Gastromand.dk | 24. February 2017

Scroll to top

Top

639 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – opskriften til jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi nærmer os den tid på året… Først “Mortens Aften”, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

LÆS OGSÅ: Lær at lave den perfekte julesovs

Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har “traditionelle” retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet rødkål

Så kører vi – det er slet ikke så svært…

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

PRØV OGSÅ: Juleand på grillen

 

4.9 from 60 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
  • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker
Andesovs
  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidkøg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Soya
  • Olie
Tilberedning
And
  1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
  3. Tænd ovnen på 130 grader
  4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
  5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  6. Stop fyldet i anden.
  7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
  8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen (se opskriften på julesovs nedenfor) i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
  9. Bemærk: Brug varmluft hvis du har flere ænder - ellers almindelig
  10. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
  11. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
  1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
  4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
  5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
  6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
  7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
  8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

 

LÆS OGSÅ: Ris à l’amande med kirsebærsauce – Den savnede opskrift

 

Ofte stillede spørgsmål

Mere end 500 kommentarer gennem tiden vidner om stor interesse for julemiddagens Rolls Royce. Her får du de typiske spørgsmål og svar:

  • SPØRGSMÅL: Kan anden steges i forvejen og opvarmes på dagen/op til servering?
    SVAR:
    Ja sagtens! Det bedste resultat fås ved at partere anden efter stegning og varme med skindsiden op i ca. 15 min. ved 180 grader.
  • SPØRGSMÅL: Jeg skal stege 2 ænder. Hvad gør jeg?
    SVAR: Du kan sagtens stege 2 ænder på samme tid, så længe der er plads i din ovn. Vigtigst er det, at du bruger varmluft. Og giv ovnen 10 grader ekstra, så er du home safe.
  • SPØRGSMÅL: Min and er større, mindre eller en anden type og jeg er lost i de forskellige tider. Hvad gør jeg?
    SVAR: Større fugl = længere tid i ovnen. Mindre fugl = kortere tid i ovnen. Vil du være på den sikre side, så steg anden ved 130 grader indtil centrumtemperaturen i brystet er 75 grader.
  • SPØRGSMÅL: Kan jeg lave min juleand på grillen?
    SVAR: Ja, nemt! Se: And på grill
  • SPØRGSMÅL: Skal anden vendes undervejs?
    SVAR: Ikke nødvendigvis, men det kan i hvert fald ikke skade at lade anden ligge på brystet i første halvdel af stegetiden og derefter vende og stege færdig med brystet op – ellers læg den med brystet opad hele vejen.

 


 

PRØV OGSÅ: Confiteret and

 

Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

PRØV OGSÅ: Perfekte brunede kartofler

 

Et stk. fritgående and klar til action...

Et stk. fritgående and klar til action…

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur…

 

Så er der serveret…

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

  1. Michael Andersson

    Tusind tak for den perfekte opskrift på and. Jeg bruger ALTID denne når det er tid til dejlig mør saftig andesteg. For slet ikke at snakke om sovsen.
    10/10 herfra. Men sådan har jeg det nu med de fleste af jeres super opskrifter.
    Rigtig glædelig jul. Nu vil jeg have kræet i ovnen :)

    • Carsten

      SÅ Enig! Den holder max – hver gang!

    • Mange tak for de fantastiske ord, Michael! De varmer og gør os vildt stolte :)

      En glædelig jul til dig fra hele teamet!

    • Ja jeg kan kun være enig, super opskrift og sovsen blev KONGE, jeg havde 2 ænder og ca. 1,5l væske der blev reduceret til ca. halvdelen og tilsat lidt hjemmelavet oksefond :-) 10/10 her fra

      • Årh det varmer Thomas! Tak! God stil med hjemmelavet fond!

  2. Caroline

    Hjææælp! 😬
    Mine 2 stk. 3 kg ænder har nu været i ovnen i 3 timer ved 130 grader, varmluft.. Og temperaturen er allerede 80 grader! Skal de så ikke have længere tid??

    • Hej Caroline,

      Mit bedste bud ville være, at dit stegetermometer sidder et forkert sted. Prøv at smide det i et andet sted. Det bedste sted er den tykkeste del af låret!

      • Caroline

        Jeg har flyttet det 10 gange, men den bliver ved med at vise høj temperatur..

    • Og viser den stadig så høj temperatur, ville jeg skære i et lår, for at se, om den kan passe….hvis den ser færdig ud, ville jeg lade dem hvile på køkkenbordet og så give dem 20 min på 250 grader inden servering. Du kan evt. også lade den hvile nu, for så at partere den før opvarmning (se opskriften) :)

      Fat mod! Er sikker på, at det hele blive top-klasse :)

      God jul!

      • Caroline

        Det prøver vi og håber det hele bliver godt!

        Mange tak for det hurtige svar og rigtig god jul til dig også 🎅🏽

  3. Per K

    Nu tænkte jeg mere grillen i ovnen. :)

  4. Stefan

    Jeg smed en and i ovnen kl 11 ved 130 grader og satsede på den var god kl 17, har lige taget temperaturen på anden der så allerede er på 85 grader?? Kan jeg så stille ovnen på 75 grader nu og håbe på at anden er god kl 17.30 eller er jeg bare på den nu?

    • Stefan

      Nå, har nu pateret og resultatet er blevet en meget tør and, så må håbe at sovsen sparker røv eller at pizzeriaet har åben

      • Hej Stefan,

        Det lyder røv-ærgeligt! Håber at det trods alt ender fornuftigt alligevel. Husk at pensle det hele godt med fedt, inden du genvarmer!

        Håber det bliver en god jul, trods alt!

        • Stefan

          Jeg søllede det ind i andefedt og genopvarmede det lige inden spisetid og resultatet blev rimeligt!

          God jul til jer andre også, håber i lykkedes med menuen!

  5. Anja E

    Du skal da ikke dække anden til – så bliver skindet slattent :) Med mindre du lige griller den inden servering…

  6. Hjælp...

    Jeg forstår simpelthen ikke hvad der er gået galt.
    Vi har to ænder på 4100 gram.
    Ovenstående er fulgt til punkt og prikke MEN, her efter 4 timer er ænderne mellem 85-93 grader alle steder vi måler og vi har endda kun haft ovnen på 120 grader. Hvad kan være gået galt?

    • Henrik

      Det samme her, to ænder der efter 4 timer har en temperatur på ca. 90

      Vi har taget dem ud og lader dem trække nu. Så parterer vi og varmer op lige inden middagen.

      • Henriks fremgangsmåde er den rigtige løsning i den situation! Lyder super ærgeligt!

        God jul, trods alt!

        • Henrik

          Vi ser hvordan det går.
          Skar lige i et lår og det virkede saftigt på trods af temperaturen.
          Ellers må mængderne af sovs gøre op for det :-)

          God jul

  7. Lars Thøgersen

    2 ænder på ca. 3,3 kg. pr. stk. Ovntemperaturen måles til 130 grader (der anvendes varmluft). Termometer midt i andefyldet og termometer under den ene ands bryst. Efter blot 4½ time er temperaturen i andefyldet 78 grader og under brystet 75 grader. Synes det går lidt for hurtigt!! Nu skruer jeg ned til 100 grader for ovnen, og ser hvad som sker. Skindet er flot brunt, men mangler lidt sprødhed endnu.

  8. Jesper

    Vi har 2 øko ænder på hver 2 kg og en gasovn. Nogle forslag til stegetid og temperatur?

    • Her er det vist dig der må uddanne os Jesper! ;)

  9. Jens RyskovMadsen

    Nu har jeg prøvet ovenstående opskrift 2 gange med 2 ænder. Mortensaften uden varmluft ogjulefaten med varmluft.

    Jeg kan kun sige at opskriften er fin, me varmeluft gør at andens fedt smelter heltt væk og al væde i øvrigt forsvinder.
    Så mit råd er: følg opskriften UDEN varmluft uanset antallet af af ænder og smæk mere end 1 l vand ved!

  10. Patricia d. Andersen

    Virkelig god opskrift og dejlig and man får ud af det. Tak for dine altid gode opskrifter :-)

  11. Tn

    Sovsen blev nødt til at få godt med fløde og endda en jævning. Men ellers var resultatet fint.

    • Heller ikke det dummeste at give en sovs :-) Godt det fungerede!

  12. Hold da fast en GOD opskrift!!!! Det var den bedste and ever og jeg kommer til at lave den igen og igen.
    Må hellere tjekke andre opskrifter på din side! :-D
    God Jul og godt Nytår!

  13. Pia

    Den blev så tør og indskrumpet at den kun kan ruges til noget gryderet. Ikke en gang saften kan bruges. Den er brændt på, selvom der var væske i bunden.
    Har fulgt opskriften til punkt og pikke, og anden var endda større end 3 kg. Desværre var det første and, så jeg så ikke at det gik galt.

    • Hej Pia – beklager det senes svar… Der er noget gået helt galt her – hvordan kan den brænde på ved så lave grader? Jeg kan kun sige, at jeg er ked af det – ca. 100.000 læste opskriften den 23/12 og der er ca. 1000 som har responderet at alt er kørt til perfektion – er der noget du tænker der kan have været gået galt? Nogle gange måler en ovn ikke præcist – men igen, vi skal højt op i grader før den direkte brænder op? Jeg kan kun sige vi fra Gastromand er meget kede af at høre om din oplevelse…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften:  

%d bloggers like this: