Gastromand.dk | July 24, 2014

Til toppen

Top

30 Kommentarer

Hjemmelavet kartoffelsalat – den eneste opskrift du behøver

avatar

Vi danskere elsker kartofler i alle afskygninger og kold kartoffelsalat er ingen undtagelse. Denne misforståede og mishandlede ret er vel et lige så fast indslag til de danske grillmiddage, som kartoflerne i de færdigkøbte salater fra Flensted, K-salat, Gråsten m. fl. er slatne.

Men kartoffelsalat behøver ikke være lig med E-numre og dårlig smag!

Prøv også: Pulled Pork – den ultimative grillopskrift

 

 

Prøv også: Porchetta – nemt og suverænt på grillen!

Er du læser her på Gastromand, er du formentlig allerede blevet omvendt mht. mayonnaise, bearnaise sauce osv. og her får du mit bud på en suveræn “grundkartoffelsalat”, som er blevet perfektioneret gennem de seneste mange grillsæsoner. Den kolde kartoffelsalat kan så efterfølgende tunes med diverse råvarer.

Læs også: Verdens bedste kartoffelsalat? <<– Prøv den!

 

5.0 from 2 reviews
Den ultimative kartoffelsalat til grillsæsonen
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Som med så mange andre retter ligger hemmeligheden i råvarerne - nye kartofler er altså et must!
Ingredienser
  • 1 kg. nye danske kartofler
  • En håndfuld radiser
  • 3 forårsløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 bundt purløg
  • 2 spsk. hjemmelavet mayonnaise
  • 4 spsk. cremefraiche - så fed som din samvittighed tillader
  • 2 spsk. æbleeddike el. lign.
  • sukker
  • salt
  • friskkværnet peber
Tilberedning
Kartofler
  1. Skrub eller pil kartoflerne og kom dem i letsaltet vand
  2. Bring kartoflerne i kog, skru ned indtil kartoflerne koger let og lad dem koge i ca. 10 min. eller til de er møre.
  3. Hæld vandet fra kartoflerne, skær dem i ikke alt for små stykker og stil dem i fryseren eller køleskabet mens du tilbereder dressingen
Dressing
  1. Skær radiserne i tynde skiver og læg dem i iskoldt vand
  2. Hak forårsløg, hvidløg og purløg
  3. Bland mayo, cremefraiche, og eddike og smag til med sukker, salt og peber - dressingen må gerne være lidt sur/sød/salt i smagen
Samle samle
  1. Vend forsigtigt kartoflerne i dressingen og gør efterfølgende det samme med løg og radiser.
Noter og anretning
Jeg er tilhænger af, at kartoffelsalat ikke er alt for koldt og heller ikke alt for fed, men det er nok en smagssag. Som sagt kan du også tune ovenstående med diverse råvarer - her er nogle af mine favorit extras: - Kapers - Cornichoner - Rå grønne asparges - Solmodne tomater - Agurk - Dild Server kartoffelsalaten til en go' grillpølse eller en saftig svinekotelet!

 

Prøv også: Hjemmelavet coleslaw

 

Kartofler i skålen og kød på grillen…

Smagsindtryk

Prøv at lege lidt med de forskellige smagsindtryk henover sommeren og find frem til din favoritblanding…

  • Salt: Kapers, Cornichoner
  • Surt: Æbleeddike, tomater, cornichoner
  • Sødt: Sukker – daaaaah
  • Bittert: Radiser
  • Umami: Kartofler
  • Sprødt: Løg, radiser og andre grøntsager
  • Blødt: Resten…

Velbekomme!

Hvordan laver du din kartoffelsalat?!

Kommentarer

  1. Godt gået Anders, jeg var selv i sving i weekenden, og havde stor succes med at rive noget parmesan i kartoffelsalaten, det var ikke værst – ellers var den forholdsvis traditionel.

  2. KK

    har en rettelse til kogningen af de kære nye kartofler, mangler der ikke vores kære løvstikke i vandet dertil??????

    • Det er da det, der gør Kim:)

      Ved du hvor jeg kan skaffe Løvstikke i AA?

  3. KK

    Altså ud over min baggård, har druen det vist, har set det til tider i Føtex, super brugsen også thormann eft. men Polle er stoppet så tror ik de har længere. Men ellers ude ved alle kolonihaverne er de til at finde,….;)))) Ellers må jeg til at sælge dem i bundter her, kender en som tit kommer forbi med en ordentlig røvfuld af dem.

  4. Ser super lækkert ud… Må jeg prøve en dag. Kunne især forestille mig at det giver et godt pift med æbleeddike…

    Jeg plejer at lave min kartoffelsalat på halvt cremefraiche og halvt sødmælksrygeost og så bare smage til med salt og peber, friske grønne asparges, radiser og nye kartofler.. Og gerne masser af friskhakkede krydderurter i..

    • Lyder lækkert med rygeost! Det skal klart prøves næste gang der skal grilles…

  5. ...And Gentleman

    Ser sgu godt ud – den må prøves næste gang, den står på grillmad!

    …Dog venter jeg nok med at pille kartoflerne til EFTER, de er blevet kogt ;)

  6. Helbo

    Der er en opskrift der får hele grill bordet til at koge over her hjemme ved os og den er til og med fedt fattig og velsmagende :-D

    1kg kogte, skåret i små tern ny opgravede kartofler.
    ½l Tykmælk
    2spk mayonaise (jaja nissen kan heller ikke stave)
    1 stort finhakket løg
    1-2 spk Fransk sød sennep
    en tot persille eller purløg.
    salt og peber.

    resten er historie, GOD GRILLER !!

  7. Anne

    Spændende ny opskrift på kartoffelsalat. Så mangler vi bare grillvejret. :-)

    • Mange tak Anne! Og ja, jeg kan kun være enig – selvom al slags vejr jo er grillvejr:)

  8. ktl001

    Nu er det sikkert bare billedet der snyder og får os til at tro at det er en slave-mel-pølse fra Steff ? For det gider vi jo ikke mere – vi har sagt STOP til det lokale supermarked- igåås? Vi vil ha slagteren til at lave rigtige pølser!

    Pølsebevægelsen starter nu – det er slut med pølser uden groft kødfuld.

    Hvis der er læsere der bor eller skal feriere i nærheden af Nykøbing Sjælland vil jeg gerne lige slå et slag for pølsemageren i Superbest i Nykøbing sj. Det holder – fik både frankfurtere og Jæger pølse. Frankfurteren var glimrende – jeg er selv mest til lidt grovere pølser og der kom Jæger pølsen helt frem i bussen. Det var næsten episk ;)

    PS: Hvis i finder vejen forbi, så foreslå slagteren at han skal have italienske salsicce på programmet – han påstår at det kun er mig der spørger efter dem på menuen – det skal vi lige ha ændret på ;)

    Nåh for den – var det et kartoffelsalat indlæg…. ;)

    • @ktl001: Slagteren i SuperBest i Nykøbing Sj?? Nu tager du dig sammen. Du letter røven og tager til Rørvig til slagteren der – han er klasser over hvad slagteren i SB kan præstere ;-)

      … og ellers, så kan du jo lave dine pølser selv. Jeg går i hvert fald selv i gang i denne sæson ;-)

      Dbh
      Mads

      • ktl001

        Der er vi så ikke enige – Rørvig slagteren har OK frankfurtere – og andre finthakkede pølser – det er bare ikke “my thing”. Jeg vil ha rigtig kød – grovere pølser.

        Har du prøvet de hjemmelavede pølser i Superbest i Nyk? Ja det har du vel når du konkluderer at RV slagterens er klasser over. Men igen – disagreeee ;)

        Jeg handler også hos slagteren i Rørvig (er ofte i sommerhus i Rørvig) – men jeg kører hellere ud til slagteren i Nr. Asminderup – rimeligere priser og i min optik bedre kød. (Og længere kø ;) )

        Køber du f.eks. en culotte hos slagteren i Rørvig så er den jo bare vacumpakke fra f.eks. inco – det gider jeg ikke når jeg går i slagter – så skal det være hjemmehængt. (Er klar over at det er sådan i de fleste slagtere efterhånden – det er bare synd og skam)

        RV slagteren er på ingen måde en dårlig slagter – men stikker ikke ud – i min optik.

        • Jeg har været nødt til at stille mig tilfreds med slagteren i SB i Nykøbing Sj. og er på ingen måde imponeret når jeg sammenligner ham med min lokale SB. Slagteren i Rørvig mere end dækker vores sommerhusbehov og med en kvalitet som jeg er svært tilfreds med.

          … og hvis du vil have grovere pølser, så laver du dem vel selv? ;-)

    • Moe

      Endnu en hobby til den kedelig family far – Pølser. Tjaa nu har i jo også været forbi rødvin i de vilde 90ér, øl der bare ikke må stå Carlsberg på og nu pølser! Bevares det skal i sikkert nok få et par år til at gå med.

  9. ktl001

    Det står højt på min to-do liste at lave pølser selv (Det lyder ikke rigtig vel ;) )
    men jeg har bare ikke tiden.

    Hvilke af SB slagterens hjemmelavede pølser har du prøvet?
    (Jeg taler kun om de hjemmelavde pølser – jeg har ingen holdning til deres andre kødvarer da jeg ikke kender disse)

  10. Lenemus

    Må komme med et nemt tip til rengøring af nye kartofler: Man hælder kartoflerne i en spand sammen med lidt vand, monterer en (NY!) toiletbørste på boremaskinen og lader den køre rundt et øjeblik. Og vupti er de klar til kogning:-)

  11. halv-amerikaneren

    Godt du fik pointeret at toiletbørsten skulle være ny ;-)

  12. Ann

    hi, I am looking for a kartoffelsalat recipe, yours looks really good, I found your site after coming across your salad de chèvre chaud recipe on another website. will it be possible to get an english version of your lovely kartoffelsalat recipe?

    • Hi Ann, welcome!

      I’ve made a quick Google-translation of the recipe and it looks quite correct:

      1 kg. new Danish potatoes
      A handful of radishes
      3 scallions
      1 clove garlic
      1 bunch of chives
      2 tbsp. home made mayonnaise
      4 tbsp. sour cream – so bold as your conscience permits
      2 tbsp. apple vinegar
      sugar
      salt
      freshly ground pepper

      Scrub or arrow potatoes and put them in salted water
      Bring potatoes to a boil, turn down until the potatoes are boiling lightly and let them cook for approx. 10 minutes. or until tender.
      Drain the potatoes, cut them into not too small pieces and place them in the freezer or refrigerator while you prepare the dressing
      dressing
      Slice the radishes into thin slices and place them in ice-cold water
      Chop the scallions, garlic and chives
      Mix mayo, sour cream and vinegar and season with sugar, salt and pepper – the dressing is allowed to be a little sour / sweet / salt taste

      Gently turn the potatoes into the dressing and make post the same thing with onions and radishes.

  13. Halvamerikaneren

    haha – “scrub and arrow the potatoes” og “make post the same thing with onions” – gotta love google translate :-)

  14. Thomas Hvidberg

    Verdensklasse kartoffelsalat! Den er kommet i opskriftsbogen, og bliver helt sikkert en fast del af de næste grill-aftner! Tak ;)
    ps. Jeg kom også et finthakket rødløg i!

  15. karnøe

    Kan den laves dagen før, eller bliver den så bare slatten?

    • Hej karnøe.

      De grønne indslag vil nok ikke holde samme sprødhed, men jeg synes kun at have oplevet kartoffelsalat blive bedre natten over (det kan skyldes tømmermænd dagen efter:-).

  16. Christa

    Super læker kartoffelsalat, den bliver fast inslag fremover til grill aftenerne :)

  17. Moe

    …”dressingen må gerne være lidt sur/sød/salt i smagen.” – Joke, dressingen kan ikke være alle tre ting på samme tid! Eller rettere, det kan den sikkert i jeres hobby køkkener :-) Men det altså en fejl Bestem dig for hvilke nuance du vil have frem og smag til efter det.

    • Hej Moe,

      jeg tror at der er mange asiatiske kokke som vil blive ked af, at man ikke længere kan have nuancer af syre og sødme i samme ret! Og for den sags skyld også alle de gamle danske husmødre, som har syltet i mange år…i deres hobby-køkkener, naturligvis ;-)

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'