Gastromand.dk | 1. November 2014

Til toppen

Top

8 Kommentarer

Carbonara – “Den grønne”

avatar

Den er nem, hurtig og lækker – alt hvad damebladene ønsker af en ret… Og nu er jeg altså også faldet i fælden!

Retten minder en smule om carbonara, men indeholder langt flere grøntsager end en rigtig carbonara. Alligevel kunne vi vel kalde retten for en ”grøn carbonara”. Nu skal du selvfølgelig ikke tro, at det betyder at den er let på kalorier, for det kan man ikke sige. Skulle den mod forventning ønskes lettere, kan det gøres ved at bruge æggehvider i stedet for blommer, en lettere fløde end piskefløde – men det er på eget ansvar;)

Nå – Carbonara siges i øvrigt at stamme fra det italienske ord for ”kulgrill”, da retten blev lavet som en sund omgang spaghetti til minearbejderne, hvor referencen til kul var ideel. Dette siger myten i hvert fald, ikke desto mindre er den grundlæggende opskrift super lækker!

Mad på 20 minutter...

"Den grønne Carbonara"
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 4 store øko æggeblommer
  • 1,5 dl piskefløde
  • 200 g friskrevet parmesan
  • 12 stykke skiver panchetta
  • Bundt timian
  • Lidt olie til stegning
  • 1 lille broccoli
  • 1 bundt forårsløg
  • 400 g pasta (fuldkorns øko) ja det synes jeg altså er bedst
  • 2 peberfrugter (gul/grøn)
  • Friske ærter?
  • Salt/peber
Tilberedning
  1. Sæt du gryder over med kogende vand, kog pastaen i den ene og salt vandet let
  2. Kog broccolien i 2 minutter i den anden - endelige ikke længere!
  3. Når broccolien er færdig plukker du den i små buketter og stiller den til side.
  4. Snit grøntsagerne i bundrette bider
  5. Varm en stor pande op og sjask lidt olie på, svits panchetta til de er sprødt
  6. Tilsæt peberfrugt, broccoli og halvdelen af timianen og steg det hurtigt, tilsæt salt og peber
  7. Mens det steger rører du piskefløde, æg og halvdelen af parmesanen sammen tilsæt salt og peber (mere peber end du tror!)
  8. Tag panden af blusset.
  9. Nu skulle pastaen gerne være færdig, tag en stor skefuld af pastavandet og tilsæt i saucen.
  10. Hæld nu saucen over i panden, og rør det hele godt sammen, det er vigtigt at saucen ikke kommer til at koge, så får du nemlig røræg!
  11. Hak resten af dit timian hurtigt og drys over sammen med lidt timian og dine forårsløg

Skeptikere ville måske frygte de rå æg, men come on – salmonella var noget vi bekymrede os om i 90’erne. Hvis du blot venter et minut og sikrer at saucen ikke koger, så skal du nok være på den sikre side. Du kan i øvrigt  sagtens udskifte grøntsagerne med courgetter eller hvad du nu synes kunne være lækkert. Som sagt kan retten sagtens laves lettere, men det bliver ikke i mit hus – det smager altså himmelsk med fløde, æg og parmesan!

Tak til Jamie for inspiration.

Velbekomme!

Kommentarer

  1. Dan

    Det lyder som en lækker opskrift som altid. Jeg kunne sagtens finde på at lave den, men jeg synes at billedet ikke lever op til gastromand’s vanlige standard. Er der ikke lidt for meget pastasalat over det?

    • Hej Dan… den er også super god – mht. til billedet, så er jeg tilbøjelig til at give dig ret – men den klarer du jo let – du kører lige dobbelt op på fløde, æg og parmesan så er det ikke længere dømt pastasalat…

  2. Ey, det lyder lækkert. Det må jeg prøve!

    • Skynd dig inden vores herlige sommer slutter :-)

  3. Asbjørn

    Det er desværre en farlig skrøne at viderebringe at salmonella hører 90erne til. Det er stadig en yderst farlig bakterie der i snit findes i to procent af alle danske æg. Og en bakterie hvor kun 20 (sic!) enkelte bakterier kan gøre dig syg og for børn og svagelige kan være livsfarlige.

  4. Jakob

    Hvis man vil være på den helt sikre side med Salmonella, så bruger man vel bare pasteuriserede æggeblommer.

    • Fynboen

      Korrekt Jakob

      • Men Gastromanden lever jo “on the edge” Jakob og Mr. Fynbo!

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'