Gastromand.dk | 26. November 2014

Til toppen

Top

38 Kommentarer

Weekendtesten: Bjørn Teddy er ren urkraft

avatar

Siden 1915 har danske Bjørn produceret professionelle røremaskiner. I 2003 lancerede Bjørn så deres TEDDY – og tak for det, for det giver os amatører endnu en mulighed for at få noget  professionelt gear inden for køkkendøren!

Udseende og førstehåndsindtryk

Allerede ved udpakningen af din nye bjørn finder du ud af, at der er tale om køkkengadget der ikke ligner de andre du har – teddyen vejer nemlig som et ondt år (badevægten siger 15,7 kg)!

Bjørnen brøler…

Du føler dig virkelig som en mand, når det endelig lykkes at få løftet bjørnen ud af sin hule. Og lad mig bare afsløre at maskinen næppe vinder de store designpriser. Hvad den ikke har i design, har den til gengæld i størrelse og maskulint udtryk. Hvis du spørger mig, pynter den blanke sorte udgave på mit køkkenbord – du skal dog ikke forvente at kæresten er enig…

Materialevalg og kvalitet

Størrelsen og den høje vægt giver indtryk af at nu står der altså en kvalitetsmaskine på dit køkkenbord – og der bliver den stående. Fra teddyen står på dit køkkenbord til du er igang går der i øvrigt ikke mange minutter – det er simpelthen ren plug’n’play!

Så fik I også set mit nye skærebræt…

Den rustfrie skål monteres nemt og det samme er tilfældet med piskeriset, spartlen og dejkrogen – alle tre i rustfrit stål og med en vægt så man ikke er tvivl om at det nok skal holde lige meget hvad du smider i skålen.

Vi kører…

Selve testen

Jeg har haft teddybjørnen til test i 2 måneder nu, hvor den er blevet brugt flittigt og varieret. Den helt store test var dog brød til 40 mand til undertegnedes 30 års fødselsdag. Her kørte maskinen mere eller mindre uafbrudt 2 timer i træk – og vi snakker altså ikke med dejkrog på laveste hastighed, nej det var med spartelen og fuld kraft frem gang på gang. Det kan formentlig ikke anbefales, men udover at blive lidt varm brokkede bjørnen sig ikke synderligt – imponerende!

En enkelt gang lykkedes det mig dog at få de ellers tunge bjørn til at danse lidt da jeg var uopmærksom netop i det øjeblik hvor dejen samlede sig om spartelen med 180 i timen:)

Dejlig dej…

Uden at blive alt for bageteknisk giver de mange kræfter bl.a. mulighed for nærmest at piske en dej og dermed udvikle et godt glutennet.

Undervejs i testen savnede jeg kun en mulighed for at låse “armen” i åben position – hænger der meget dej på spartlen eller krogen, kan armen have svært ved at holde sig oprejst.

Ekstraudstyr

Ekstraudstyret er hurtigt overstået. Foruden den obligatoriske skål, piskeris, spartel og dejkrog er der nemlig kun et plastikskjold og en melslæde (de officielle betegnelser er vist stænkskærm og ifyldningsbakke).

Dommen

Design (eller mangel på samme) og den høje pris trækker ned, men det er detaljer i den samlede vurdering af bjørnen, som vel kan kaldes røremaskinens svar på Bamix. Efter at have testet dyret i mere end 2 måneder, herunder 2 timer i træk for fuld skrue, så må jeg indrømme, at bjørnen (i samspil med en ny dampovn) kan tage æren for, at jeg endelig har kastet mig over brødbagningen.

Den vejl. udsalgspris på 8000,- til trods er vi i den høje ende af Gastromand-skalaen og der er uden tvivl tale om et godt køb – og på tilbud har vi altså fat i et super køb med den helt rigtige Gastromand-faktor, som uden tvivl vil følge (og fylde i) dit køkken i mange år.

 

Tekniske specs:
500 Watt
230 Volt
5L skål
Tilbehør i rustfrit stål
2 års garanti
Forhandlere: Experisense.dk

Hvilken røremaskine har du? Og er du glad for den?

Kommentarer

  1. SMC

    Er selv indehaver af den skønne Bjørn, jeg har dog et problem med at få skålen til at sidde ordentligt fast, hvis jeg røre en massiv dej. Har du haft samme problem, eller er det mig der ikke kan sætte skålen ordentlig fast??

    • Hej SMC.

      Det er ikke noget jeg har oplevet og jeg skulle da egentlig mene at systemet gør, at skålen sætter sig bedre og bedre fast under omrøringen.

      Hvis din maskine er forholdsvis ny, ville jeg da lige spørge forhandleren:)

      • PFS

        Hej,
        Jeg har selv oplevet at skålen ikke ville sidde fast. Jeg gjorde skålens fod og de 3 tapper godt ren med rensebenzin og så har der ikke været noget siden.

        Per

  2. Simon

    Rigtig god anmeldelse, og gode pointer. Jeg synes dog den mangler at blive holdt op imod noget. Har du evt. mulighed for at sammenligne med en KM020 der koster væsentligt mindre, men stadig er super kraftfuld og har et hav af ekstraudstyr(jeg anerkender 100% at watt=/=kraft, men stadig)?
    Jeg har selv en KM020, og for de penge man bruger på en Teddy kunne man jo reelt få en KM020 med kødhakker, blender, foodprocessor, pølsestopper, krydderikværn, ismaskine, ekstra skål, pastamaskine(r) osv. Okay, måske ikke det hele, men i hvert fald flere af delene!
    Jeg er selv SUPER tilfreds med min KM020, og er virkelig lykkelig over det råd jeg fik(i øvrigt herfra), om at anskaffe mig sådan én. Jeg har nu også en masse ekstra-gadgets der ikke fylder så meget da man ikke behøver motor til det hele.
    Jeg har aldrig prøvet en Teddy, så derfor kan JEG ikke sammenligne disse to, men synes måske I, i public-servicens tegn, skulle overveje at sammenligne den med noget.

  3. Ronni

    Jeg har selv leget med både kenwoods km020 i 3 måneder og bjørnen.
    Kenwooden 020 titanium er et rigtig hæderligt produkt med massere af udemærket gadget (ikke ismaskinen) til den. Så skal det dog nævnes at den absolut ikke skal gå ned i klassen under KM020. Hvor KM 020 fungere fint til husholdningsbrug og til normal personen til en pris der hurtigt er til at overkommer. Så er der dog nogle små jinx ved den. Blenderen er for ekesempel knap så god og det kan bedre betale sig at gå ud at købe en sepperat blender pga de yderlige funktioner eller termomixeren selvfølgelig ;-) Ismaskine… Altså lad os slå det fast en gang for alle. Passive ismaskiner er lige til at bruge som potterplanter. Andet dur de ikke til. Pastamaskinen er dog udemærket samt kødhakkeren. Har aldrig haft problemer med dem
    KM020 er et solidt produkt og langt bedre end mange af de andre husholdningsproducenter på markedet. Men hvis du bruger den i lang tid til en sej dej, så kan den godt hoppe og blive meget meget varm. Den mangler simpelthen lige det sidste motorkraft og overføring af motorkraften. For mortoren sider jo i bunden af manskinen og alt kraften skal føres igennem hele maskinen og ned i røreskålen. ( Det skal bjørnen selvfølgelig også men klarer det bedre)

    Bjørnen er så en meget dyre produkt uden alt for meget udbygninger. Men kraften og stabiliteten er bare det større, og du vil aldrig få problemer med deje eller andet selvom du rører den halve dag.. Men hvis du så rører den halve dag kunne det jo være du skulle have købt storebroren til Teddy.

    Så Kenwooden er efter min egen bette mening en udmærket produkt til prisen når man ikke skal lave rugbrød til 50 børn eller andre rigtig store ting. Men hvis man godt kan lide at have mange gæster eller bruge den i små institutioner som fritidsklubber osv. Så er Teddy helt sikkert det bedre valg.. Der er desuden lidt mere prestige i at have en selvom den rykker armen og skulderen af led når man skal bære den hjem fra isenkrammeren.

  4. Ingen længe kommer der også test af Assistent – blot lige for at følge op på og sikre at der er mere Public Service på vej! Hvis der er ønsker om test af andre røremaskiner, så skal vi gerne undersøge mulighederne?

  5. Stinne Thuesen

    Jeg har været ok glad for min Kitchenaid, men det må siges at være én man vælger for udssendet. Den er super lækker at se på, og har heller ikke oplevet de store vanskeligheder med deje mm – men den har et irriterende problem med, at dejen “kravler” op ad rørepinden og op i metaldelene. Var Kenwood eller Bjørn ligeså lækker i designet, så havde jeg nok skiftet.

    • Hej Stinne, min søster har også Kitchen Aid, og siger faktisk nøjagtig det samme, det er lidt en røremaskine, som du vælger for udseendet, men så igen hvis det er den pæneste røremaskine, som der findes, så skal man måske bare udlade at sige “design” og “røremaskine” i samme sætning, som Webmasteren også er inde på i testen :-)

  6. Michael

    I glemmer Bosch mum86 1600watt rå power:-) tidligere var de lidt dyre, men nu er priserne nede omkring de 3k, et rent røverkøb.

  7. Carl Kristensen

    Jeg bager ofte flere gange om ugen. Jeg har gennem flere år haft en Kenwood KM020 som på mange måder er en dejlig maskine. Jeg har også havt lejlighed til at anvende både Kitchen Aid og Electrolux Assistent. En god ven af mig er ex-bager med 40 års erfaring som bager. Han har en Bjørn Teddy. Han har lært mig det meste af hvad jeg ved om deje og bagning. Det har været muligt for mig at se hvordan disse 4 maskiner klarer at ælte gærdeje. Lad det være sagt straks – både Kitchen Aid og Assistent er håbløse til æltning. Kitchen aid samler dejen op as dejkrogen, og hvis man ikke stopper maskinen og skraber det ned, kravler det op i metaldelene. Det er forbundet med så meget bøvl at det er hurtigere at krydsælte dejen imed håndkraft. Assistenten kører det op ad siden, og man må jævnligt stoppe og skrabe det ned. Det er vanskeligt at ælte en ordentlig pizzadej med den. Kenwooden klarer det bedst af de 3 maskiner, men LANGTFRA godt nok. Den kan også godt lide at samle dejen op ad krogen, men lidt fart på maskinen og forsigtig luk-op under kørsel kan få det ned igen, indtil der dannes en dejbolle mellem krog og skål som kører med rundt og skaber en nogenlunde rimelig æltning. I kontrast hertil står Bjørnen stille og roligt på lav hasighed og ælter en perfekt æltet dej uden stop undervejs og uden at dejen kravler bare det mindste op ad krogen. For nogle uger siden fik jeg tag på en brugt Bjørn, og uagtet at den har under halvdelen af Kenwoodens W ydelse, så kan jeg alså konstatere at den er en MEGET stærkere maskine end Kenwood.
    Og så vil jeg tillade mig at kritisere webmasters test. Man pisker ikke en dej med fuld speed med en rørespartel. Og da slet ikke på en Bjørn. Man ælter en dej med dejkrogen på lav hastighed, for dejen skal æltes i 15 minutter og helst forblive i en temperatur der ikke skader gæren eller forcerer hævningen, så dejen faktisk gasser af inden den er færdighævet. Jo hurtigere man kører dejen jo varmere bliver den. Når dejen er færdigæltet skal den føles behageligt, og vil ikke længere klæbe til hverken dejkrog eller skål, ejheller hænder. Dejens idealtemperatur under forarbejdning er 26 grader,
    Den dej på ovenstående billede er ikke en ordentig æltet dej med en god glutenstruktur. Det er en gang melklister. Det kan sikkert sagtens blive til brød, men ikke til et ordentligt brød med en opspændt overlade med en luftig opbagning. Så meget for den test….

    • benzon1960

      +1 til det Carl skriver.

    • Hej Carl.

      Tak for et super indspark. Ingen af os på Gastromand er bageeksperter, så al input i den retning er velkommen!

      Mht. billedet er jeg klar over at det ikke er et eksempel på et veludviklet glutennet – jeg syntes bare det var et godt billede:)

      Mht. brug af spartel og full speed, er det den fremgangsmåde, der er benyttet i de fleste af de brødopskrifter jeg har ladet mig inspirere af til: http://gastromand.dk/verdens-bedste-nemmeste-brod Resultatet var en en dej der uden problemer kunne bestå glutenprøven.

      Jeg har naturligvis også æltet dej ved lav hastighed med dejkrogen (det fremgå måske ikke så tydeligt af testen), men det var jo på ingen måde en udfordring for Bjørnen – derfor ovenstående fremstilling.

  8. jazzy

    Hej.
    Nu har jeg kun skimmet svarene, Men tillad mig at kritisere en smule. Jeg mener bestemt ikke at man skal piske en dej. Du ødelægger de lange glutentråde, men kan dog få et gluten net. Endvidere bliver dejen også for varm.

    Jeg er selv indehaver af KM0020 som var god i mange år, har brugt dens tilbehør med glæde og har været meget tilfreds med den, MEN den kan ikke ælte en dej ordentligt. Det kravler op af krogen.

    Derfor er der blevet indkøbt en BJØRN.
    Imodsætning til KM0020 ælter bjørnen dejen NED i skålen og er utrolig effektiv. Derud over bliver cremer, etc meget mere luftigt med en bjørn da denne pisker max luft i det.

    Nu har jeg altså begge, Kenwood er i kælderkøkkenet når jeg en sjælden gang skal bruge kødhakker/pastamaskine etc.

    Udover det har min mor Assistenten og kan kun sige den heller ælder dårligere end KM0020, så min vurdering er at Bjørn er ALLE pengene værd.

  9. Kurt

    Hej
    Jeg har læst de fleste indlæg og ser at der er flere der vil have design end maskiner der kan bruges til nogen fornuftigt.
    jeg kan personligt ikke se hvad man skal med en maskine der ikke virker ordenligt det må jo give mange dårlige oplevelser .
    har selv en Assistent den ælter ikke ordenligt og larmer så derfor vil jeg gerne have en Bjørn
    for livet er for kort til dårlige maskiner.

    • Jeg kunne ikke være mere enig, det er nøjagtig den samme konklusion som på Bamix, man skal ikke have ødelagt ret mange standard stavblendere, før det kunne betale sig at investere korrekt første gang. Der kommer jo test af Assistent meget snart, så det bliver spændende at se, om nogle af ovenstående kritikpunkter går igen.

      • Halvamerikaneren

        Hvad er bedste måde at ødelægge en standard stavblænder? Har en braun som jeg har haft i årevis og går bare og venter på en undskyldning til at købe en Bamix, men svinet vil bare ikke dø… :-(

        • Hvad med bare at oprette en tråd i forummet og spørg om ikke der er en der kommer og henter den: http://gastromand.dk/gastronomi/forum/mad-drikke/

          Så lover jeg at gøre det samme – deal? :)

          • Halvamerikaneren

            Tror desværre ikke jeg kan overbevise kæresten om den fremgangsmåde :(

  10. Annemette

    Jeg har selv en assistent og er rigtig glad for den. Men kunne godt bruge nogen fif til hvordan man bedst bruger den.

  11. Jakob Astrup

    Jeg kan oplyse at på grillguru.dk har de er tilbud på Bjørn på 6000 inkl fragt!!
    Jakob

  12. Kim Bahnsen

    Metro har Bjørnen på tilbud i dag & i morgen til ca. 3500 MED moms…

    • Det lyder satme billigt!

      Ved du om det er en speciel model? :)

      • Kim Bahnsen

        Den hedder type: AR5….

  13. Kim Bahnsen

    Bjørnen er på tilbud i Metro i dag & i morgen til 2995,- +Moms……

    • Libijoe

      Det var ellers et tilbud hvor man skulle have slået til…
      pt. hedder prisen Kr 5.448,75 inkl moms

  14. Hej Alle

    Lidt mere teknisk info for Bjørn Teddy røremaskinen.
    Røremaskinen over alle røremaskiner :)

    “Optimal effektudnyttelse.
    Ved effektudnyttelsesgraden menes der, hvor meget energi som bliver udnyttet fra stikkontakten i væggen frem til overlevering af kraften til arbejdsopgaven.

    Bjørn Teddy bruger en converted 3 faset motor. Dvs. din Bjørn Teddy røremaskine bruger en 380 V 3 faset professionel motor. Til sammenligning med sidestillet udstyr på markedet bruger disse normalt kun en 1 faset alm. motor.
    Converteren “stepper” op fra 230 V til 380 V.

    Udover dette har Bjørn Teddy optimeret på effekten hvor det er mest nødvendigt og hensigtsmæssigt.

    Ved tunge arbejdsopgaver såsom brødbagning og dejkrog arbejdes der med lave omdrejningen og høj moment (stor kraft). Dette er nødvendigt for at dejen æltes ordentlig igennem. Her bliver momentet optimalt udnyttet og “steppet” op fra 230 V til 380 V = med masser kraft og styrke (dette høres ved svag hyletone) – Converteren arbejder.

    Ved højere hastigheder og blødere og luftigere arbejdsopgaver har Bjørn Teddy ikke behov for dette ekstra moment og skruer automatisk ned for “krafttilførslen” samtidigt med at du skruer op for hastigheden.
    Grafen herover beskriver hvordan en alm. motor arbejder, sammenlignet med en professionel 3 faset motor.
    Husk på at watt ikke har noget med effektudnyttelses graden at gøre, men beskriver nærmer hvor meget strøm motoren bruger.
    HØJT WATTFORBRUG = HØJ ELREGNING!”

    Se resten af produktbeskrivelsen her. http://www.experisense.dk

  15. Smed

    Jeg har en Kenwood Major der også er en knokkel maskine. Jeg har dog problemer med at den bliver stående når jeg ælter en dej. Ligeledes er den helt utrolig støjende! Hvordan er støj niveauet på en Bjørn.

    De 7.999,00 i vejl. udsalgspris kan reduceres til lige i underkanten af 6 af de lang hos Metro.dk
    http://www.metro.dk/teddy-roremaskine-sort.html

    mvh. Smed

  16. Hej Smed.

    Jeg har kun oplevet at Bjørnen blev lidt shaky en enkelt gang da jeg havde fyret den op på fuld gas og var gået ud af køkkenet, hvorefter dejen havde sat sig fast på krogen og den brokkede sig lidt.

    Jeg vil betegne Bjørnen som lydsvag, men mon ikke du kan testen en et sted? :)

  17. Peter Andreas

    Jeg har en Teddy og ELSKER den,,,, ville aldrig udsætte mig selv for noget andet.

  18. Katrine

    I dag har metro 30% på alle køkkenmaskiner, hvilket får Teddy ned på omkring 4100 :-)

  19. Stine

    Har du overvejet at teste den norske Wilfa?

    • Hej Stine. Det må vi med skam indrømme at vi ikke har, har du et link? :)

  20. TQS

    Der er mange der skriver at kitchen aid er noget “lort”, har ikke selv nogen erfaringer med deres røremaskine og kan godt se ud fra alle kommentarerne at man skal holde sig fra den. Men er der alene tale om deres lille og almindelige model, eller gælder det også deres nyere model, storebroeren kitchen aid heavy duty?

    Nogen der har erfaringer med den?

    • Men ikke Heavy Duty serien er opstået fordi de almindelige maskiner ikke kunne bruges til meget mere end at se pæne ud og røre en cup cake dej? :)

  21. Jeg har lige fået en Teddy ind af døren, og i forhold til min fine røde KitchenAid Professional 600 (den I vist kalder heavy duty), så er Teddy mussestille. KA’en kørte dejen op ad dejkrogen, og alt tilbehør var i plastik, for en kødhakker er det ikke særlig godt.
    Jeg glæder mig til at få brugt Teddy noget mere og at få skaffet mig en kødhakker til bamsen.

    De eneste bemærkninger jeg pt. har til Teddy er at skålen kun er 5 l, mod min 6 Quarts på KA. Og så det som Webmaster påpeger, nemlig at, jeg mangler en låse mekanisme, i åben tilstand.

    • Hej SSS. Tillykke med dit nye monster! Håber du vil dele dine erfaringer med os andre:)

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'