?>

Gastromand.dk | 9. December 2016

Scroll to top

Top

496 kommentarer

Perfekt langtidsstegt and – den til jul og Mortens aften

Perfekt langtidsstegt and – den til jul og Mortens aften
Familiefaren

Vi nærmer os den tid på året… Først “Mortens Aften”, hvor mange, på trods af, at det vist var en gåsegård Morten gemte sig i, vælger at stege en and. Og herefter Juleaften, hvor andesteg er et must, hvis du spørger mig!

Prøv også: Lær at lave den perfekte julesovs

 

Efter et par timer...

Efter 2 ud af 6 timer…

 

Prøv også: Confiteret and

Nå, jeg har tidligere nævnt, at jeg faktisk altid har haft lidt svært ved de har “traditionelle” retter som fx at stege en and og lave en ordentlig skysovs! Retter som min gamle far eller mormor for den sags skyld smækkede sammen som den var det den nemmeste ting i verden!

Prøv også: Hjemmelavet rødkål

Ikke desto mindre har jeg sat mig for, at lære det og det skal du naturligvis ikke snydes for. For faktisk er det slet ikke så svært at stege en and perfekt – hver gang! Ja hånden på hjertet så er det faktisk pærelet – undskyld mormor!

Prøv også: Juleand på grillen

 

4.9 from 41 reviews
Gastromands Andesteg
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Andesteg
  • 1 And på ca. 3 kg. - Vi er altså nået dertil, hvor en fritgående eller øko. and der har haft et godt og "langt" liv ikke koster alverden, så den køber du selvfølgelig!
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 poser svesker
Andesovs
  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidkøg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Soya
  • Olie
Tilberedning
And
  1. Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  2. Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnlig indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber.
  3. Tænd ovnen på 130 grader
  4. Skræl løgene og skær dem i kvarte, skær også æblerne i kvarte efter du har vasket dem. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt, så varmer du det op på en pande over en rask ild og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter.
  5. Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  6. Stop fyldet i anden.
  7. Luk anden grundigt med et par kødnåle.
  8. Steg anden på en rist over en bradepande i ovnen i 6 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader i 5 timer. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som sagtens kan klare det.
  9. Når anden er færdig lader du den trække min. 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtig ud.
  10. Fyldet serverer du naturligvis til
Andesovs
  1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hælder et par fuldvoksne skvæt olie samt rødvinen over.
  4. Sæt bradepanden i ovnen samtidig med anden
  5. Efter et par timer tid hælder du vandet over og lader det være.
  6. Når din and er færdig tager du den ud og dækker den til, mens du hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde. sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien.
  7. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistent, det tager ca. 30 minutter, hvor du også skal sikre, at du skummer alt fedtet fra. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar
  8. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

 

Klar til fyldet...

Klar til fyldet…

Cut em up...

Cut em up…

 

Du kan sagtens lavet om på fyldet og fx smide en omgang daggammelbrød ristet på panden med persille, timian, salvie samt knuste valnødder i. Ellers kan du dreje det over i appelsinstykker og anis, det er masser af muligheder, jeg valgt at gå efter den traditionelle.

 

Et stk. fritgående and klar til action...

Et stk. fritgående and klar til action…

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur...

Og vi er klar til 6 timers stegning ved lav temperatur…

 

Så er der faktisk klar til Mortens og Juleaften, nogle vil foretrække at hælde en omgang sovs over anden når den er skåret ud, det synes jeg er vildt lækkert!

Drik rigeligt julevin til!

Velbekomme!

Hvordan steger du i øvrigt din juleand?!

Kommentarer

  1. Pernille

    Jeg også ved at lave and nu. Og den ser fantastisk ud. Skal i gang med brune kartofler om 10 min. Glæder mig

    • Smukt Pernille – jeg var igang med Vildsvin så derfor det sene svar 😊

  2. Tanja

    Hej..

    Vi skal have and og flæskesteg juleaften.. Hvordan får jeg det til at passe bedst? 6 timer til anden, og så stegen ind efter de første 3 timer? Skal anden så have alm. Varm først og så varmluft de sidste 3 timer når stegen også er inde? Hvordan skal jeg gribe det an?

    • Jens

      Hej Tanja, jeg vil tro at flæskestegen skal have et sted mellem 3 og 4 timer ved 130 grader. Brug et stegetermometer, så er du sikker på den er færdig. En flæskesteg kan snildt stå og trække 30-45 minutter, hvis du pakker stegen godt ind (undgå at dække sværene, da de så bliver bløde). Smid evt stegen ind igen når anden er taget ud og giv den grill v/250 grader, så får du sprøde svær ;)

      • Det er ikke noget bedre end når I hjælper hinanden! Kæmpe vinger bagud! :-)

    • Malene

      Kære Tanja
      Efter mange år med julemiddage er mit råd: steg anden dagen før efter den ønskede metode! Lad den afkøle og parter den i passende stykker og kom den i køleskabet. Hæld sky og fedt i en beholder gennem en sigte og sæt det i køleskabet natten over. Næste dag er andefedtet størknet og kan let skilles fra skyen. Du kan derved selv bestemme hvor fed sovsen skal være! Flæskestegen sættes i ovnen, så den kan hvile i ca 20 min før udskæring. Mens flæskestegen hviler kommer du andestykkerne i ovnen på ca 200 grader evt med grill i 10-15 min. Husk at dryppe andestykkerne med andefedt, før du sætter dem i ovnen. Fadet med anden kan sættes direkte på julebordet og du har haft tid til at skære flæskestegen for i god ro og orden, samt sørge for at tilbehøret er varmt. Vupti klar til julemiddag uden stress. God fornøjelse. Vh Malene

      • Martin

        Hej Malene,

        Har du benyttet ovenstående opskrift? Skal anden så stadig have 6 timer? Eller stopper du lidt før?

        • Malene

          Metoden kan anvendes ved både langtids- og korttidsstegt and, men jeg vil nok give den lidt kortere tid, da den jo bliver genopvarmet.

          • Med respekt for mange års madlavning – det bliver altså ikke helt det samme med dagen før – jeg synes det mister noget saft og smag efter mange timer på køl – sovsen er korrekt – det er vildt smart, men det kan også klares ved at bruge opskriften med “Den Perfekte Julesovs” – either way – tak for input – det er rart at få flere vinkler på :-)

  3. Christian

    Forslag på en salat der vil passe godt til?

    • MORTEN

      Waldorg

  4. MORTEN

    Tyrkfjel – Waldorf

    • Eller en rå rødkålssalat måske – æbler, nødder og appelsin. Lidt julekrydderier… ellers er Waldorfsalat godt bud…

  5. Kolle

    Hej
    Er det meningen af sovsebradepanden skal stå under anden så alt andefedtet drypper derned eller skal den blot også stå i ovnen samtidig med at anden er derinde?
    Vh

  6. Niels

    Hejsa!
    Jeg skal give mig i kast med tre danske landænder på ca. 2800 gram hver. Jeg tænker ihvertfald at lave double up på fyld i bradepanden under bæsterne, og ca. 5-5½ timer i ovnen. Har du nogen tanker eller tips jeg kan tage med mig?

    • Hej Niels – tænker 3 ænder i en ovn er svært, alt over 2 kan nemlig være en stor mundfuld for en ovn, så gå i gang i god tid og sørg for du har en buffer med tiden. Det ville være træls at du mangler en time i ovnen når kl slår 18.00… er de færdige før kan de jo skæres ud og varmes igennem… held og lykke!

  7. Anne Louise

    Vi har udskudt mortensaften til i dag, lørdag, og vil gerne langtidsstege anden. Vi vælger din opskrift, den er meget i tråd med den fremgangsmåde jeg tænkte at bruge. Min mand mener ikke at vi skal bruge varmluft i ovnen, hvad bruger du?

    • Hej Anne Louise – der er kun 1 and ikke? For så er jeg nemlig enig med dig mand 😊

      • Lise

        Hvad så hvis man vil lave to ænder som langtidsstegte? Skal man så køre med varmluft? jeg skal lave and til syv mennesker på lørdag.

        • Varmluft Lise! Det kan nogle gange give lidt ekstra hvis du bytter rundt på ænderne, nogle ovne varmer nemlig ikke ens på varmluft – nogle er det mest for oven andre er siderne ikke helt ens… blot et ekstra tip!

  8. JH

    Hejsa. Første gang jeg skal holde jul og lave and – så jeg vil bruge tiden frem til jul på at øve mig på nogle øko-ænder. Jeg skal lave 2 ænder juleaften – men tænker om jeg kan stege dem dagen før, og si skyen til sovs? Kan jeg også skære ænderne ud dagen før og nøjes med at varme det hele igennem på dagen? ænderne på for alt i verden IKKE blive tørre eller ‘leveragtige i smagen’
    Jeg er lidt nervøs for at lave rav i den på dagen, så tips modtages gerne? :)

    • Hej JH – du skal ikke være nervøs… det kan virke lidt uoverskueligt men det er ikke så slemt og alt kan justeres og reddes – jeg ville ikke stege dem dagen før – det bliver ikke det samme – hvis du er nervøs med sovsen så brug vores opskrift med Den perfekte Julesovs – der kan du nemlig lave en grundsovs som du kan lave dagen før… ville det ikke være en mulighed? Så har du faktisk 80 % af sovsen klar til dagen efter…

  9. Martin

    4 timer med brystet nedad og 2 timer opad :-) Som den originale opskrift “Svend fra kødbyen” det bliver den god af!

    • Svend fra Kødbyen lyder som en vis mand 😊

  10. Ida

    Fantastisk opskrift, anden blev lækkker og mør og fyldet var perfekt tilberedt. Jeg kommer helt sikkert til at bruge den her opskrift juleaften :)

    • Dejligt Ida – den holder og så er det jo vigtigt den er testet af og at du er fortrolig med den! Tak for rosen!

  11. Lis

    Hi
    Lige den opskrift jeg vil bruge, skal stege en and og en steg, jeg har kun varmluftovn er det ok til langtidstegning? Og skal de i hver for sig?
    På forhånd mange tak og glædelig december.
    Lis

    • Hej Lis – du kan godt lave dem sammen, men stegen skal jo nok ikke har helt så længe, men det har du sikkert styr på – varmluft er super!

  12. Lis

    Mange TAK👍😊

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: