Gastromand.dk | 24. April 2018

Scroll to top

Top

9 kommentarer

SĂ„dan bliver du byens bedste pizzabager: 5 tips til den perfekte pizza

SĂ„dan bliver du byens bedste pizzabager: 5 tips til den perfekte pizza
Webmasteren

Ved fĂ„ retter er udstyret lige sĂ„ vigtigt som ved tilberedningen af den perfekte pizza. Uden (rigtig) hĂžj varme, ingen perfekt pizza. Og derfor skal du selvfĂžlgelig have dig en rigtig pizzaovn. Ovnen er ok, grillen er god, pizzaovnen er perfekt – det ligger ligesom i navnet ik’?

 

Aduros bud pÄ den perfekte pizzaovn

 

1. Varmen er din ven

FĂ„ at fĂ„ din pizzaovn helt op at ringe, er det altafgĂžrende at du fĂ„r tĂŠndt ordentligt op i ovnen – jeg taler af erfaring. Brug rigtig tĂžrt trĂŠ. Brug smĂ„t trĂŠ til at starte bĂ„let op og brug rigeligt trĂŠ, sĂ„ ovnen rigtig kan fĂ„ noget at leve af!.

Det gĂŠlder om at fyre godt op

Der er noget nÊsten terapeutisk over at tÊnde op i en pizzaovn og fÞlge processen fra bÄl til brandvarm pizzaovn og fÊrdigbagt sprÞd pizza!

LÊs ogsÄ: Aduro Prisma Pizzaovn er prima

 

2. SÄdan fÄr du den perfekte pizzabund

For at varmen skal kunne udĂžve sin magi, krĂŠver det en pizzabund der synger duet med pizzaovnen. Og vi bliver nok ikke uenige om, at den perfekte pizzabund er en sprĂžd pizzabund, vel?

Antaget at din pizzaovn er varm, er nĂŠste skridt pĂ„ vejen mod en sprĂžd bund en tynd bund. Og for at opnĂ„ en tynd bund, har du brug for en dej som kan rulles tyndt ud – makes sense right’? Har du nogensinde flĂŠkket en dĂ„rlig pizzadej sammen, ved du, at det bliver tĂŠt pĂ„ umuligt at lave noget der minder om en fornuftig  pizza.

SĂ„dan skal den rulles

En pizzadej skal vĂŠre elastisk for at kunne rulles ordentligt ud og al min erfaring siger mig, at en koldhĂŠvet dej er den direkte vej til succes:

  • Tipo 00 mel – evt. noget durummel
  • Vand
  • Lidt gĂŠr
  • Olivenolie
  • Salt
  • Evt. lidt honning (hvis du lytter til Timm Vladimir)

…Og du er kĂžrende.

 

3. Keep it simple!

Hvis du tror pizza er billig mad, tager du fejl. Alene en ordentlig ost kan vĂŠre en halvdyr affĂŠre, men det betaler sig. For en rigtig pizza skal gerne holdes simpel og det stiller krav til dine ingredienser.

En god italiensk tomatsauce, ost og basilikum eller oregano og du er kÞrende. Har du smagt tomatsaucen fra Mutti, ved du hvad jeg snakker om, nÄr jeg pÄstÄr, at du aldrig igen laver pizza uden. ForetrÊkker du selv, at lave tomatsaucen er Muttis hakkede tomater ogsÄ vejen frem.

Aarhusianerens luksuspizza med confiteret and

NÄr vi snakker ost, er bÞffelmozzarella vejen frem og hvis det gerne mÄ smage lidt mere af ost, blandet med en god revet parmesan. NÄr du bruger frisk mozzarella, sÄ husk lige at drÊne din ost, da du ellers ender op med en smattet pizza.

Udover tomat, ost og basilikum/oregano er mulighederne jo uendelige, men prĂžv Aarhusianerens hjemmelavede stenovnspizza med kantareller og confiteret and – det er sgu en rigtig luksuspizza, som du ikke lige fĂ„r nede pĂ„ hjĂžrnet.

 

4. Pizzaspaden er din nye bedste ven

Der er ikke noget vÊrre end at have lavet den smukkeste pizza for derefter at halvsmadre den i forsÞget pÄ at flytte den fra bordet til ovnen og tilbage igen. Derfor skal du have dig en pizzaspade og det lige meget om du laver pizza i ovn, grill eller pizzaovn.

Jeg er i Ăžvrigt stor fan et lille trick som jeg fik af Gastromands egen pizzabager, Aarhusianeren, som drysser lidt majsmel pĂ„ pizzaspaden – i modsĂŠtning til almindelig mel brĂŠnder majsmel ikke pĂ„ den mĂžgvarme pizzasten – det spiller altsĂ„ max!

 

5. UndgÄ disse typiske fejl

  • For lav varme
  • For meget gĂŠr i dejen
  • For lidt salt i dejen
  • For vĂ„d eller for meget tomatsauce
  • En sort bund – hvis ovnen er meget varm, skal man ikke stĂ„ og sludre, fokus pĂ„ pizzaen ellers bliver den sort
  • For store pizza’er –  mm. du allerede er en mega sej pizzaninja er smĂ„ pizza markant nemmere at styre end store
  • For meget fyld

Kan du slet ikke fÄ nok pizzasnak, sÄ hop over i forummet, hvor der er mange flere tips at hente fra vores kompetente lÊsere: Min genvej til den perfekte pizza

Har du styr pÄ pizzabagningen?!

Kommentarer

  1. Dr. Jones

    Udrulning pĂ„ semolina mel har jeg rigtig god erfaring med – det giver en perfekt sprĂžd bund sammen med en bagesten!

  2. Fynboen

    Dejligt med lidt fokus pÄ pizza.. jeg er specielt glad for den tidligere henvisning til chef steps angÄende dejen. Blander dog ogsÄ lidt op med durummel. TilsÊtter dog lidt sukker i stedet for honning, tÊnker det gÄr ud pÄ et. Syntes at have lÊst det giver en sprÞd skorpe.

    Er selv tilhÊnger af mutti, har dog kun prÞvet dÄsen som jeg blander med lidt sukker basilikum og salt for derefter at blende. Vi bruger ogsÄ mest bÞffelnozzarella da revet ost ikke er helt det samme. Nogle der har forslag til andre oste end mozzarella i klump og parmesanost hvis vi ikke skal ud i mug oste?. Lidl er gode til at have MEGET billig bÞffelnozzarella og frisk pesto.

    Efter at have lavet pizza en del gange, bliver man mere og mere glad for det. SĂ„ er det ikke altid at pizza manden er bedre. Eneste minus derhjemme er dog at ovnen kun kan trĂŠkke 250 grader.

  3. Fynboen

    Hvad bruger i andre af fyld?

    Jeg har 3 varianter;

    1) tomatsauce, mozzarella, tomat, pepporoni,basilikum, frisk pesto.

    2) tomatsauce, mozzarella, champignon, landskinke

    3) olie/timian/hvidlĂžg, kartofler,mascarpone, parmesanost,ruccola, parmaskinke.

  4. Fynboen

    I den anledning, er der nogen der har prÞvet uuni 3 (pizza ovn). Den ser interessant ud i forhold til pris og plads.jeg Syntes at review ser lidt blandede ud. Det virker til at den bliver for varm. Ønsker gerne kommentar, da det ellers kunne blive et godt kÞb til sommeren. Det ligner en fed gadget.

    • Hej Fynboen. Godt nok en lidt gamme trĂ„d. Men tag en snak med gutterne fra Outdoor Cooking hvis spĂžrgsmĂ„let om Uuni 3 stadig er aktuelt. De er flinke og ĂŠrlige. Jeg havde lidt spĂžrgsmĂ„l ang. Min pizzaovn og fik hjĂŠlp selvom den var kĂžbt andet steds.

      Du kan sikkert finde mail eller tlf. Nr her https://www.outdoorcooking.dk/collections/pizzaovne

      Mvh lars

  5. Gro

    Finnes det pizzaovner til innendĂžrsbruk som du anbefaler(elektriske), ikke en bordovn..

  6. Jeg oplever i sÊr gode pizzaer i Cameron pÄ de lokale markeder, hvor de bruger et hav af gode rÄvare :)

    • Ja!
      Jeg vil dog mene man kan opnÄ nogle endnu bedre resultater, hvis man putter en smule bacon i pizzadejen og fÄr en dejlig baconsmagende pizza.

      Jeg er dog ogsÄ stor fan af masser af ost.

Smid en kommentar