Gastromand.dk | 27. June 2016

Scroll to top

Top

32 kommentarer

Test: Sådan får du super sprød bacon på 1 minut – og undgår rengøring

perfekt stegt bacon (2)
avatar

I sidste uge hittede artiklen “Steger du dit bacon? Så gør du det forkert…” på de sociale medier. En journalist hos Metroxpress havde transskriberet en youtube-video, og så var fanden løs! Thats not how we roll…

“For at få det bedste bacon skal du starte med at koge det på panden. Det lyder måske underligt, men det hjælper til at holde på fugtigheden i kødet og gøre baconen ekstra sprød på ydersiden.”

Det lød næsten for godt til at være sandt, så gutterne blev inviteret til en omgang scrambled eggs og så blev der ellers stegt bacon indtil hele huset duftede af sveden gris. Jojo, det er skam videnskab på højt niveau, som der blev skrevet på instagram. Missionen? At få be- aller afkræftet denne mirakelmetodes egenskaber.

 

Skal bacon koges eller ej?

Ud fra tesen om at størstedelen af danskerne spiser ganske almindelig dansk bacon, blev der testen igennem benyttet en klassisk Tulip bacon.

 

“Hvad hjælper det at baconen er sprød, hvis det ikke smager af en skid?”

 

Som foreskrevet blev der smidt nogle skiver på panden. Vand på så det dækkede og derefter fyret op for panden indtil vandet kogte omkring baconen. Herefter blev der skruet ned på medium varme, hvorefter vandet kogte væk og baconen blev stegt sprød.

 

bacon

 

Prøv også: Bearnaise-Brunch-Burgeren

Resultatet

Som det kan ses på billedet herunder, skiller den kogte bacon (nr. 3 fra venstre) sig ud fra de tre øvrige skiver ved at være krøllet lidt op have et glaslignende udtryk. Og for fanden hvor var det sprødt – knasende sprødt… MEN! Hvor er smagen blevet af? Vi prøver en af de andre skiver – samme resultatet. Som “lovet” blev baconen sprød, men ingen kunne genkende påstanden om et saftigere stykke bacon.

 

perfekt stegt bacon (2)

Nr. 3 fra venstre er den kogte bacon…

 

“Hvad hjælper det at baconen er sprød, hvis det ikke smager af en skid?” udbryder en af gutterne. Den gode baconsmag er simpelthen forduftet ved kogningen og sidder nu i min emhætte. Hvis det lyder for godt til at være sandt…

2/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

 

Hvis bacon ikke skal koges, hvad skal det så?

Det skal være løgn. Det er lørdag og vi vil have bacon – sprød og smagfuld bacon! Vi sætter os for at finde den bedst egnede fremgangsmåde og kommer foruden kogningen frem til:

  1. Traditionelt stegt på panden
  2. Stegt i ovn
  3. Stegt i mikroovn

Bacon stegt på panden

Fremgangsmåde: Baconskiverne blev lagt på en kold pande og stegt ved middelvarme til det var sprødt, hvilket tog ca. 5 minutter på hver side

Resultat: Sprød bacon uden at det var lige så sprødt som efter kogningen. “Det her er som bacon skal være, hvis du spørger mig. Sprød uden at være porøs og stadig med lidt sejhed” – der nikkes bordet rundt. I modsætning til den første omgang var der en helt anden røg-, salt- og umamismag i den traditionelt tilberedte bacon. Topkarakter hele vejen rundt. Skal der lidt negativt på bordet, er baconen en lille smule branket, hvilket også kan anes på billedet (nr. 1 fra ventre)

6/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

Bacon stegt i ovnen

Fremgangsmåde: Baconskiverne blev placeret på et stykke bagepapir på en bradepande og smidt i en kold ovn. Ovnen blev tændt på 200 grader og efter ca. 15 min. var der sprød bacon.

Resultatet: Al min logik siger mig, at dette må være den optimale måde at tilberede bacon på og resultatet er da også umiddelbart imponerende i form af helt ensartede og jævnt stegte skiver (nr. 2 fra venstre). Men der mangler noget. “Det minder mig om en steg, der ikke er blevet brunet ordentligt af” og manden har ret. Sprødheden kunne være en anelse bedre, men det der i virkeligheden mangler er måske “stegeskorpen”/den lette brankethed som baconen fra panden havde. Dommen er unanimous:

4/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

Bacon stegt i mikroovn

Fremgangsmåde: Efter et par mere eller mindre mislykkede forsøg (og en pænt tilsvinet mikroovn), blev fremgangsmåden som følger. To lag køkkenrulle placeres på en tallerken (eller fad), herpå lægges baconskiven, og ovenpå lægges endnu to lag køkkenrulle. Herefter nukes svinet for fuld skrald (i mit tilfælde ved 1000W). Efter et par forsøg, hvor baconen først ikke var i nærheden af at være sprød for 20 sekunder senere at være nærmest forkullede, endte vi ud med, at 50 sek. pr. skive gav det bedste resultatet. Jeg vil tro, det vil kræve lidt individuel kalibrering, men så længe du ikke giver det for meget, er det jo bare at prøve sig frem 5-10 sekunder af gangen.

 

Bacon i mikrovn

Pre-nuked bacon…

 

Resultatet: En skive bacon som skilte sig væsentligt ud fra de tre øvrige – dels ved at have et helt andet udseende (der vel mest af alt minder om de færdigstegte skiver, man kan få fra eksempelvis Tulip), dels ved at være ultracrisp. Men ligesom ved den kogte udgave, var der et ikke uvæsentligt minus. Hvor kogevandet havde suget smag til sig, havde køkkenrullen (som altså er en nødvendighed – har du andre idéer, så smid lige en kommentar) suget al juiciness ud af vores bacon.

 

perfekt stegt bacon (3)

Nuked bacon – nr. 4 fra venstre…

 

Ikke desto mindre var der stor overraskelse og tilfredshed at spore hos gutterne og fremgangsmåden har den helt afgørende fordel at den efterlader et minimum af rengøring, da det blot er at smide de to stykker køkkenrulle i skraldespanden!

5/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

 

Brug den tilberedningsmetode der passer til situationen!

Efter et par timer og utallige pakker bacon var konklusionen klar. Bacon traditionelt stegt på panden smagte bedst, men svinede til gengæld maksimalt. Brug denne fremgangsmåde når du skal lave 1 pakke bacon. Bacon stegt i ovnen er et udmærket og nemt alternativ der passer sig selv under stegningen, sviner en hel del mindre og kræver tilsvarende mindre rengøring. Brug denne fremgangsmåde, når du skal lave mere end 1 pakke bacon. Sidst men ikke mindst overraskede mikroovnen i høj grad, og skulle det utænkelige ske, at du kun har brug for 1 eller 2 skiver bacon, ja så er metoden genial – sprød bacon på 2 minutter uden rengøring!

Og ja, hvis du ønsker bacon uden smag, så kog det først! :)

Hvordan steger du din bacon?! Og kender du til alternative tilberedningsmetoder, som vi skal have testet?

PS. Hvis du – lige som os – slet ikke kan få nok bacon, kan du finde billederne i fuld størrelse her: Bacon1 | Bacon2 | Bacon3

Kommentarer

  1. Troels Hansen

    Hvordan vil det mon fungere, hvis baconen ryger en tur i Sous Vide for at koge og derefter stegt på panden?

    Selvfølgelig rimelig omfattende, men hvis nogensinde har fortjent kommentaren fra Loyal “because you’re worth it”, så er det vel bacon!?

  2. Rasmus Clausen

    Man skulle jo smide en kommentar, hvis man kendte til et alternativ til køkkenrullen..
    Det her kunne være et bud ☺

    http://www.coolstuff.dk/Piggy-Wiggy-mikrobacon

  3. Ulrik Jensen

    Min oplevelse er pandestegt bacon bliver absolut bedst, og at det sviner skylden nok det faktum at industrien fylder deres bacon med vand tilsat røgsmag.

    Løsning lav dit eget bacon, det smager unægtelig noget bedre og sviner kun meget lidt.
    Ja Ja det tager tid, men heller ikke mere, jeg laver gerne en 4-5 kilo af gangen (rinbensteg) og kan så nøjes med en 2-3 gange om året. Ja man spiser mere bacon når det er hjemmelavet.

    Jeg bruger fremgangsmåden som er vist på fjordrejen.dk

  4. Matias Vad

    Skal bacon i mikroovnen være perfekt skal der bruges kaffefiltre istedet for køkkenrulle. Det suger ik nær så meget juice til sig, og klistrer heller ik til baconen.

    Man kan sagtens kyle flere bacon på et lag kaffefiltre, så de dækker tallerkenen, og tildække med et top-filter. Samme resultat, kortere tid.

    Enjoy!

    • Rose

      Kan man ikke bare putte stykkerne ind i kaffefilteret? :-)

  5. Henrik Thomas-Poulsen

    Når jeg laver bacon i ovnen, så smider jeg det på en rist og en bradepande nedenunder, for at fange det fedt der drypper af, og jeg få dejlig sprød bacon.

  6. Istedet for køkkenrulle så fold et stykke madpapir rundt om baconen. Det suger intet fedt så skal du bruge det i madlavningen kan det lige hældes fra efter at have zappet baconen. Men baconen mangler nok stadig saftighed.

  7. Thomas

    hvis jeg laver det i ovenen får det grill, det smager stort set som på panden, og hvis du holder øje, kan det netop få den lidt brankede smag.

  8. henrik

    Jeg laver ofte bacon i microen, jeg plejer dog at ligge det direkte på tallerkenen og så bare et stykke køkkenrulle over, det suger ikke så meget fedt. Hvis man klipper en pakke over på midten så kan halvdelen fordeles på en tallerken. Sådan en portion tager 3 til 3,5 min. Grundet den større mængde gør det ikke helt så meget med tiden dvs 10 sec fra eller til er ikke skyld i brændt bacon. Tallerkenen bliver rimelig beskidt, men det er jo derfor man har en opvasker :)

  9. Gunnar P. Gunnarsson.

    DYBT SUK!
    Industri bacon (billigt) er fyldt med vand. Som sviner hvis den er stegt på panden (min foretrukne metode)
    Tørsaltet bacon (dyrt) sviner mindre på panden. Men begge to sviner.
    Så, det er næsten naturlov at bacon sviner ved stegning. Lige som: hvis der er ild, så er der røg. Hvis det stormer så blæser det. Og så videre.
    Jeg nyder min pandestegte bacon som aldrig før og så skal der bare gøres rent bagefter :-) ikke?

  10. Maria

    Microovnsbacon har jeg altid lavet mellem to flade tallerkener. På den måde er der ingen fedtrester i mirkroovnen, tallerkenerne skal bare i opvaskemaskinen.

  11. Lasse

    Jeg er ret glad for “millionaieres bacon”. Det kan dig ikke laves med en tulip bacon, men hvis man køber en hel klods og selv skærer det ud på pålægsmaskinen, så er det faktisk regering nemt!

    Jeg kan ikke lige klippe opskriften ind, men søg lidt på Goggle. Det er bacon, brun farin og cayenne peber/chiliflager i ovnen et par timer.

  12. Fynboen

    Laver næsten altid bacon i ovnen. Mens det steger derinde, så kan jeg klare æg og pølser på panden…

  13. Johanne kjærsig

    Har man induktionsplader kan man rulle bagepapir ud over området, hvor der steges, og så fedter man kun panden til, og det omfattende svineri på flader omkring kan undgås. Bagepapiret krølles sammen bagefter og smides ud. Der vil dog nok stadig væk være lidt stænk på bagvæggen ved kogepladen, hvis kogesektionen er op af en væg. FEDT at der er nogen, der afprøver gode råd, TAK ;-)

  14. Tinner

    Jeg kan ikke huske hvem, men en af mine yndlings SciFi forfattere skrev i en bog, at den bedste måde at stege bacon på en pande var at gøre det nøgen foran komfuret. På den måde bliver temperaturen hurtigt indstillet korrekt. Har ikke prøvet metoden af, men har prøvet princippet af og det fungerer perfekt.

  15. Helle

    I skal bruge kaffefiltre i stedet for køkkenrulle, det virker meget bedre. Man risikerer nemlig ikke så sjældent, at baconskiverne hænger uhjælpeligt fast i køkkenrullen, så man ender med små stumper bacon og halvdelen må man smide ud, fordi man ikke kan få det af papiret. Med kaffefiltre går det som en leg. De passer desuden i faconen, så det passer med 4 filtre lagt rundt på en tallerken, så bacon, 4 nye filtre, så bacon og igen filtre på toppen. Det virker, baconen bliver flot, sprød og smager godt :-)

    • Tanja

      eller mikro-hætte, og =n minus papir i maden….

  16. spacey

    Steg altid bacon på panden hvis du vil have dem bedst. Den jeg laver bliver som vist til venstre det kaldes øvelse tror jeg nok og klart altid en mega varm pande helst slip let tager mere tid men bliver perfekt hver gang

  17. Tanja

    Jeps – Bacon i mikro – har altid været på toppen hos mig. Min mand er også blevet oplært i det….og vi befinder os på toppen af sprødhed…1 minut på 1000 watt, eller 4 stykker 4,30 sek…de hives så lange de kan, så kan de klippes i 2-3-4 bidder bagefter når de stadig er varme, de flosser eller knækker ikke, samt pæne stykker så de er til en mundfuld…men husk hvis de skal klippes, – skal de stadig være varme….smil og sprødhed herfra

  18. Tanja

    Der kan forøvrigt købes bacon-( holder) på nettet til bacon, men jeg kan bedst lide at hive dem på tallerken, samt bare ind under mikro-kappe…=ingen køkkenrulle….dog skal den vaskes bagefter, men dermed ikke brug af køkkenrulle…

  19. Tanja

    Man kan forøvrigt købe Bacon holder til mikro på nettet…Samt jeg bruger mikro-hætten over bacon = minus brug af køkkenrulle….og jo skal selvfølgelig vaske hætten bagefter…men nemmere, samt hurtigere….

  20. Jeg har efterhånden også prøvet rigtig mange forskellige måder at lave bacon på, men min favorit er at gøre det i ovnen, bare med den krølle at bruge 2 stykker bagepapir. Det nederste stykke skal være godt og stort, så det fylder hele bradepanden. På med et lag bacon, og så på med det øverste stykke bagepapir. Hvis det virkelig har brug for at være ensartet, så kan det vendes/flyttes undervejs, det er dog ikke nødvendigt. Når bacon’en er færdig, så over på papir der kan suge det overflødige fedt.

    Hvad er der ikke at kunne lide ved den udgave?
    Smagen bliver i baconen, det sviner ikke i ovnen, og det er nemt.

    Og tak til Johanne Kjærsig for tippet med bagepapir under panden ved stegning.

  21. Jane Hørlev

    Lige et ekstra tips. Efter at have stegt bacon på bagepapir i ovnen, kom dovenheden over mig og i stedet for at vende de hjemmelavede kartoffel- og grøntsagsbåde i olie, så hældte jeg dem ud på bagepapiret med baconfedtet på og ind i ovnen igen. Fik de bedste og mest sprøde kartofler og grøntsager.

  22. Tommy

    Prøv at lav det kun med køkkenrulle oven på, ikke under. så steger den i sit eget fedt, mens der stadig ingen rengøring af, udover tallerken i opvaskeren og papiret i skralderen. Så der optimal smag og sprødhed..

  23. Peter Boysen

    Der mangler klart den bedste opskrift. Bacon skal ALTID steges i smør, helt ligesom stegt flæsk. Det bevare smag og giver altid et flot gyldent og sprødt stykke bacon.

  24. Henrik Madsen

    Jeg synes at det er en meget interessant artikel om bacon. Skønt at der er nogen der giver prøve tingene af og delagtiggøre os andre i resultaterne. Som nogen skriver handler det om råvaren. Man får helt klart bedre bacon end Tulips, men som artiklen startede med er det altså Tulips bacon der er forsøgsdyret.
    Kaffefiltrene har jeg aldrig hørt om og skal helt klart prøves. Der var også et link til en lille lyserød plastikting, som kunne stege bacon i mikroen.
    Dog synes jeg at hele artiklen mangler en meget udbredt tilberedningsmetode. Enhver grillbar i kongeriget steger deres bacon i frituren og en grillbar med respekt for Tulip og bacon kunne ikke forestille sig at servere slatten bacon. Jeg har ikke prøvet, men forleden dag, da frituren var i gang røg der et stykke seranoskinke i ved 260 grader. Det var en skøn oplevelse så hvorfor ikke også et stykke Tulip?

  25. Martin Jensen

    Hos mig bliver man til nogens store overraskelse mødt med et brunchbord med pandestegt, tørsaltet bacon med en skivetykkelse på ca 3-4mm.
    For mig er det en total misforståelse at bacon skal forvandles til chips istedet for at det bliver behandlet som hvad det er; et stykke kød. Derfor får skiverne kun lige lov til at kigge på en varm pande inden de serveres. Ialt ca. 4minutter på panden.

  26. Elsebeth

    For ca. 15 år siden købte jeg i Seattle en rund tallerken med riller, “Bake ‘n bacon sheet”; den lægger jeg baconskiver (uden vand – fra min slagter!) på, microlåget over – og så bliver der stegt bacon i micro’en. Desuden er tallerkenens bund en del af en opsamlingskant hele vejen rundt, og der er en hældetud. Da baconstykkerne er hævet over bunden, drypper fedtet fra under stegningen. Keine Sweinerei oder Hexerei – nur Bacon! Min KitchenAid købte jeg samtidig og købte i en specialbutik en transformer, som også kan bruges til andet elektrisk USA-’sjov’.

  27. Jan

    Bacon bliver bedste når det er hjemmesaltet og -røget uden nitrit og ristet langsomt på støbejernspanden på grillen. Indirekte varme

  28. Ronni

    Når jeg tænker over det, så burde man da kunne lave en friture bacon confitering. Altså fritere det i opsamlet og filtreret baconfedt?

  29. Vi laver altid en pakke af bagepapir. Bacon på midten. Fold ind over fra alle 4 sider så fedtstoffet ikke siver ud og zap det i microbølgeovnen. Så slipper du også for at baconen sætter sig fast i den billige køkkenrulle du har købt (korte cellulosefibre). Fedtet kan så hældes fra og bruges til andre ting. Mener at kunne huske bl.a. klidmoster gemmer sit baconfedt.
    O.B.S. Er det en tørsaltet bacon du bruger skal den have væsentlig kortere tilberedning

  30. Lone gosvig

    Brug Actifry, ingen lugt, ingen svineri, sprødt og dejlig smag ??

Smid en kommentar

%d bloggers like this: