Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. marts 2024

Scroll to top

Top

20 kommentarer

Nemt, lækkert, luksuriøst: Verdens bedste kantarelmad

Nemt, lækkert, luksuriøst: Verdens bedste kantarelmad

Kantareller, den danske skovbunds guld, svampenes ukronede konge, osv. Lige meget hvad vi kalder den, er det en fantastisk spise, som du endda kan være heldig selv at finde i de danske bøgeskove.

Sæsonen løber fra juni til oktober og kantarellen kan kendes på sin frække gule farve. Kantarellen kan ikke umiddelbart forveksles med nogen giftige svampe, så lad bare jagten begynde.

 

Under denne uges ferie i Blokhus har jeg været så heldig t falde over et ægtepar, som sidder og piller og renser svampene. Jeg nappede naturligvis en bakke til fornuftige 40 kr.

Kantarellerne blev forkælet af verdens nemmeste brød og verdens bedste ost (Thise Mejeris økologisk Vesterhavsost), hvorfor den med rette kan kaldes verdens bedste svampemad:-). Smør, svampe og ost giver masser af umami, men savner man noget kød, vil en skive sortfodsskinke selvfølgelig sætte prikken over i’et.

Rengøring af kantareller

Kantareller gøres nemmest rene ved at børste jord og andet skidt af svampene med en lille børste. Min erfaring siger mig dog, at det kan være svært at få alt knas af svampene, hvilket giver et mindre lækkert resultat.

Børste vs. skylle

Derfor skyller jeg altid mine kantareller under rindende kold vand. Dette betyder dog, at svampene skal tørres grundigt, således de ikke koger og bliver slatne under tilberedning!

Verdens bedste svampemad med kantareller

3.85 fra 32 stemmer
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 2 skiver af verdens bedste brød
  • 1 bakke rensede kantareller
  • 1 finthakket skalotteløg
  • 1-2 spsk. hakket persille - helst bredbladet hvis du spørger mig
  • 1 tsk. hakke citronskal fra en usprøjtet citron
  • Lidt høvlet Vesterhavsost
  • 2 spsk. smør
  • Balsamico
  • Olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Smør brødet med olivenolie og steg dem sprøde på den ene side på en grillpande
  • Skru en pande op på fuld skrald
  • Smid en skefuld smør på panden
  • Når smørret er brust af smides kantarellerne på panden
  • Efter et par minutter tilsættes løg, citronskal og persille og resten af smørret
  • Lad det hele stege endnu et par minutter
  • Hæld svampeblandingen i en lille
  • Stil panden tilbage på varmen og hæld lidt balsamico på og kog ind til en sirup

Noter

Anret svampeblandingen på det stegte brød
Giv brøddet lidt ost og til sidst balsamicosiruppen
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Brød fra grillpande

Velbekomme og go’ kantareljagt!

Har du iøvrigt en favoritopskrift med kantareller?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Annemarie Balslev Jespersen

    4 stars
    Hej Søren

    Jeg er vild med dine opskrifter, og bruger dem tit.

    Jeg havde ikke købt citron ind, så jeg gav det en sjat hvidvin i stedet.

    Under punkt 7 i tilberedning, skriver du ikke, om jeg skal si væskeblandingen fra eller hvad.
    Kærlig hilsen Annemarie
    Og så skriver du ikke, hvornår jeg skal putte vesterhavsosten i. Du må jo tænke på, vi er dumme som høns!

  2. Britta Underbjerg

    Det er meget lækkert med Vesterhavsost sammen med kantarelle 😋 så tak for det.
    Hilsen Britta

  3. Jonas Marthin

    Jeg fik lige lavet mig en lækker frokost: Ristet brød med smørstegte kantareller, persille, timian salt og peber og så en skive røget hestemørbrad. Det kan altså godt lige anbefales.

  4. Tommy

    Tror der er smuttet et par ord i punkt nr. 7. “Hæld svampeblandingen i en lille”…. Men en lille hvad?

    • Tommy tror du ikke det er en skål jeg undre mig også;-) vil nemlig prøve det i dag

  5. Jørn Fischer

    Bedre sent end aldrig :)

    Kartareller af alle slags er da vidunderlige, men at kalde dem skovens ukronede konge naaaaaahhhh.
    Hvor skal vi så anbringe Punktstokket Indigorørhat?

    • Gitte Nymann

      2. pladsen sammen med Karl Johan, efter min mening ;-)

  6. Sanna Hoffritz

    4 stars
    Apropos kantareller.
    Som fastboende på Læsø, har jeg adgang til de forrygende smukke kantareller :) Jeg foretrækker kun at plukke den mængde svampe, jeg skal bruge til det enkelte måltid. Mange bruger at fryse dem ned – men jeg synes at det tager den meget specielle og fine smag væk.

    Min søster og jeg ville en dag have os en mad med kantareller og da jeg ville prøve en ide af, blev det mig der stod for måltidet.Det skal siges at da vi jo kan plukke de mængder vi skal bruge, sparer vi ikke på de smukke svampe.

    Kantarellerne i rigelige mængder
    ½ skalotteløg finthakket
    lidt smør
    2-3 spk piskefløde
    1-2 spk god portvin
    salt og peber efter skøn og smag

    Det finthakkede skalotteløg steges i smør på panden til stykkerne er gennemsigtige – ikke brune. Svampene kommes i og svitses med. Fløden kommes i en spiseskefuld ad gangen – og koges ind . Tilsæt portvinen og kog ind.Smag først her til med salt og peber.

    Retten serveres på lækkert ristet brød. Her bruger jeg fint brød. Har forsøgt med kerner i – men det virker ikke for os.

    God fornøjelse.

  7. Kantareller, ja svampe i det hele taget, er vitterligt noget af det bedste. Jeg fik en fantastisk bruschetta på en af Cofoco drengenes restaurant (på Vesterbro, kan ikke huske navnet) med riccotta, syltede svampe, rucola, parmesanost og balsamico eddike – det var godt nok en himmerigsmundfuld!

  8. Doris Friis

    Savner man lækker mad i Nordjylland, kan jeg varmt anbefale Franks’ på havnen i Sæby, der har den bedste fiske- og skaldyrsbuffet, hvor alt er hjemmelavet. Familien har testet de fleste fiskebuffeter i Frederikshavn, Skagen og Sæby – Franks’ er en sikker vinder – og så er det endda overkommelig pris.

    • Hej Doris.

      Mange tak for tippet! Har du flere? :)

    • Halvamerikaneren

      Ja den kan jeg kun tilslutte mig. Fantastisk mad til rimelige priser

  9. Kasper

    Det er utrolig lækkert. Jeg var på Læsø sidste sommer, hvor vi indsamlede 2-kurve fyldt med kantareller, så der var flere kantarel-madder hver dag. Vi stegte dem i smør med lidt bacon og fløde. Kanon!

  10. Mtborggild

    5 stars
    Det lyder lækkert! Sidder pudsigt nok i blokhus og nyder den værste danske sommer i mands minde. Jeg har ligeledes fundet de lækre kantareller heroppe og tænkte jeg ville smutte herind på gastromaaan og se om der ikke lå en god opskrift. Og sørme så. Endda med vesterhavsost som er en fast beboer i vores køleskab når vi er heroppe. Glæder mig til at prøve ovenstående. Takker. Og tak for den fedeste side for os som går op i god mad!

    • Sjældent har ordet pudsigt vel været mere oplagt:)

      Har du tilfældigvis prøvet den nye fiskerestaurant – jeg har hørt gode ting om deres seafood-buffet?

      • Mtborggild

        Nej har ikke prøvet den. Har generelt ikke været imponeret over restauranterne heroppe. Og med den helt store Weber gasgrill hjemme på terrassen trækker det lidt mere selv at gå i køkkenet. Dog må du endelig skrive hvis du tester den og hvad du synes. For en ordentlig restaurant er savnet heroppe.

      • Helt enig! Byer som Løkken, Lønstrup og Skagen har noget mere at byde på på den front:)

        Tjek evt.: http://gastromand.dk/guide-restauranter-kroer-nordjylland/

      • Halvamerikaneren

        Tror det er fordi de byer har mange turister længere væk fra mens Blokhus i lang tid i højere grad har været besøgt af folk fra Aalborg og omegn som ikke kommer der for gastronomien :-)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering