Gastromand.dk | 23. August 2014

Til toppen

Top

1 kommentar

Menu til vinsmagning – del 1 – Bruchetta med tomat

avatar

Vinsmagninger er en genial måde dels at smage vin, du måske ikke normalt vil kaste dig over, dels lære en masse om vin (det kan næsten ikke undgås). Sidst men ikke mindst er det det jo en dejlig måde at få en lille brandert på…

Står du i den udfordrende situation, at du skal afholde en vinsmagning, har vi (med udgangspunkt i en netop afholdt vinsmagning) flækket en forholdsvis simpel, men lækker menu sammen, som kan klares for max 50 kr. pr. mand (menuen skal jo være forholdsvis billig – det var jo trods alt en VINsmagning).

Menuen bestod af følgende:

  • Risotto med svampe
  • Bruchetta med tomat
  • Bruchetta med svampe
  • Basilikums pesto
  • Oliventapenade
  • Tomatsalat med frisk mozzarella
  • Grillede artiskokhjerter

Da der skal laves en del, er det bedst, at starte flere rette op ad gangen, selv om det kan virkelig lidt uoverskueligt. Det bedste er hvis du kan narre en kammerat, kone, kæreste, veninde, nabo eller tilfældig forbipasserende til at hjælpe til (Webmasteren: Alternativt bare starte tidligere end en time før gæsterne ankommer;-)).

Start med risottoen

400 g risottorio
250 g. frisk mark svampe (kan også være portobello el.)60 g. smør
4 skalotteløg eller 1 alm. l øg
1 glas tør hvidvin
Ca. 1½ l god hønsebouillon
En stor håndfuld friskrevet parmesan
Lidt ekstra smør
Salt og friskkværnet peber

Hak løgene fint og sautér dem i smør eller i en tykbundet gryde. Skær svampene i mundrette stykker og sautér dem efterfølgende i samme gryde. Kom ris ved og lad dem stege med til de begynder at suge fedtstoffet til sig. Hæld hvidvin på og lad det koge væk.

Spæd derpå med kogende bouillon lidt af gangen og lad det koge næsten væk, inden næste portion tilsættes. Rør næsten uafbrudt i risottoen undervejs. Mens sættes bruchettaen i ovnen.

Bruchetta

 

Bruchetta med svampe-marsala og friske tomater

 

3 store ciabatta brød
Oliven olie
4 fed hvidløg

Skær brødene i skiver. Læg dem i et ildfast fad, pensel brødene med olie. Hak hvidløgene meget fint og læg dem over brødet. Sæt fadet i oven på 150 g. varmluft i ca. 15 minutter. Begynd nu med tomaterne til bruchettaen.

Bruchetta med tomat

1 bakke Cherry-tomater eller samme mængde små tomater på stilk
1 skalotteløg
½ lille rødløg
Olivenolie
Lidt god balsamico
Sherry vineddike
Salt, peber og sukker
Basilikum (1 hakker spsk.)
Persille (1 hakker spsk.)

Tomaterne skæres i små tern. Skalotteløget og rødløget finthakkes og kommes ned til tomaterne. Så røres der en smule olivenolie og et par dråber balsamico i, hvorpå der  tilsætte fint hakket basilikum og persille krydres med salt, peber og evt. justeres med en anelse sukker og sherry vineddike. Lad den trække i køleskabet til de andre retter er færdige.

Tilbage til risottoen

Efter ca. 20 minutter er risene møre, hvilket burde være den tid, som er gået nu. Risottoen må endelig ikke være tør i det, snarere lidt flydende. I følge de italienske folkefærd, skal en risotto kunne lave en bølge på tallerken. Sluk for blusset og rør parmesan og ekstra smør i. Smag til med salt og peber og server omgående.

Den var så enden på den første del. I næste del afslutter vi, hvor svampene til bruchettaen, basilikum pesto, oliven tapanade og tomatsalat afsluttes. Men I skal dog ikke snydes for et lille billede af den kommende herlighed.

 

Ja undskyld den dårlige "lyssætning" :)

 

Velbekomme!

PS. Du kan selvfølgelig også se frem til vinene og tilhørende smagenoter!

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'