Gastromand.dk | 22. October 2014

Til toppen

Top

8 Kommentarer

Rasmus Dalsgaard gæsteblogger om ”Den Brændende Kærlighed”

avatar

GastroMand er glad og stolt over at kunne præsentere den første af en forhåbentligt lang række ekstraordinære gæstebloggere.

Rasmus Dalsgaard arbejder som freelance journalist og tekstforfatter og har de seneste mange år arbejdet med at kreere og udvikle opskrifter, hvilket indtil videre har resulteret i, at Rasmus har en enkelt kogebog på samvittigheden.

Rasmus er endvidere sprunget ud som lystblogger, hvilket du, som læser af GastroMand, nu kan nyde godt af.

På trods af sit noget metroseksuelle navn dækker Brændende Kærlighed over en klassisk ret med rigelige maskuline elementer som bacon, ost kartoffelmos og ikke mindst smør! I det følgende giver Rasmus sit bud på en NOMA-inspireret udgave tilsat lidt ekstra kærlighed:

Fornylig deltog jeg i et restauranteksperiment orkestreret af KU Life og med mad fra Nomas hænder. Min favorit af de 11 serveringer, vi forsøgspersoner fik serveret den aften, var en parafrase af den navnkundige Brændende kærlighed.

Retten var så gennemført vellykket, at jeg straks tænkte: “Det bed må jeg gå i!” Det mærkelige er, at selvom jeg udmærket kendte til retten, har jeg ingen erindring om nogensiden at have spist den før. Jeg kunne derfor gå til den uden belastende mormor-minder om, hvordan en rigtig gang brændende kærlighed skal se ud og smage. Inspireret af den version som Torsten Vildgaard fra Noma havde præsenteret for mig, endte jeg med nedenstående.

Den her slags retter er svære for mig at få æstetisk smukke på et billede. Men det er i hvert fald et godt eksempel på det englænderne kalder comfort food.

Brændende kærlighed (2 pers.)

2 løg
200 g god røget bacon
150 g frisk spinat
50 g friskreven ost, f.eks. vesterhavsost, høost eller lign. fast ost
3 dl hønsebouillon
Et skvæt cognac
½ kg kartofler, King Edward er bedst til mos
Olivenolie
Citron
Citrontimian
Røget salt og friskkværnet sort peber
Smør
Sødmælk

Skær de to løg i meget fine skiver, helst på en mandolin og svits dem ved laveste varme i ca. 10 minutter til løgene er faldet helt sammen, men uden at have taget farve. Krydr med lidt røget salt og husk at røre en gang imellem. Skru op for varmen, kom et godt skvæt cognac på panden og lad det koge ind et øjeblik – du kan også sætte ild til det, hvis du er i det humør – inden du hælder hønsebouillon på. Skru ned igen og lad det simre stille og roligt, indtil det er kogt ind til en tæt sky.

Skær de skrællede kartofler i mindre stykker og kog dem i letsaltet vand indtil de er helt møre. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Ryst gryden og lade den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at piske grundigt med et piskeris. Tilsæt langsomt sødmælk til gryden og pisk indtil du har en glat, ensartet masse. Hvor meget mælk du skal bruge afhænger en del af kartoflerne, men hvis du hælder lidt i ad gangen, burde det ikke være noget problem at vurdere. Kom så en stor (50-75 g) klat smør i og pisk igen. Smag på mosen og pisk den til sidst færdig, mens du langsomt justerer saltmængden med røget salt. Og slut så lige af med en klat smør igen.

Skær baconen i små tern og steg gyldne og sprøde over en god varme på en tør pande.

Hæld baconen op i en skål og hæld det meste af fedtet fra panden. Svits den skyllede og tørrede spinat på baconpanden indtil den lige er faldet sammen. Krydr med lidt sort peber.

Hæld løgsaucen igennem en sigte, så du har sauce i en skål og meget bløde løg i sigten. Smag sauce til med citronsaft og evt. røget salt.

Fordel først de sprøde bacontern i bunden af en stor dyb tallerken, læg så spinaten oven på, så et lag af de bløde løg og riv så lidt ost ud over inden en god klat mos lægges på toppes. Drys citrontimian udover og tag løgsaucen med til bords i en kande, så man selv kan hælde på.

Tak til Rasmus for en fantastisk opskrift!

Du kan følge Rasmus Dalsgaards kulinariske dagbog på godtsulten.dk

Kommentarer

  1. PS. jeg “kvalitetssikrede” Rasmus’ udgave af Brændende Kærlighed i går aftes og resultatet blev helt i top (kan naturligvis skyldes mine overnaturlige skills i et køkken;-). Jeg lavede følgende tilpasninger med succes:

    – Da jeg ikke havde Cognac i barskabet (er det iøvrigt en fejl?), brugte jeg halv hvidvin, halv whisky

    – Kartoffelmosen blev “tunet” med lidt rester persillerod og pastinak

    Da hvidvinen (Sauvignon Blanc fra Sydafrika – detaljer følger) nu var åben, drak vi selvfølgelig de resterende 99/100 dele til retten, hvilket var et overraskende godt match, der fik retten til at fremstå “forretagtig” – det må prøves en anden go’ gang…

  2. Det er jo sand klasse!!! Mandagsmad med et strejf af Lørdag – kan det blive bedre?!?! Jeg tror oz at jeg helt klart er på Anders’ udgave med Vin&Whiskey – nok fordi Cognac og mig ikke er de bedste venner, men det er jeg med min lille skotske ven.
    Endnu en gang tak til Gastro-Guys for en god side – Glæder mig til at prøve!

  3. Tak for roserne – vi gør vores bedste!

    Jeg er helt på linie med dig Klaus hvad angår Cognac-Whiskey – Rødvin er dog stadig en suveræn nr. 1:)

    Tror i øvrigt at det er detaljerne og anretningen, som giver denne ellers simple ret et strejf af go’ gastronomi (eller weekend om man vil:-)

    Prøv den!

  4. Selv om du skriver, at den slags retter er svære at fremstille smukt visuelt, så synes jeg ikke desto mindre, at det er lykkedes dig over al forventning!

    Fremragende opskrift og gennemgang, synes jeg — og en fin idé med at rekonstruere en klassiker.

    Tak for inspirationen!

    Kasper Bergholt

  5. Tak for de rosende kommentarer. Og interessant forslag med vin og whisky…næste gang tror jeg, at jeg vil forsøge med ren whisky…gerne en røget Islay sag, for at få endnu mere røg i retten.

    Men bortset fra det så er det nu en fejl ikke at have cognac i barskabet… :-)

    Rasmus

  6. Hey Boys, så har jeg også været på denne opskrift, og selv om, at den ovenstående er rost adskillige vil jeg lige give mine med også. Konen var i hvert fald meget glad, navnlig fordi en gammel klassiker kan piftes lidt op. Jeg kunne ikke på en søndag skaffe frisk spinat, så jeg måtte brugt persille, hvilket fungerede rigtig godt.

    Godt gået

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'