Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. marts 2024

Scroll to top

Top

53 kommentarer

Weekendtesten: Le Creuset Toughened non stick pande

Weekendtesten: Le Creuset Toughened non stick pande
Gastromand

Du kender uden tvivl Le Creuset serien og forbinder det højst sandsynligt med enten noget “lertøjs-ligende” ret hardcore pande og gryder i alverdens farver. Jeg tænkte, at det var på sin plads, at jeg lige satte mig lidt ind i hvilken størrelse Le Creuset rent faktisk er.

Le Creuset blev startet tilbage i 1924 af to belgiske erhvervsfolk og året efter etableret i Frankrig. For mig er Le Creuset forbundet med noget traditionelt fransk kvalitetshåndværk Tidligere har vi testet både Scanpan IQ, NOH Raadvad og Zwilling, som var imponerende på hver sin måde, faktisk har jeg min Scanpan IQ endnu, selv om det synger på sidste vers.

 

Man bliver lidt glad når man modtager sådan en kasse...

Man bliver lidt glad når man modtager sådan en kasse…

Udseende og førstehåndsindtryk

Pande er 28 cm i diameter, hvilket er passende hvis du lavet mad til et par stykker, personligt ville jeg betale lidt ekstra og så gå 2 cm op – og ja, 2 cm betyder faktisk en del. Panderne virker meget glatte på overfladen, hvilket tyder på, at det er en kraftig non-stick belægning. Et hurtigt kig på kassen afslører også, at der er en 3-lagsbehandling, som alt andet lige burde holde pande i god form i lang tid. Bunden og kerne er aluminium kombineret med rustfri stål, som i følge anvisningen burde give en god, jævn og hurtig varme optagelse og fordeling – lad os vente med at forholde os til det, til vi har testet den af. Den er naturligvis fri for diverse skadelige stoffer (PFOA og PFOS) og kan smides i ovnen op til 260 grader.

 

Dobbelt up...

Dobbelt up…

Ja, de ser godt ud, men virker de?

Ja, de ser godt ud, men virker de?

Materialevalg og kvalitet

Som jeg tidligere har sagt, så var der en gang, hvor en pande vist noget bare var lavet af noget stål og via el blev varm. I mit barndoms hjem havde en lignende pande, som jeg nogle gange brugte – det skal lige siges, at jeg meget sjældent lavede mad som barn, faktisk næsten aldrig. Men når panden en sjælden gang skulle bruges satte jeg den på komfuret og skruede helt op og så gik jeg gang med noget andet en 10 minutters tid, og så var den varm. Sådan er det ikke idag da. Innovationen har slået igennem og produkterne idag er lette, robuste og lynhurtige til at optage og fordele varmen – nu har vi naturligvis også induktion, som jo lige barberer adskillige minutters ventetid væk. Le Creusets pander er bl.a. et resultat af denne udvikling. Materialet her er en kombination af aluminium og rustfristål samt lidt teflon-non-stick, og det lader til at være de helt rigtige ingredienser til denne pande.

 

Le Creuset...

Le Creuset…

Er 28 cm meget?

Er 28 cm meget?

Selve testen

Jeg har nu brugt panderne et par måneder, og de ser fortsat ret godt ud. Jeg har lavet stort set alt hvad der kan laves på en pande på dem. Der er stegt, pølser, bøffer, æg, grøntsager i alle afskygninger og sauteret, braiseret og flamberet. Pande er utrolige komfortable at have i hånden, de er lette og håndtaget skaber perfekt balance når du arbejder med den. Jeg lavede den sædvandlige test med vand, faktisk med begge pander på én gang fordi jeg synes det var spændende at se om de var lige hurtige.

1 dl vand på begge pander: 3…2…1…GO!
Efter 25 sekunder: Begge pander begynder at småkoge.
Efter 45 sekunder: Godt gang i begge pander.
Efter 60 sekunder: Begge pander bulderkoger voldsomt

 

Fuld ild!

Fuld ild!

Ganske fin varmefordeling...

Ganske fin varmefordeling…

 

Varmefordeling er lidt finurlig – jeg vil ikke sige, at den ikke er optimal, men det er som om, at varmen på midten blive ekstrem varm, hvor kanterne døjer lidt med at følge med. Jeg lavede en test efter jeg faktisk var færdig for at bekræfte eller afkræfte min teori. Ved middelvarme er kerne 200 grader og det aller yderste af kanten er 170 grader – så der er tale om en afvigelse. Ved 400 grader er kanten så ca. 350 grader, hverefter går mit infrarøde termometer så ikke længere.

 

It's getting hot in here...

It’s getting hot in here…

Sukkertesten efterfulgt af lidt smør...

Sukkertesten efterfulgt af lidt smør…

Hvis vi skal trække lidt tidligere erfaringer ind i denne test, så ved vi, at den belægning som panderne er beklædt med som udgangspunkt ikke kan tåle høje temperature. Hvis jeg husker korrekt er det faktisk allerede ved 270 grader, at overfladen tager skade. Vores induktionskomfure kan sagtens få pande varmet op over 400 grader, og så har vi balladen. Det er tydeligt, at samtlige producenter forsøger sig med fx “3-lagsbehandling” som her eller “ekstra strong surface” og meget mere. Fakta er nok bare, at de ikke kan tåle varmen og det slid det medføre. Når det så er sagt, ja så handler det om, at finde den producent, som reelt leverer den bedst bud.

 

Morgenmad, frokost og aftensmad...

Morgenmad, frokost og aftensmad…

Det var sæson for kantareller under testen...

Det var sæson for kantareller under testen…

 

Det er både sikkert og vist, at Le Creuset leverer nogle pander, hvor der er klædet for detaljerne og forsøge at lave pande som er en klasse højere end standard-pander. Efter nogle måneder brug er jeg stadigvæk meget tilfreds. Jeg har endvidere investeret i en støbejernspande også fra Le Creuset, som jeg bruger når der skal steges igennem.

 

Test med hakkedrengene...

Test med hakkedrengene…

Og få minutter efter...

Og få minutter efter…

 

Nu er der rigeligt med fedtstoft på panderne under testen, men undervejs forsøgte jeg også flere gange, at stege fx pandekager uden fedtstoft, da Le Creuset skriver, at deres både ud og indvendige non-stick belægning betyder, at du rent faktisk kan undlade fedtstoft eller bruge minimale mængder. Igen nu er det jo ikke noget vi bruger så meget på Gastromand, men for jeres skyld gjorde jeg en undtagelse, og det virker ganske fint. Selv ved nogle pandekager, hvor dejen var lige tyk nok.

Dommen

Som det er nu så ligger vi højt på point. Som jeg skriver længere oppe, så er det nogle virkelig lækre pande. Det er lette, ligger perfekt i pande og er lynhurtige. Det er altid svært at vide hvordan de ser ud om 2 år, men der vil jeg vende tilbage til indlægget, som jeg også har gjort ved nogle af de tidligere. Prisen trækker desværre lidt i den forkerte retning, med en vejledende udsalgspris på 899,- så skal den godt nok gerne holde i mange år, igen hvis det er tilfældet og hvis Le Creuset rent faktisk holder deres ord med “livsvariggaranti”, så synes jeg du skal slå til med det samme. Indtil det modsatte er bevist, så tror vi på dem. Derfor ender på et flot 5 tal, hvor vægt, brug og varmefordeling trækker godt op. Prisen for

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tekniske data
3-lagsbelægning
Toughened non-stick ud og indvendig
Passer til alle komfurtyper inkl. induktion
Tåler ovn op til 260° C.
PFOA- og PFOS-fri
Bund af rustfrit stål
Livstidsgaranti

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Alex Hocke

    Den med garanti kan man stoppe op hvor aberne gemmer nødderne

    Jeg købte 2 af de pander og på det tidspunkt jeg købte dem tog jeg et billede af kvittering ved ikke hvad der ramte mig i den periode

    Med kvittering kvittering i telefon drog jeg mod outlet i Ringsted hvor le Cruset har en forretning

    Viste den søde kvinde pander og kvittering

    Det eneste hun sagde var

    De har været for varme kunne hun se

    Så ingen garanti

  2. Torben Bang

    Har en kasserolle i samme serie. Den er ca 10 år gammel og bliver flittigt brugt også til braisering kFørst nu begynder det at knibe lidt med slip let i den centrale del af bunden. Outperformer by far eva-trio Jamie Oliver og alle de andre. Mht pander køber jeg de billige slip- let i Coop som jeg kun bruger til ting, der kun skal have let varme (omelet osv) De holder e 2-3 år men koster næster ikke noget på tilbud. Pander der skal kunne give høj varme køber jeg i Spanien. De er billige, men de bliver så varme, at man ikke skal vende ryggen til dem på en induktionsplade. Men gryder og kasseroller : Le Creuset

  3. Jesper

    De bruger teflon på mange pander, der har en smelte temperatur 327 grader. Derfor dør panderne ved 400 grader, da du reelt set smelter belægningen.

    Det burde du have undersøgt før du laver sådan en test.

    Husk at aluminium har en smelte temperatur på 660 grader, inden du laver en 700 graders test :-)

Smid en kommentar