en opskrift på ‘bourbon-bacon-brownies’ og tænkte, at det måske var det rette forum at dele denne opskrift… Jeg har ikke selv prøvet den, men har til gengæld prøvet en anden vanvittig opskrift posted på bloggen, der hedder ‘Caramel filled brownies, som absolut kommer i min top 1.

    ‘Bourbon-bacon-brownies’ – http://agiltnutmeg.com/2011/10/07/bourbon-bacon-brownies/
    ‘Caramel-filled brownies’ – http://agiltnutmeg.com/2012/01/09/caramel-filled-brownies/

    My bad Damm, hvis jeg er utilstedelig med sådanne opskrifter, men føler det er min pligt at dele sådanne oplevelser med andre madelskere :)

    • Du er tilgivet!

      det ser jo vanvittigt lækkert ud!

      Men forummet ville nok være det korrekte sted ja:)

    • Sukkerhjerte

      Man skulle være et skarn, hvis ikke man fristes af de 2 slags brownies der… Jeg påtager mig gerne ansvaret for at afprøve Bourbon-bacon-brownies og mon ikke også den med karamel sniger sig ind på “must-try-to-bake” listen :)

      • Jeg kunne godt lige bruge en “Bourbon-bacon-brownie” til at klare formiddagen med – jeg er klar når du er :-)

  6. CK1

    Prøvede opskriften igår – dog kun helt almindelige uden bacon. Havde ikke meget tid så de fik kun 4 timers hævning (jaja ved godt den SKULLE have 8, men alternativet var ikke at prøve…:-)
    De blev helt fantastiske!!

  7. Sådan, jeg ved at mændene kan lide begge dele, så de skal prøves. Tak for en rigtig mandemadsside.

    De skal bages næste gang hans øl loge kommer

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'