Gastromand.dk | 28. August 2016

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Påske-opskrift: Kanin og cremede bønner

Påske-opskrift: Kanin og cremede bønner
avatar

Påsken er over os, og det skal fejres med alle de traditioner, der følger med – og ikke mindst mad i lange baner. I sidste uge lavede jeg en Påskeburger, som var en kende utraditionel, men ikke desto mindre velsmagende for alle pengene.

 

I går lavede jeg en lidt mere traditionel ret. Jeg havde bestilt en lille kanin ved slagteren, som jeg egentlig ville lave en rillette af, men tiden var for knap. I stedet blev det til filet, den lille smule mørbrad der var, rodfrugter i lange baner og butterbeans. Det blev en total vinderret, som blev komplementeret af en bedre, oversøisk Pinot Noir fra California – skål.

Partering af den lille kanin...

Partering af den lille kanin…

Påskemad: Kanin og cremede bønner
Forfatter: 
Kategori: Påskemad
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Kanin
  • 1 kanin eller 2 kaninfilet
  • Salt peber
  • Smør og olie til stegning
Bønner
  • 4 gulerødder - gerne i forskellige farver
  • 1 majroe (hvis du kan skaffe den)
  • 2-3 jordskokker
  • 1 stor persille rod
  • ¾ dåse butter beans
  • Ca. samme mængde ærter
  • 1 forårsløg
  • 1 rødløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk knust chili
  • 1 stor kvist timian
  • 1 stor kvist rosmarin
  • 1 stor kvist persille
  • 2 dl creme fraiche 38 %
  • Salt/peber
  • Oliven olie til stegning
  • 50 gram smør
  • 1 bouillonterning
Tilberedning
Kanin
  1. Parter kaninen, start fra toppen ved hovedet og skær forbenene fri.
  2. Læg kaninen på maven og skær slag og filet fri fra ryggen på begge sider af benet.
  3. Fjern forsigtig mørbraden og skær så baglår fri.
  4. Når bønnerne er næsten klar varmer du en pande op med halv smør og halv olie og steger filet og mørbrad hurtigt igennem - giv det et skud salt og peber.
Bønner
  1. Skræl alle rodfrugter og skær dem i små stykker, hvis du har fx en Alligator som jeg bruger, så gør det hele processen meget nemmere. Se om du kan lave dem så ensartede som muligt.
  2. Skær løg og hvidløg i små stykker også.
  3. Find en passende gryde og smid terningen og smørret i. Varm det langsomt op så det smelter sammen.
  4. Smid så alle rodfrugterne i - løg/hvidløg og chili skal ikke i endnu!
  5. Svits det i et par minutter.
  6. Tilsæt så vand så det dækker samt krydderurterne.
  7. Lad det simre i ca. 5 minutter til det er mørt.
  8. Hæld vandet fra i en anden gryden og lad massen koge ind til der kun er et par spsk tilbage.
  9. Stil rodfrugterne til side.
  10. Varm en pande op og tilsæt et par gode skvæt olie.
  11. Svits rødløg, hvidløg og chili og tilsæt så rodfrugterne.
  12. Skru ned for varmen.
  13. Tilsæt creme fraiche og smag til med salt og peber.
  14. Tilsæt ærter og bønner til sidst og lad dem varme igennem med retten.
  15. Hak forårsløget og tilsæt det til sidst.
  16. Så er du klar til servering!
Rodfrugter i (næsten) alle farver...

Rodfrugter i (næsten) alle farver…

Alligatoren virker endnu!

Alligatoren virker endnu!

Klar til en omgang i fond og smør...

Klar til en omgang i fond og smør…

Boil it up... 5 minutter rigeligt...

Boil it up… 5 minutter rigeligt…

Bønner, forårsløg, rødløg og ærter...

Bønner, forårsløg, rødløg og ærter…

Hvad drikker man til kanin? There can be only one – og det er Pinot Noir. Nu skal vi ikke i gang med en diskussion om hvorvidt det skal være Bourgogne eller oversøisk eller tysk osv. – her taler vi blot om druen. Det er klart, at der hurtigt kommer lidt mere smæk på, når du vælger en oversøisk. Det kan man så være for eller imod, men til denne ret passer det glimrende. Knez Winery laver en fantastisk vin, som til tider kan købes for et beskedent beløb. Jeg var selv heldig at få købt nogle under “Black Friday” sidste år til 179,- ved Finewines.

Knez Winery Anderson Valley...

Knez Winery Anderson Valley…

Nå men vi skal da tilbage til maden! Det er første gang, jeg laver kanin og synes egentlig det var rimelig overkommeligt. Det sværeste er at partere den, men hvis du kan partere en kylling, så er du rimelig godt hjulpet.

Et par stykker kanin!

Et par stykker kanin!

Bønnerne bliver intet mindre end fantastiske og lov mig nu, at du giver dem en chance – også selv om, at du – lige som min hustru – tror du ikke kan lide bønner. Bønner smager vidt forskelligt og dem her passer meget godt til navnet – “Butterbeans” – de smelter altså!

Bønner og rodfrugter ready!

Bønner og rodfrugter ready!

Kanin med cremede bønner...

Kanin med cremede bønner…

Mad med sjæl og nok til 2... næsten i hvert fald...

Mad med sjæl og nok til 2… næsten i hvert fald…

Comfort food!

Comfort food!

Så er der vist bare tilbage at sige glædelig påske!

 

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: