Gastromand.dk | 1. November 2014

Til toppen

Top

11 Kommentarer

Battle of the Kitchens: Mortens Kro vs. SushiSushi

Battle of the Kitchens: Mortens Kro vs. SushiSushi
avatar

Endnu engang inviterede Morten til arrangement på Kroen, hvor der denne gang skulle battles med Sushi-restauranten ”SushiSushi” som også har lokation i Aalborg. Et interessant anslag set fra en gastronørds synspunkt. Det var i øvrigt ikke den første battle mellem de to restauranter – Mortens Kro afholdt sidste år samme arrangement – efter sigende med stor succes.

Setupet er simpelt:

2 teams

5 hovedingredienser

5 retter fra hvert køkken

Tilhørende champagne, vin og sake

Umiddelbart et godt tilbud til 998 kr.

Denne gang er det ikke blot med min favoritmedspiser Webmasteren – kvinderne havde krævet at komme med og so be it… De er trods alt sushieksperterne.

Stemningen var som altid god på Restaurant Mortens Kro – bemærk i øvrigt den smukke unge kvinde nederst til venstre;)

Vi ankommer præcis kl. 19.00, hvor næsten samtlige gæster er ankommet – restauranten var i dagens anledning fyldt til bristepunktet. Vi bliver budt pænt velkommen af en veloplagt indehaver Morten Nielsen, som tager imod vores overtøj og viser os til bords.

Kort efter kommer der champagne (Moët & Chandon Brut Imperial), som skænkes af en af de til lejligheden medbragte SushiSushi-tjenere (formåder vi) iklædt en japansk kimono. På bordet står der allerede snacks – saltede mandler og wasabi-nødder. Fornuftig start.

Well, Game on…

Efter vi har siddet en kort stund kommer tjeneren med vores første servering – maki med laks, mange, avocado, springløg, sesam og chilimayo vs. gravad laks med æble-hyben, hø aske og ristet rugbrød. Vi får altså serveret retterne fra Mortens Kro SushiSushi samtidig – ”intresssant” bemærker min bedre halvdel, og vi bliver hurtigt enige om, at der må være lagt op til en lille dyst mellem de to og så skal de sgu også få point!

Vi får serveret en flot riesling ”Heerenweg de Truckheim” fra  Zind Humbrecht – Alsace 2007 og som du måske har gættet smager den fantastisk. Frisk, sødlig men alligevel syre og flot balance, duft af fersken, melon og ananas uden at det bliver for voldsomt. En af mine personlige favoritproducenter, som jeg kun kan anbefale.

Japan meets Nordic

Nå der skal gives point fra bordet, og det må siges, at Sushien gør et overraskende godt indtryk – simpel, frisk, lækker og velsmagende sushi, som trækker hele 3/4 stemmer, hvor Mortens Kro får den sidste. det skal dog bemærkes at den gravad laks smeltede på tungen og smagte glimrende.

Morten strikes back

Jeg læner mig tilbage og nyder den afslappede og gode stemning i restauranten. Kort efter kommer anden servering, hvor Sushi stiller med Nigiri med svitset hamachi, jalapeno og tobikko – Mortens Kro svarer hårdt igen med helleflynder med svampe risotto. Hertil Chardonnay fra Australien – Wandin Valley Estate 2007. Denne gang er roller byttet om og Mortens Kro løber med en 3-1. Begge retter er visuelt smukt præsenteret og absolut velsmagende. Vi var dog alle enige om at jalapenoen ooverdøvede den sarte nigiriog simpelthen var for stærk – måske lidt marinade kunne måske have dæmpet styrken? Vinen er fin, tør, rank og ikke for fed – typisk oversøisk chardonnay – vi savner dog lidt vores riesling:).

Nigiri med svitset hamachi vs. Helleflynder med svampe risotto

Round 3

Runde 3 går i gang, stillingen er lige og SushiSushi stiller an med Misoglaseret kammusling med asparges og sprød kartoffel hvor Mortens Kro stiller med rimmet kammusling med rødbede og peberrod. Glæden lyser ud af Webmasterens øjne som er en sucker for kammuslinger.  Vi kigger lidt på vores menukort, som ligger ved bordet, da vi ser, at vinen fra sidste servering er en genganger, vi beder diskret vores tjener om at få serveret rieslingen fra forrige servering, som han fluks henter – ik’ så meget pis.

Misoglaseret kammusling vs. Rimmet kammusling

Afgørelsen er tæt, men de misoglaserede kammuslinger løber alligevel med sejren 4-0. Kammusling er en sart spise, som oftest serveres (lyn)stegt med variende tilbehør. Det var derfor interessant at se to så forskellige udgaver af havets mørbrad, som Webmasteren vist har døbt den.

Indtil videre har det japanske team overrasket gastromændene og påhæng positivt, men nu er det blevet tid til hovedretten og and!

Vi får skænket vinen kort tid inden serveringen, som ved alle de andre retter. Webmasteren og jeg slynger vinen og dufter – kigger på hinanden, og siger begge begejstret ”Pinot!”. Pinot Noiren er fra Hawkes Bay i New Zealand årgang 2008. Selvom vi ikke kender producenten fornægter duften af jordbær, hindbær og kirsebær sig ikke. De kan altså godt lave Pinot Noir i New Zealand.

Så kommer serveringen – fra SushiSushi: And vendt i sesam på bund af radiser, appelsin, agurk, bønner og soja vinaigrette. Morten Kro disker op med bryst af vildand fra Klosterheden glaseret i hoisin sauce med skorzone og sprød krumme. Så er Mortens Kro på ren hjemmebane, og leverer det der gør at de endnu en gang har modtaget 3 stjerner i Den Danske Spiseguide – høj kvalitet og velsmag. Sushi Sushi bør nok holde sig til de kolde sushi-retter – både af hensyn til smag og visuel præsentation. 4-0 til den nordiske and.

Duck vs. lidt mere rodet Duck

Summernes sum

Aftenen afsluttes med dessert fra begge sider, Sushi stiller med lakrids marengs med grøn æble sorbet, lakrids parfait, lakrids creme og æble gele. Mortens Kro holder den klassisk og serverer en smuk creme brulé i efterårsstil med æble og hyldebær. Mortens Kro får afslutningsvis de 3/4 stemmer. Der er kun roser til desserterne – til såvel desserterne individuelt, som deres samspil. SushiSushis dessert er absolut velsmagende og bringer et fint friskt modstil til den fede creme brulé. Hvor det ved de tidligere serveringer var tydeligt at der var tale om to køkkeners individuelle fortolkninger, går det her til sidst op i en højere enhed, hvor 1+1=3 – intenderet eller ej…

I stedet for den traditionelle dessertvin bliver der serveret æble/lakrids sake , som må siges at være et helt fortræffeligt match til desserterne!

Lakrids marengs m. grøn æble sorbetcreme vs. Creme brulé m. æble og hyldebær

Til slut må det siges at være en vellykket aften. 998 kr. for champagne, 5 retter og tilhørende vin er overkommeligt, og man får sgu noget for pengene.

Selve konceptet med ”duel” er nytænkende (i hvert fald i Nordjylland) og bør bestemt ikke være den sidste af slagsen. Vi tropper i hvert fald gerne op, hvis Morten næste gang udfordrer en af byens bedre restauranter…

Mortens Kro DJ

PS. Der er alt for få DJs på de danske toprestauranter!

Som et lille men kunne jeg godt savne en indledende præsentation af aftenen, samt at retterne blev præsenteret i plenum eller under servering for ligesom at skabe lidt mere hype omkring arrangementet. Bortset fra det, så takker vi for en herlig aften, som efterfølgende bød på Cloudy Bay hos Webmasteren (som praktisk talt er nabo til Kroen) og senere en tur ud i Aalborgs natteliv (der var ikke meget Familiefar over undertegnede dagen efter).

Velbekomme!

Kommentarer

  1. Frederik Kreutzer

    Lyder som et super koncept! Kan godt lide at I lige hjælper dem med at sætte den rigtige vin til maden. Hvem p***** gider drikke oversøisk Chardonnay til 2 retter, når der er mulighed for Riesling.

    Hyg jer
    Frederik

    • Konceptet er super og som nævnt vil vi meget gerne se det gentaget med en af byens (eller landets?) bedre restauranter…

      Mht. vinen var det lige præcis det vi tænkte;-)

  2. Ærger mig græseløst over at vi var udenbys den dag det blev afholdt. Retterne ser virkeligt lækre ud.
    Bemærkede dog en ting: desserten. Den dessert som SS serverede var nøjagtigt samme dessert som Morten serverede til “smag på efterårsferien” arrangementet. tilfældighed?

    • “I think not” :-) Der er heldigvis masser af gode arrangementer Kim – næste gang, så må vi lige sørge for at vi deltager sammen – jeg kunne dog godt savne lidt præsentation og velkomst fra vores kære vært, men det kommer nok næste gang :-)

  3. Vitte_kongen

    Det ser da godt nok ud som om i har hygget jer :)
    Og maden ser heller ikke dårlig ud – Der er jeg enig med Kim. Man skulle have været der.
    Nå, det må blive en anden god gang.
    Over & Out!

  4. Super koncept! Og temmelig god pris for arrangementet, for det lyder da virkelig lækkert :-)

  5. Anne

    Altså desserten er så vidt jeg ved udelukkende MK? Den er på gourmet-menuen som deres dessert og har været det lige siden menuen skiftede fra sensommer til efterårsmenu?

    • Hej Anne – Den dessert du ser på billeder er SushiSushis Mortens Kro stillede med Creme brulé m. æble og hyldebær, men vi har dog kun den ene ret (SS) på billedet, da de blev serveret på flere tallerkener, og måske fordi den kære Webmaster og jeg havde delt alt sakien – det skulle jo ikke gå til spilde :-)

      • Kim Schulz

        Anne har nu ret. Den desser der er på billeder _er_ den dessert som mortens kro har i deres gourmet menu (og i deres “smag på efteråret” menu).
        Bevis? Tjek mit billede her:

        https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150423681192288&set=a.10150423680452288.411808.605232287&type=1&theater

        • (Rødme) ja efter nærmere reseach og efter den kære Webmaster og jeg har gennemgået aftenen skridt for skridt (hvilket i sig selv var en temmelig svær opgave) må vi nok erkende, at vi har lavet en fejl – I har ret :-) Jeg har dog tjekket menuen, som vi fik med hjem (hvordan det lykkes os at passe på den hele natten må forblive et uløst mysterium) og her er det faktisk forkert angivet – ved de første 4 serveringer står SushiSushis ret angivet som den første og Mortens Kro angivet som den sidste – dog er der ved femte og sidste ret byttet om på disse, så derfor vores fejltagelse. Men herligt med lidt vågne læsere som straks fanger dette :-)

  6. Det så ud til at være et spændende koncept. Jeg har kun været på Mortens Kro en enkelt gang, hvilket var en helt almindelig dag. Maden var god og velsmagende, men bare ikke særlig kreativ. En menu kostede det samme som på Kokkeriet i København, men der var en verden til forskel. Hvad værre var, så var der enorm lang ventetid mellem retterne. Der gik op til en time mellem hver ret.
    Se hele min anmeldelse og billeder på http://www.restaurantcritic.eu/the-reviews/denmark/mortens-kro

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'