Gastromand.dk | 29. June 2016

Scroll to top

Top

45 kommentarer

Hjemmelavet mayonnaise – så nemt er det!

Hjemmelavet mayonnaise – så nemt er det!
avatar

Hvad man ikke har i hovedet må man have i benene. Nød lærer nøgen kvinde at spinde osv. osv.

Forleden dag lærte min glemsomhed mig at lave mayonnaise, da der skulle ses fodbold og spises Club Sandwich. Efterfølgende må jeg erkende, at jeg fremover kommer til at spise alt for meget mayonaise og det bliver hjemmelavet fremover!

Prøv også: Hjemmelavet bearnaise

 

4.3 from 8 reviews
Hjemmelavet mayonnaise
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
 
Ingredienser
  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. go' sennep
  • 1 tsk. rødvins-, æblecider-, eller anden eddike
  • Salt og friskkværnet peber
  • Ca. 2 dl. rimelig smagsneutral olie
Tilberedning
  1. Æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber piskes sammen
  2. Olien tilsættes lidt ad gangen og mayo'en piskes indtil olien er optaget i blandingen.
  3. Bliver mayonnaisne for tyk undervejs piskes der nogle dråber vand eller eddike i
  4. Smag til med salt, peber, sennep og eddike

 

Er du den dovne type (og indehaver af en Bamix), kan du vælge at smide alle ingredienser i et røreglas og lade Bamix’en dertil egnede klinge gøre arbejdet på 5 sekunder!

Herefter kan mayo’en bruges som den er, varieres i det uendelige eller du kan benytte den i dine yndlingsopskrfiter – her er nogle hvor den hjemmelavede gør sig særligt godt:

Kommentarer

  1. Og en lille tilføjelse, hvis det en meget sjælden gang går galt skyldes det, at blommerne fx er iskolde og olien stuetemperatur. Så kan det godt skille, men kan reddes med koldt vand.

    Velbekomme

  2. Siden vi fik vores Bamix Stavblender, så har mayoen aldrig skildt. Man hælder simpelthen hele skidtet sammen i en skål og giver det 5-10sek med den medfølgende mixer skive på stavblenderen. Wupti så er der hjemmerørt mayo. Hvorfor denne stavblender kan gøre det, ved jeg ikke, men f.eks. vores gamle fra OBH nordica kan slet ikke mixe en mayo overhoved.

    over and out,
    Kim Schulz

    • Hanne

      Hejsa Kim!
      Vi har heller ikk problemer overhovedet med at mayonnaisen skiller med vores Bamix.. Og sikke hurtig det går med at lave det med den :-)).. Go opfindelse :-)

    • Niclas

      Det kan jeg godt nok ikke få til at virke
      jeg har en bamix og jeg hældte det hele sammen og det virked ikke

      • Hej Niclas.

        Dine ingredienser har formentlig ikke være samme temperatur – lad hele skidtet stå 30-60 min. på køkkenbordet inden du går igang:)

        • Jonas

          @Kim: Det er fordi bamix har mangle flere omdrejninger i minuttet. Swissline har 18.000 omdrejninger og det virker.

          @Niclas: Jeg vil tro at du har en af de billigere modeller med færre omdrejninger.

          @Webmasteren: Jeg temperere ikke mine ingredienser når jeg laver mayo med min bamix og det virker hver gang. Undtagen den gang da alting skulle være ny nordisk og jeg prøvede med en fin rapskimolie – det blev noget være sjask…
          Desuden virker det også med hele æg.

  3. Manja

    Super god opskrit, vi var løbet tør for mayonaise.. Så opdagede jeg at vi havde et par past. æggeblommer, derfor skulle jeg da forsøge mig med hjemmelavet mayo.. (Har dog prøvet at lave det før, da jeg gik på Teknisk skole og tog grundforløbet som kok, men dengang var det ikke særlig vellykket).
    Denne opskrift er super, jeg brugte lidt under 1½ dl rapsolie og fulgte ellers opskriften. Jeg piskede det sammen med el-pisker. Når mayoen har stået lidt bliver den mere luftig i konsistensen, men dette gør ikke noget for smagen.

    • Så længe man har olie og æggeblommer i huset løber man aldrig tør for (rigtig) mayo! :)

  4. Kim – jeg har fået det til at gå galt et par gange med min bamix – jeg må være noob:)

    • Har ingredienserne samme temperatur bør det aldrig gå galt lige meget hvordan man blander sin mayo:)

  5. ...And Gentleman

    Det er heller aldrig lykkedes mig at få det til at gå galt – og har ikke købt færdig-mayo, siden jeg lavede det selv første gang, der er bare en verden til forskel. Jeg bruger som regel worcestershire sauce i min, det giver en dejlig røget, lagret smag.

  6. Amfibi

    Hvad så hvis mayo’en slet ikke bliver tyk? Hvad har man så gjort galt? Jeg brugte lime i stedet for eddike. Det eneste der ikke var stuetemperatur var netop den lime. kan det være det som gik galt?

    • Medmindre din mayo er skilt, skal der bare blendes/røres med olie i – som med bearnaise bliver mayo tykkere jo mere fedtstof der tilsættes…

  7. Hjemmelavet mayonaise er Guds gave til godt smørrebrød, til basis for aioli, til hønse- karry og al mulig andet -salat.

    Jeg har lavet en lækker variant på min blog med basilikum. Supergod til et koldt stykke dampet laks eller som spread i en sandwich.
    Den kan i se her : http://madmand.dk/nyt/basilikum-mayonaise-perfekt-til-fisk-og-salat/

    Tak for en go´ blog

    Thomas
    Madman.dk

  8. Gunner

    Rigtig spændende idé med at blande basilikum i.

  9. Bent

    Jeg har prøvet et par gange at lave mayonnaise selv, men det bliver altid ret klamt i konsistensen, forstået på den måde at det er rigtig fedtet og når man smager på det kan man mærke og smage olien :/

    Et tip? Jeg har brugt 3 æggeblommer til 2 dl rapsolie, en lille spiseske sennep og en spiseske æblecidereddike + salt peber pisket på en håndmixer.

    Det ser fint nok ud, men det er ikke noget jeg selv vil æde :/

    • Bent

      Solsikkeolie undskyld

    • Hej Bent.

      Det har jeg kun oplevet en enkelt gang, hvor jeg af nød brugte olivenolie. Prøv evt. med en vindruekerne- eller rapsolie og skru evt. lidt op for mængden af sennep og eddike.

      Let me know how it goes:)

      • Bent

        Tak for det hurtige svar. Jeg gav det et skud til og ramte faktisk en fin konsistens. Den var ikke klam og fedtet så jeg undlod at spytte det ud igen – før den harske smag indtræf. Konklusion, jeg prøver igen med en frisk olie der ikke får lov at stå på bordet :)

        • Bent

          Nu bliver det mystisk – jeg er ved at lave mad og havde glemt at købe olie, så jeg smager på den olie jeg brugte til mayonnaisen og den var ikke harsk. Hvor i alverden kommer den harske smag i mayonnaisen så fra tænker jeg? :)

          • Linda

            Hej Bent

            Jeg ved godt, din tråd er lidt gammel efterhånden, men jeg har haft præcis samme problem som dig ved mange forskellige slags olier. Virkelig harsk smag. Men nu har jeg lige prøvet med vindruekerneolie for første gang, og den er RIGTIG god. Endelige lykkedes det:)

          • Jørgen

            HVis olien er “fin” (olivenolie f.eks) kan der få en bitter-harsk smad når den bliver kraftigt iltet som det jo sker når den blvier blendet, rapsolie burde løse det

  10. Bente Birk

    Hvorfor blir min mayo meget tynd – bruger raps olie – efter 1/2 dl er den fin – men med 2 dl er den meget tynd ???????
    brugte kolde æg !!
    Hilsener Bente Birk

    • Hej Bente.

      Det kunne lyde som om din mayo skiller? For at undgå dette, er det vigtigt, at ingredienserne har nogenlunde samme temperatur.

      Har du en stavblender, kan du evt. prøve, at give den en omgang med den for fuld skrald:)

    • Anne Olsen

      Du skriver æg…. men mener vel æggeblommer, ellers er det klart den bliver tynd

  11. Hvor længe holder sådan en hjemmelavet mayo i køleskabet? :)

    • Poul-Erik Andreasen

      Hos mig holder den ikke ret længe :-)

      Hvis du putter den i en frysepose og binder en knude hvor du prøver at trykke så meget luft ud som muligt kan den sikker fint holde sig en uge
      eller 2

  12. Charlie

    Hej, har prøvet denne Mayo. Super god. Og ja, kan varmt anbefales og købe pasteuriserede æggeblommer.
    Husk husk husk, at ta’ dem ud 1 time før i skal bruge dem så de ikke er for kolde, mayoen kan nemlig skille, som der stod før.

    Prøv at brug en spiseske citron, det gør mayoen mere sprød og frisk.
    Og endelig smag til efter eget behov.

    Brug den i hjemmelavede sandwich eller bagels med pålæg. Uhm
    Mvh Charlie

  13. Det er fedt at Gordon udtrykkeligt siger at man først smager den til når den er rørt sammen men at I vælger at tilsætte salt, peber og eddike før den bliver rørt :)

    Prøver Gordons metode og håber på det bedste.

    • Det gik jo forholdsvis godt. En lidt bedre olie næste gang så tror jeg den er der. Resultatet er spiseligt og opskriften overraskende nem.

      • Godt at høre Jan!

        Hvilken olie brugte du? :)

  14. Søren

    Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? :-)

  15. Hr. Hakke

    Jeg har forsøgt at starte en tråd til spændende varianter af den klassiske hjemmelavede…
    http://gastromand.dk/gastronomi/topic/den-ultimative-sommer-mayo/

  16. Ingrid

    jeg kan ikke få det til at virke, hvad gør jeg for at rede det?

    • Hej Ingrid.

      Hvilken del er det der ikke virker? Hvad sker der? :)

  17. Jeg kan ikke få den til at smage godt. Smager af rapsolien. ??

  18. Kent N

    Kan ikke få det til at virke uden æggehviden !!!

  19. Poul-Erik Andreasen

    Lidt Omkring Brugen af Bamixen.

    Det med temperaturen betyder intet jeg har lavet på iskold olie og varme æg uden problemer. Det der betyder noget er måden benyt et cylinderglas kun lidt større end blender hovedet og sæt blenderen helt ned i bunden før du starter den. Lad det blive der, olien vil af sig selv langsomt blive suget ned, først efter 10-20 sekunder kan begynde at rotere blenderen lidt og langsomt hæve den så du får alt olien med.

  20. Poul-Erik Andreasen

    Jeg har lige en anden kommentar

    Det der med at bruge hele ægget er noget af det mest misforståede
    man bruger ikke æggehvide i mayonnaise. Det var et markedsføringsstunt Bamix fandt på tilbage i 50, dengang hvor der var husmødre med Carmencurlers og lyserøde forklæder.Sparsommelighed var in dyd. Jeg husker det tydeligt i madudstillinger i Det gamle Bella Center(selv om jeg næppe var fyldt 10 år). Damen der viste maskinen gjorde et stort nummer ud af det med hele ægget.

    Der kommer for meget luft i hvis man bruger hviden, men smag og behag er selvfølgelig forskellig

    • Emil

      Hvad bestemmer hvad “ægte” mayonnaise er? EUs regler? En gruppe franskmænd? Eller er det bestemt af hvilken type, der er den mest gængse?
      Skulle man gå efter den første opskrift, så indholder mayonnaise slet ikke æg.

      Personlig går jeg altid efter, hvad der smager best for mine gæster. Respekt for traditioner, men de er dog til for at blive brudt.

  21. Jeg har i dag rørt mayonaise med piskeris. Det første hold blev flot , men olivenolien blev bitter, så mayonaisen blev ubrugelig. Det andet hold blev pisket/rørt med rapskimolie, men blev for tynd og kasseret. Det skulle jeg ikke have gjort, for det tredie hold blev rørt med mere olie indtil konsistensen var tyk, som mayonaise skal være. Jeg køber Salmonella fri æg og bruger friske æg. de er nok rigeligt store, for de vejer ca. 75 g. så det er klart min fejl at jeg ikke brugte mere olie end angivet. Nu virker det for mig og smager godt. Det er dog et spørgsmål om det kan gå an at røre en portion større end af 1 æg i en 2 personers husholdning. Jeg ville aldrig lade mayonaisen blive mere end 3-4 dage gammel i køleskab.
    Inge

  22. Mette

    Hvordan kan det være, at min mayonnaise bliver besk??
    Jeg har prøvet med/uden sennep og med hhv olivenolie og rapsolie. Samme resultat!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften:  

%d bloggers like this: