Gastromand.dk | 29. July 2014

Til toppen

Top

40 Kommentarer

Weekendtesten: Grandhall Odeon 32 gasgrill

Weekendtesten: Grandhall Odeon 32 gasgrill
avatar

Vi venter og venter, men mon ikke sommeren kommer på et tidspunkt? På trods af vejret, elsker vi danskere at grille. Faktisk elsker vi det så meget, at vi er det land i verden som har flest grill pr. indbygger. Her på Gastromand er vi skam ingen undtagelse – og en Weberkulgrill er jo det man har. Eller er det? Hånden på hjertet så havde jeg ikke hørt om Grandhall før der pludselig en dag stod en enorm kasse, som faktisk forhindrede mig I at parkere bilen, i min garage.

Grand Halls Odeon 32 var ankommet til matriklen!

 

Witt.dk var afsenderen og målet en grundig test. Grand Hall har eksisteret i mere end 30 år, og hvis man ikke vidste bedre, så ville man tro, at Odeon er ærkeamerikansk, men faktisk er den udviklet i Australien – Down Under, så denne gang er det faktisk ikke amerikansk, selv om den nu minder meget om den “amerikanske stil” indenfor den slags.  Nå, men så var der jo belæg for at grille ekstra meget de efterfølgende uger, og grillet blev der!

Læs også: Weekendtesten: Grandhall GTI 4 – din nye gasgrill?

Udseende og førstehåndsindtryk

“Size does matter” og det passer fremragende på Grand Halls Odeon 32. Den er stor og potent- og ja, det synes vi jo rigtig godt om her på Gastromand.

 

Vores foretrukne størrelse – “BIG”

 

Grillen er holdt i sort og grå og om man synes det er flot eller ej er naturligvis en smag sag, men der er nok ingen tvivl om designet hovedsagligt henvender sig til mænd og jeg er fan (og så nyder jeg selvfølgelig når de kvindelige gæster udbryder – “hold da op den er stor”).

 

Jeps den er stor…

Massiv og kraftig låg, som åbnes let og uden at du brænder dig…

Grand Hall

Materialevalg og kvalitet

Grillen er solidt bygget og det er absolut ikke noget “skrallerværk”, som jeg til tider har oplevet hos andre mærker. Det hele virker meget “tungt” og stabilt – I ved, lidt som den der følelse som når man smækker en tung bildør på en Mercedes – vi snakker lidt samme princip her.

 

85×49 centimeters legeplads…

 

Grillen har 5 emaljerede støbejernsriste, som man frit kan flytte rundt på grillarealet, samt 4 infrarøde CrossrayTM-brændere – og hvad er det så for en størrelse? Ifølge det medfølgende materiale bruger de mindre gas fordi de er hurtigere til at gennemvarme dit kød, de bliver hurtigere varme, og så skulle de eftersigende også varme langt mere jævnt i forhold til de traditionelle brændere. Nogle af disse punkter er en smule vanskelige direkte at teste, og så er jeg heller ikke helt enig i alle punkterne, men det vender vi tilbage til.

 

The heat is on…!

 

Et er dog sikkert, brænderne skyder varmen op i et ”kryds”, hvilket betyder, at kødet ikke behøver ligge lige over brænderne, ej heller bekymre dig om flammer som brænder dine bøffer. Du har 85×49 cm at boltre dig på når du griller, og det er virkelig skønt med så meget plads. For en stor gut som mig 185 cm høj passer højden på grillen perfekt, det er rart ikke at skulle stå foroverbøjet, som jeg har været vant til fra den traditionelle Weber kuglegrill.

 

Crossray brænderen – og nej du skal ikke røre!

Hakkebøffer, asparges og grillede pommes on the way!

Grillede pommes frites

Jeg har savnet min gamle gaskomfur, men nu føles det sgu som hjemme!

Ekstra udstyr

Name you desire, og så findes det stort set som tilkøb. Jeg har dog begrænset mig til rotisserie, 6 stk. ”shish kebab spyd” og en lille smart rygeboks – alt sammen i rustfrit stål. På samme måde som med grillen, så er det kvalitet og det er virkelig lavet ordentligt. Specielt glad har jeg været for spyddene. Racken gør simpelthen min madlavning nemmere – spyddene kunne dog godt have haft 4 sider i stedet for 2, som ville gøre det nemmere at grille spyddene på alle 4 sider.

 

Ekstra tilbehør, shish kebab spyd 6 stk…

 

Jeg havde en smule besvær med at få samlet rotisserie, men mine færdigheder inden for den slags er så heller ikke noget at prale med, måske skyldes det også, at jeg efterhånden har forvænt mig til IKEAs simple anvisninger.

 

Hvem sagde ørn i rede?

 

Men det virker nu ret godt, og jeg må sige, at kyllingen får en helt ny dimension, når den grilles på rotisserie – om det skyldes rotisseriet alene eller crossray brænderne også gør deres, ved jeg ikke helt, men fakta er at varmen fordeles smukt og kyllingen grilles perfekt hele vejen rundt! Kylling er hermed blevet mit yndlings-grill-objekt – mere om det en anden go’ gang! Grillens Riste kan flyttes rundt efter behov og kan nemt fjernes når man fx skal bruge rotisseriet. De er overraskende nemme at gøre rene efter brug. Om de så holder i de næste 15 år vil tiden vise.

Selve testen

Grand Halls Odeon 32 har gennem den seneste måned været i sving mere end 20 gange , bl.a. da Webmasteren og kæreste kiggede ud til en lille stresstest af grillen, hvor vi havde gang i ikke mindre end 4 slags kød, kartofler og grøntsager. Jeg indrømmer gerne, at det aldrig var gået godt på kulgrillen, på trods min lange erfaring med denne. Der er god plads på “vingerne” og det store grillareal gør madlavningen fleksibel. Jeg er hurtigt blevet forvænt og faktisk er det blevet et helt lille udekøkken.

Grillen går fra 0-100 grader på under et minut – 58 sekunder for at være præcis, 200 grader på 4:57 og til sidst 250 grader på 8:31. Så snart brænderne er varme lyser de rødt via den indbyggede LED-lampe.

Mht. fleksibiliteten og brugervenligheden – det er effektivt og nemt at styre temperaturen, og det kan faktisk lade sig gøre, at få den til at ligge lige under 100 grader (hvilket vi eksempelvis godt kan lide når vi skal lave pulled pork) og så helt op til 350 grader (hvilket vi godt kan lide når vi eksempelvis skal lave pizza på grillen).

Når man, som jeg, kommer fra kulgrill, er det helt genialt at fedt som drypper fra dit kød ikke skaber et flammehav. Det betyder også, at du ikke skal være så nervøs for lige at lade grillen passe sig selv. Låget er tungt og stabilt, det åbnes let og uden at du skal frygte at brænde dig – selv ved 350 grader. Termometeret viser graderne præcist, hvilket er testet med et trådløst termometer. Forbruget er fornuftige 18,6 Kwh med alle 4 brændere ved fuld knald, hvilket er ca. samme niveau som Weber.

Dommen

Jeg må indrømme, at jeg er kommet til at holde af Odeon 32, og synes det er en fremragende grill. Grillen er super nem at betjene og jeg har egentlig bare lyst til at starte den igen og igen. Jeg har intet at udsætte på de infrarøde brændere, som jeg ellers var lidt skeptiske overfor.. Det hele virker faktisk bare gennemført og af god kvalitet, hvorfor det undrer mig at der ikke ydes mere end 2 års garanti? Det er svært ikke at sammenligne med Weber, som jo er hvermandseje i Danmark, her ligger vi nok et sted mellem modellerne “Genesis” og “Summit”.

Eneste minus er egentlig en lille brugervenlighedsdetalje (det er faktisk to). Sammenhængen mellem knapper og brændere virker ikke logisk – de to yderste knapper er til de øverste brændere, og de to inderste er til de nederste og ikonet, som indikerer hvilken knap der er til hvilken brænder hjælper ikke meget på forståelsen. Det er naturligvis en detalje og man lærer det selvfølgelig efter et par ganges brug.

Prisen afskrækker muligvis de fleste, og vi ligger da også i den dyre ende på vejledende udsalgspris på 12.999,- (men er set på tilbud til 9499,- hos kitchenone.dk) – men så får du også en grill, som virkelig leverer varen, og, i kombination med rygeboksen, næsten overflødiggør kulgrillen – dont kill me!
Gastromands bedømmelse
Er du i øvrigt til kul eller gas? Og hvilken grill står der på din terrasse?

Tekniske specs:
5 emaljerede støbejernsriste

85cm x 49cm grill-areal
Varmehylde
Termometer i låget
Smooth-StartTM-tænding
Plads til europæisk standard 5kg/10kg gasflaske
4 infrarøde CrossrayTM-brændere
Rustfrit stål og emalje
LED brænderindikatorer
Vejledende udsalgspris kr,- 12.999

Forhandler: Kan findes på witt.dk

Kommentarer

  1. Mr Scoot

    Jeg bruger Weber 57cm. Til stort set alt, MEN mine bøffer og der snakker vi store svin som T-BONE, entrecoté eller striplions alt derunder ryger på 57′eren.
    Go-anywhere er svaret – én fyldt grillstarter med heat beads passer perfekt til at fylde helt op til risten.
    Sæt låget på og lad den brænde godt i gennem for herefter at tage låget af igen efter et par minutter kommer dine bøffer til give den lækreste tsssssch lyd overhovedet som jo er svaret på en lækker stegeskorpe!
    Jeg kan kun anbefale den – den passer også perfekt til at tage lidt grønne asparges og hælde hvidvin og smeltet smør ned i en gastrobakke stil på grillen og låg på – 3-4 minutter efter har du de lækreste asparges.

    Gourmetmad på stranden :)
    Det kan man bare ikke på samme måde med sådan et monster af en gasgrill og duften samt smagen fra kul kan ikke slåes af gas :D
    At grille tager efter min mening den tid det tager i stedet for at folk er utålmodige og nu skal det bare gå stærkt – mad tager tid hvis man spørger mig ;)

    • Det bedste ved denne kommentar er så absolut din “tsssssssssssssssch” lyd! Uha, jeg får lyst til at smide en kæmpebøf på grillen lige nu, og det tror jeg sådan set jeg gør – så I må have min undskyld resten af aftenen – hehe. Nej jeg kan godt følge dig mht. det mere “klassiske” og “originale” ved at bruge kul og ikke gas, men for mig, som jo gerne vil men ikke altid har 20-25 minutter på at vente på kul osv, så er det altså skønt jeg kan tænde gassen og lave grill til familien.

    • Heat beads er briketter der ikke afgiver nogen smag. Det eneste brændsel der afgiver smag, er kul. Så med mindre du bruger kul, kan du ikke smage forskel på gas og “normal” grill.
      Det der giver smag, er det der løber fra (marinade, fedt etc.) som rammer varmekilden (kul, briketter, flavour bars etc), og derefter afgiver røg og smag.
      Ydermere er det enormt nemt at tilføje røg på gas grill.

      I år tog jeg selv springet, og solgte min Weber OTP 57, og købte en Gensis S-330.
      Jeg kan gøre alt ligeså godt nu som før, bare mere hurtigere. Det tager mig 15 min at grille en pakke pølser, og det er inklusiv optænding. Noget jeg til sidst ikke gad på 57′eren.

      Duften af kul (og optænding) kan jeg godt savne, men efter min gasgrill er blevet kørt til, dufter den nu også af sommer og grill.

  2. Thomas

    Men der er jo ingen kul? I skulle teste en BGE eller PRIMO istedet :-)

    • Hej Thomas – det lyder spændende, det er måske noget du kan arrangere? :-)

  3. Mr Scoot

    Intet slår et lækkert fjerkræ

  4. Mr Scoot

    - Med en dåse bajer i røven med indirekte varme!

    • Eller på rotisserie – overraskede mig meget! Det lærte jeg i øvrigt, at der skal skrues godt op for varmen til sidst!

  5. Mr Scoot

    Jeg sad også lige og blev salig!
    Jeg kan sagtens følge din tankegang og det er helt forståeligt når nu man skal have fodret familien :)
    Det der er i det for mig er også bare at fører det med kulgrill videre så den ikke ender med at blive overset fordi det andet er nemmere ;)
    Jeg håber at du har kødsaft om læberne på denne super lækre “sensommer” aften og at det smagte dig!!

    Afholder gastromand ikke en grill komsammen for alle bøfelskere?

    • Bestemt, fik en god øko kalveentrecotes, det er virkelig lækker kød – faktisk meget sjovt du skriver det sidste – vi snakkede om det for et års tid siden, men fik aldrig gjort så meget ud af, men vi skal da bestemt have det tilbage på menuen, og så om vi kunne få stykket sammen!

  6. Mr Scoot

    Det lyder ellers som noget man kunne overskue!

    Det kunne sgu da være enormt lækkert, stort fedt grill arrangement med en masse lækre vine, lækre bøffer, stege, fisk og skalddyr :)
    Jeg ville satme gerne støtte det ;)

    • Halvamerikaneren

      Det ville jeg også :-)

  7. Fedt fedt fedt – jamen når den kære Webmaster vender tilbage fra Nice – forhåbentlig med nogle gode billeder fra hans restaurantbesøg, så skal vi nok begynde at se hvad der er muligt…

  8. Mr Scoot

    Så må han gerne tage en masse af solen med også så vi kan få noget grill vejr :)
    Hvis i vil forkæle jer selv lige i tiden så ta’ en tur til Samsø, har lige været der – TOP KLASSE!!

    • Vejret er vel lige dårligt? :-)

      • Mr Scoot

        Jeg ramte godt vejr i uge 27 så jeg er rigtig godt tilfreds!

        Frisk røget makrel og jeg ved ikke hvad – lækkerier!!!

  9. Jesper Thomsen

    Flot gasgrill , men dyr man kan jo få en keramikgrill for de penge…….
    selv griller vi på en Primo XL oval keramik grill , det skulle i prøve

    • Hej Jesper.

      Vi arbejder rent faktisk på, at få en test i stand af en keramikgrill, så måske det kommer…

      • Jesper Thomsen

        har i snakket med Stig fra TBS, han låner helt sikkert en oval til jer , det er noget helt andet med keramik, man kan stille temperaturen nøjagtig mellem 70-450 grader c uden problemus

        • Hej Jesper, det Lyder spændende – og nej det har vi ikke, men det vil vi da bestemt gå videre med!

  10. Mr Scoot

    Jeg er til dels enig med jeres elskede gas univers – tiden er den faktor der får de fleste til at skifte kan jeg jo hører :)
    Desværre har folk så skide travlt efterhånden og gasgrillen overtager lidt det hele – ligesom touchtelefonen har overtaget telefon med normale knapper :D

  11. Halvamerikaneren

    Er man en af dem, der har så ustyrlig travlt, at man ikke kan starte kullene op en halv time før man skal lave maden, kunne man fx. investere i dette produkt: http://grillbutikken.dk/product.php?id_product=129
    Har ikke selv prøvet den og hælder nok mest til, at hvis jeg ikke har tid til at lade kullene blive klar, så griller jeg ikke. Men må indrømme, at den taler til min indre drengerøvs evige behov for mere gear og gadgets :-)

  12. Jan Juul

    Hej,
    Er netop blevet den lykkelige ejer af en Odeon 32 (bl.a. inspireret af denne positive test). Har været på ‘gas’ de sidste mange år, helt fra de gamle lava-sten gas grills (kan ikke anbefales), til EuroChef med et konisk system som forhindrer fedtet i at brænde, senest har jeg haft en Weber Spirit, som ikke har imponeret. Har haft den i ca. 4 år og har skiftet flavour bars og riste, og senest er brænderen rustet/død.
    Var lidt skeptisk med hensyn til disse crossray brændere (infrarød varme), men må virkelig sige at grill’en har imponeret. Nemt at styre varme og kan virkelig lave god vame til bøffer og lign., selv her om vinteren. Og så er hele grillen bare kram – virkelig solid konstruktion.
    Brænderne er virkelig imponerende og dejligt at tingene ikke antænder, f.eks. lavede jeg igår hot wings med en god stærk marinade, som på weber grill’en krævede at jeg var over dem hele tiden for at undgå at fedtet/marinaden antændte. På Odeon grill’en er dette bare ikke et problem.
    Har nu bestilt et rotisserie, for denne grill er bare fantastisk, og jeg kan ikke vente med at vi for alvor får gang i grill sæsonen – selvom der grilles en til to gange om ugen her om vinteren.

    • Rolf

      Hej Jan og familiefar
      Jeg købte også en Odeon 32 efter testen og jeg er rigtig glad for den.
      Kunne godt tænke mig et rotisserie, men alle steder står der at det ikke passer til Odeonserien.
      Hvilket har I købt/prøvet og hvor kan det evt købes?
      Håber på at I kan hjælpe mig.

      • Hej Rolf – jeg ved Bauhaus har haft det, da jeg skulle udskifte med cover på den, men ellers kan jeg se, at Kitchenone faktisk også forhandler det nu, så jeg vil skrive til dem – jeg ved det eksisterer, da jeg selv har sat det på min :-) Hvis det fejler så skriv lige herinde igen, så har jeg et lille es i baglommen til dig…

        http://www.kitchenone.dk/78-grand-hall-tilbehor

        • John

          Jeg vil gerne høre om det es i baglommen, har nemlig problemer med at skaffe rotisserie der passer til den….. Håber du kan hjælpe…:0)

          • Hej John – jamen det har vi – du vil gerne vide hvordan du får et rorissetie til ovenstående grill?

          • John

            Ja præcis, og du skrev I havde et es i lommen….0) Jeg kan se at det originale har helt anderledes opbygning (skjult motor) end de jeg kan finde på nettet nemlig… Bauhaus kan ikke skaffe da de har stoppet forhandlingen…. Så er tabt…:0)

          • Hej John – jeg har netop skrevet til vores kontakt – jeg troede jeg havde fundet det på kichenone.dk, http://www.kitchenone.dk/78-grand-hall-tilbehor men intet held – jeg skal nok skrive når jeg får svar – du vil sikkert gerne i gang :-)

          • John H

            Tusinde tak, det vil bare være super….! Har søgt forgæves derinde også….:0/ Hvis I bare lige kan sørge for jeg får et inden uge 29 vil det være perfekt ;0) ;0)

          • John H

            Hej Hej igen. Så afventer jeg blot det bliver leveret med posten…. Tusinde tak for hjælpen, glæder mig til at bruge det….:0)

          • Altid til tjeneste – glæder mig!

  13. marie

    hej. vi står overfor at skulle købe en gas grill, da tiden ikke er til at tænde kul grillen på hverdage.
    vi har ingen kendskab og erfaring med gas, så jeg håber i kan og vil hjælpe os lidt.
    - hvilket mærke inden for gas grill skal man vælge
    - infra rød eller ikke infra rød
    - gas forbrug
    - holde en konstant varme/temperatur

    • Hej Maria – mærke er jo lidt en religiøs sag her, mange sværger til Weber, andre mener også, at andet kan bruges – fx som Odeon her. Jeg ville vælge infrarød igen, jeg er blevet vandt til dens effektivitet og kan næsten ikke forestille mig andet, men prisen er så også derefter. Gasforbruget kan du se ovenstående i anmeldelsen, men det vil jeg ikke gå så meget op i, medmindre du selvfølgelig skal bruge den hver eneste dag. Det sidste er jeg lidt i tvivl om, hvad du mener med? Om den holder en konstant varme? Det gør den naturligvis.

  14. marie

    tak for svaret. jeg kan læse, i min søgen efter den perfekte grill, at der er forskellinge riste, støbejern, og porcelæns belagte,
    hvad kan den ene frem for den anden rist.

    • Hej Marie,

      Selv tak da: Forskellen er, at en støbejernsgrill blive betydelig mere varm end en emalje-glaseret.Det betyder så, at en støbejerns rist kan give lidt brændt smag
      medens en glaseret rist – ikke er så let til at brænde på, og dermed hvis du spørger mig er lidt lettere at grille på. Med hensyn til eftervarme er en støbejernsrist – langsom til at nedkøle – hvor en emaljeglaseret rist køler hurtigt ned til “håndvarm”.

      Til sidst, så er en støbejerns rist nok nemmere at gøre ren, den opvarmes og børstet – medens en emalje rist kan vaskes helt rent med vand og sæbe.

      Håber det var svar nok.

  15. Hej
    Fantastisk side du har. Jeg går og kigger lidt på en Grand Hall DS, men er lidt i tvivl om hvordan de infrarøde brændere fungerer. På Youtube og andre sider grilles der stort set altid med åbent låg og jeg ville derfor høre om du ved noget om det?
    Og kan man lave en pizza på samme måde, som på enhver anden gasgrill dvs. ved at placere en bagesten el.lign. direkte på risten?

Smid lige en kommentar, ik'

Smid lige en kommentar, ik'