Gastromand.dk | 24. April 2017

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Sådan bliver du byens bedste pizzabager: 5 tips til den perfekte pizza

Sådan bliver du byens bedste pizzabager: 5 tips til den perfekte pizza
Webmasteren

Ved få retter er udstyret lige så vigtigt som ved tilberedningen af den perfekte pizza. Uden (rigtig) høj varme, ingen perfekt pizza. Og derfor skal du selvfølgelig have dig en rigtig pizzaovn. Ovnen er ok, grillen er god, pizzaovnen er perfekt – det ligger ligesom i navnet ik’?

 

Aduros bud på den perfekte pizzaovn

 

1. Varmen er din ven

Få at få din pizzaovn helt op at ringe, er det altafgørende at du får tændt ordentligt op i ovnen – jeg taler af erfaring. Brug rigtig tørt træ. Brug småt træ til at starte bålet op og brug rigeligt træ, så ovnen rigtig kan få noget at leve af!.

Det gælder om at fyre godt op

Der er noget næsten terapeutisk over at tænde op i en pizzaovn og følge processen fra bål til brandvarm pizzaovn og færdigbagt sprød pizza!

Læs også: Aduro Prisma Pizzaovn er prima

 

2. Sådan får du den perfekte pizzabund

For at varmen skal kunne udøve sin magi, kræver det en pizzabund der synger duet med pizzaovnen. Og vi bliver nok ikke uenige om, at den perfekte pizzabund er en sprød pizzabund, vel?

Antaget at din pizzaovn er varm, er næste skridt på vejen mod en sprød bund en tynd bund. Og for at opnå en tynd bund, har du brug for en dej som kan rulles tyndt ud – makes sense right’? Har du nogensinde flækket en dårlig pizzadej sammen, ved du, at det bliver tæt på umuligt at lave noget der minder om en fornuftig  pizza.

Sådan skal den rulles

En pizzadej skal være elastisk for at kunne rulles ordentligt ud og al min erfaring siger mig, at en koldhævet dej er den direkte vej til succes:

  • Tipo 00 mel – evt. noget durummel
  • Vand
  • Lidt gær
  • Olivenolie
  • Salt
  • Evt. lidt honning (hvis du lytter til Timm Vladimir)

…Og du er kørende.

 

3. Keep it simple!

Hvis du tror pizza er billig mad, tager du fejl. Alene en ordentlig ost kan være en halvdyr affære, men det betaler sig. For en rigtig pizza skal gerne holdes simpel og det stiller krav til dine ingredienser.

En god italiensk tomatsauce, ost og basilikum eller oregano og du er kørende. Har du smagt tomatsaucen fra Mutti, ved du hvad jeg snakker om, når jeg påstår, at du aldrig igen laver pizza uden. Foretrækker du selv, at lave tomatsaucen er Muttis hakkede tomater også vejen frem.

Aarhusianerens luksuspizza med confiteret and

Når vi snakker ost, er bøffelmozzarella vejen frem og hvis det gerne må smage lidt mere af ost, blandet med en god revet parmesan. Når du bruger frisk mozzarella, så husk lige at dræne din ost, da du ellers ender op med en smattet pizza.

Udover tomat, ost og basilikum/oregano er mulighederne jo uendelige, men prøv Aarhusianerens hjemmelavede stenovnspizza med kantareller og confiteret and – det er sgu en rigtig luksuspizza, som du ikke lige får nede på hjørnet.

 

4. Pizzaspaden er din nye bedste ven

Der er ikke noget værre end at have lavet den smukkeste pizza for derefter at halvsmadre den i forsøget på at flytte den fra bordet til ovnen og tilbage igen. Derfor skal du have dig en pizzaspade og det lige meget om du laver pizza i ovn, grill eller pizzaovn.

Jeg er i øvrigt stor fan et lille trick som jeg fik af Gastromands egen pizzabager, Aarhusianeren, som drysser lidt majsmel på pizzaspaden – i modsætning til almindelig mel brænder majsmel ikke på den møgvarme pizzasten – det spiller altså max!

 

5. Undgå disse typiske fejl

  • For lav varme
  • For meget gær i dejen
  • For lidt salt i dejen
  • For våd eller for meget tomatsauce
  • En sort bund – hvis ovnen er meget varm, skal man ikke stå og sludre, fokus på pizzaen ellers bliver den sort
  • For store pizza’er –  mm. du allerede er en mega sej pizzaninja er små pizza markant nemmere at styre end store
  • For meget fyld

Kan du slet ikke få nok pizzasnak, så hop over i forummet, hvor der er mange flere tips at hente fra vores kompetente læsere: Min genvej til den perfekte pizza

Har du styr på pizzabagningen?!

Kommentarer

  1. Dr. Jones

    Udrulning på semolina mel har jeg rigtig god erfaring med – det giver en perfekt sprød bund sammen med en bagesten!

  2. Fynboen

    Dejligt med lidt fokus på pizza.. jeg er specielt glad for den tidligere henvisning til chef steps angående dejen. Blander dog også lidt op med durummel. Tilsætter dog lidt sukker i stedet for honning, tænker det går ud på et. Syntes at have læst det giver en sprød skorpe.

    Er selv tilhænger af mutti, har dog kun prøvet dåsen som jeg blander med lidt sukker basilikum og salt for derefter at blende. Vi bruger også mest bøffelnozzarella da revet ost ikke er helt det samme. Nogle der har forslag til andre oste end mozzarella i klump og parmesanost hvis vi ikke skal ud i mug oste?. Lidl er gode til at have MEGET billig bøffelnozzarella og frisk pesto.

    Efter at have lavet pizza en del gange, bliver man mere og mere glad for det. Så er det ikke altid at pizza manden er bedre. Eneste minus derhjemme er dog at ovnen kun kan trække 250 grader.

  3. Fynboen

    Hvad bruger i andre af fyld?

    Jeg har 3 varianter;

    1) tomatsauce, mozzarella, tomat, pepporoni,basilikum, frisk pesto.

    2) tomatsauce, mozzarella, champignon, landskinke

    3) olie/timian/hvidløg, kartofler,mascarpone, parmesanost,ruccola, parmaskinke.

  4. Fynboen

    I den anledning, er der nogen der har prøvet uuni 3 (pizza ovn). Den ser interessant ud i forhold til pris og plads.jeg Syntes at review ser lidt blandede ud. Det virker til at den bliver for varm. Ønsker gerne kommentar, da det ellers kunne blive et godt køb til sommeren. Det ligner en fed gadget.

  5. Gro

    Finnes det pizzaovner til innendørsbruk som du anbefaler(elektriske), ikke en bordovn..

Smid en kommentar

%d bloggers like this: