?>

Gastromand.dk | 28. October 2016

Scroll to top

Top

444 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – den til jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – den til jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi nærmer os den tid på året… Først “Mortens Aften”, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

Prøv også: Lær at lave den perfekte julesovs

 

Efter et par timer...

Efter 2 ud af 6 timer…

 

Prøv også: Confiteret and

Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har “traditionelle” retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

Prøv også: Hjemmelavet rødkål

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

Prøv også: Juleand på grillen

 

4.9 from 36 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
 • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
 • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
 • 2-3 rødløg
 • 1 poser svesker
Andesovs
 • 2 store gulerødder
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidkøg
 • 3 stængler blegselleri
 • 1 tsk. hele peberkorn
 • 5 laurbærblade
 • Salt/peber
 • 1-2 dl rødvin
 • 1 liter vand
 • Ribsgele
 • Citron
 • Soya
 • Olie
Tilberedning
And
 1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
 2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
 3. Tænd ovnen på 130 grader
 4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
 5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
 6. Stop fyldet i anden.
 7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
 8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
 9. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
 10. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
 1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
 2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
 3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
 4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
 5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
 6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
 7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
 8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

 

Et stk. fritgående and klar til action...

Et stk. fritgående and klar til action…

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur…

 

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

 1. Andreas

  Hej derude.
  Nu er jeg så også i gang, anden har været inde i ca. 2 timer, kan se på stegetermometeret at temperaturen er på 55 grader.
  Det syntes jeg er højt efter 2 timer, når den skal ramme 75 grader efter 6 timer?

  Duften er helt rigtig – vi glæder os!

  • Hej Andreas. alt efter hvor dit stegetermometer sidder, kunne det lyde som om din ovn er lidt varmere end den giver udtryk for. Har du mulighed for at måle efter?

   • Andreas

    Målte med termometeret inden den kom ind.
    130 grader – har nu skruet ned på 110 grader er det ok?

 2. Tina

  Hejsa. Har nu stegt de lækre ænder igår og sovsen kogt ….dog er sovsen grynet ( pga grøntsagerne) …er det bare sådan eller nogle fif? Glædelig jul

  • Hej Tina. Du kan evt. blende sovsen, hvis du ønsker den helt glat.

 3. Martin

  Min and har været i en time nu, og flæskestegen ryger ind om ca 1 time, ja vi spiser nok ikke kl 18 hos os men ting tar tid, jeg er meget spændt på den sovs da jeg slet ikke er en mester i at lave sovs, og min kæreste er meget nervøs for man plejer jo at lave en sovs til anden og en til stegen, men jeg tænker at der bliver blandet lidt sagt fra begge ikke gør noget. Eller er jeg galt på den der.

  • Det gør den da kun bedre Martin. Husk at hemligheden i en god sovs ligger i tilsmagningen;)

   • Martin

    Ok så jeg kastede mig ud i det her projekt, og jeg er super tilfreds og mine gæster var også alle super glade, mit stegetermometer var desværre gået i stykker ihvertfald mente det der var 20 grader i mit køleskab da Jeg testene det, for blev sgu nervøs da det sagde min and var 90 grader og min flæskesteg 85 grader, men forsatte på intuitionen og det blev helt igennem godt, og OMG den sovs blev helt vildt, jeg måtte bruge lidt jævning men den blev super god, tusind tak for den her opskrift, den ryger et smut i gemmeren det er helt sikkert.

 4. Rune

  Hejsa
  Jeg har nu anden i ovnen, når den nu er færdig her omkring kl 17:30, skal den så ligge overdækket i 45 min, mens jeg laver sovsen?

  Det lyder rigtig godt, at der kun skal bruges et par dl rødvin – så kan man jo lige nyde resten mens man venter på gæsterne…

  • Lige præcis Rune – det er faktisk den eneste årsag til at det er med og ja, hvis du kan holde den varm er det fint, så kan du skære den ud og give den et riv i ovnen så skinnet bliver sprødt igen!

 5. annette kampmann ilfeldt

  kan det lade sig gøre at lave sovsen i en gryde – altså ved siden af anden og koge den ind?
  i fald jeg kan det, hvordan gør jeg?

  • Hej Annette. I en stor gryde kan det da sagtens ja, men du får brug for noget andefon/bouillon… Brun grøntsager og indmad, væske på, lad simre…

 6. Mikael Vagn Andersen

  Den artikel i EB siger intet om ænder købt i Superbrugsen, jeg har købt en økologisk and i kvickly.. den lugter også specielt – men sådan lugter de…
  din and er sikkert perfekt :)

  jeg venter på min and er færdig om et par timer, mums

 7. Morten Grønvad

  Thumbs up for opskriften. Jeg lavede en 3,8 kg økologisk dansk and af Peking racen i min svigermors forfærdelige Hitachi konvektionsbordovn!!…… – den er trang, så jeg måtte sågar klippe spidserne af lårene, for at den kunne komme til at dreje rundt i ovnen;)
  Efter fire og en halv time ved 130 grader tjekkede jeg temperaturen på anden, og den var oppe på over halvfems!! Jeg tænker, at det må være konvektionsovnen, der forkorter stegetiden så meget, så det var et held, at jeg tjekkede, og at det lykkedes. Resultatet blev over al forventning. Kødet var supermørt og stadig saftigt trods temperaturen – det blev faktisk, mod alle odds, en virkelig god andesteg.

  Med en diameter på 35 cm og en dybde på knapt to cm var der ikke meget plads i den tilhørende bradepande, så gudskelov havde jeg kogt suppe på en høne og en masse urter, inden jeg gik i gang med projektet, og den sammen med stegeskyen blev til en fortryllende sauce.

  Det var en fin måde at stege anden på, og jeg glæder mig til at prøve fremgangsmåden i en rigtig ovn. Glædelig jul.

  • Hej Morten, det er ret vildt – nogle beretter godt nok at sige 5 timer + lidt mere er nok – men 4,5 timer har jeg aldrig læst før – men igen der er stor forskel på ovne – dog er jeg glad for at dit resultat blev godt! Og ja sovsen er et kapitel for sig – det bliver enestående! Glædelig jul herfra også!

 8. Henning K

  Virker også i Colorado, dog var 5 timer nok :)

  • Haha – Colorado alligevel? Fedt Henning – måske er det pga. tidsforskellen? :-)

 9. Birgitte

  Fungerede perfekt, de bedste ænder og sovs jeg til dato har lavet. Rigtig glædelig jul og tak for opskriften!

  • Fantastisk Birgitte – dejligt for jer og i lige måde!

 10. Morten

  Gav jeres opskrift et forsøg, og den sad lige i anderumpen, så godt! Lavede sovsen som en opbagt og så tilføjede jeg væsken, den blev rigtig fint!

  Heldigvis var der både vakkum og so i gaverne, så mere gastromad venter forude.

  • Hej Morten – fedt og ja, en god gammeldaws opbagning fungerer også glimrende! Jeg lavede den i går uden mel, egentlig fordi vi har en med gluten allergi, ellers ville jeg nok også overveje en opbagning!

 11. Ole Drejer

  Hej Gastromand,

  1000 tak for en kanon opskrift her fra dig!
  Jeg har lavet and i flere år altid på forskellig vis, men i år var indtil nu klart det bedste resultat – og det mest enkle.
  Jeg brugte 2 x 2800g økologisk and, og gav dem 6 timer. Efter en time skruede jeg dog ned på 125 grader, da de ikke helt var tre kilo, og den sidste time igen op på 130 grader.
  Så en taknemmelig hilsen herfra, efter stor succes med dette særlige julemåltid :-)

  • Årh jamen det er skønt at høre og tak fordi du tager dig tid til at skrive tilbage Ole! Glædelig jul og selv tak da!

   • Ole Drejer

    :-)

 12. Alle vore gæster i går juleaften var enige – “det er den bedste and, de nogensinde har smagt”. Super opskrift. Jeg brugte 2 stk “økologisk landand” på 2800 gram købt i kvickly. De var overraskende kødfulde.

 13. Glemte lige at tilføje at jeg gav ænderne 5 en halv time med en indertemp sluttende på 78 grader

  • Godt gået Jan! Håber det var smeltende mørt!

   • De var både møre og saftige. Jeg fik ca en halv and i overskud og den varmede vi og spiste i går den 25 og den smagte stadig lige lækkert og sovsen ligeså. Det bliver min faste andeopskrift fremover. Fremragende – tak. ?

 14. Kat

  Vores and blev perfekt. Var nødt til at tjekke min ovn først og den varmede 20 grader for meget, så kalibreringen har alt at sige specielt ved de lave temperaturer.
  Er altid glad for familiefarens opskrifter jeg har aldrig fejlet med dem. Mange hilsener og god ferie. Kat

  • Hey Kat – det glæder mig meget, og godt du lige tjekkede det – ovne kan være noget så tricky – jeg har før hørt op til 40 graders forskel ved varmen, tak for rosen, det varmer virkelig!

 15. Thomas

  Super opskrift, det hele gik op i en større helhed og alle rundt bordet roste alt fra and til sovs :-)

  • Tak Thomas – det er dejligt at høre det hele gik efter planen! Glædelig jul herfra!

 16. Nina Norden

  Skal man ikke punktere skinnet?

  • Hej Nina – det mener jeg ikke, hvad vil formålet være?

 17. mumimor

  Jeg tænkte, at jeg lige ville sende jer dette link: https://www.youtube.com/watch?v=hHao7NhPh9c
  Vi var mange til jul, så jeg fik slagteren til at stege anden, og så lavede jeg selv en gås, inspireret af Ruhlman og gåsegryden.

  Jeg lavede en helt anden stuffing, og jeg lavede en ordentlig julesovs ;-) og så brugte jeg min mormors gamle gruekedel, men metoden er genial, og nu vedtaget som familietradition.

  • Mon det er Familiefaren om 10 år? :-) Tak for det! Det glæder os meget!

 18. Halv-svenskeren

  Kanon god opskrift på både and og sovs, hele familien og gæsterne er nu lykkelige og veltilfredse efter årets bedste aftensmad. Tak for opskriften

  • Tak for rosen da – det varmer altid – og når gæsterne er glade så er værten som regel også! God aften herfra!

 19. Vittus

  Kan den evt steges ved lavere temp. og så i længere tid ?

  • Hej Vittus – det kunne man godt – hvor mange timer er du ude i – for så skal temperaturen justeres ned – fx 10 timer skal nok ned på ca. 100-110 grader… Den gode gamle Pulled Pork siger jo 110 grader i 12 timer – men det er også en meget fed nakkefilet – så afhængig af hvor fed anden er…

 20. Vittus

  @familiefaren den har stået i 10 timer ved 110 grader og den er Perfekt !! Ekstrem mør og saftig . Nu mangler bare sovsen ;)

  Mange tak for det gode råd

  • Altid til tjeneste Vittus – dejligt det blev godt!

 21. Sune

  130 grader er det varmluft eller over/under varme?

  • Hej Sune – det kommer an på om du har 1 eller 2 fugle i ovnen – hvis der er flere så brug varmluft. Det er muligt du skal vende fuglene overvejs – nogle ovne er ret hidsige med varmluften…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: