Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. marts 2024

Scroll to top

Top

68 kommentarer

Sous Vide Duellen: Anova Precision Cooker vs. Witt MySousVide

Sous Vide Duellen: Anova Precision Cooker vs. Witt MySousVide

Nu fik vi endelig vejret lidt med os, og havemøbler og grill er formentlig hevet frem fra deres vinterhi – og det kommer dette indlæg også til at handle en smule om. Men temaet er dog sous vide af typen circulators.

På lidt kludret teknisk dansk betyder en termisk cirkulationspumpe. For et lille års tid siden købte jeg en Anova Precision Cooker – og da der fornyligt er blevet lanceret et nyt produkt til det danske marked, som vi venligst har fået lov at afprøve, så lå det lige til højrebenet at lave en hurtig duel. Velvidende at der efterhånden findes en række af denne type sous vide produkter, har vi valgt at sammenligne disse to:

– Anova Precision Cooker (Bluetooth)
– Sousmatic

Kender du ikke i forvejen til sous vide tilberedning, så kommer her den helt korte forklaring. Sous vide er fransk og betyder under vakuum. I al sin enkelthed betyder det, at du forsegler dine råvarer i en vakuumpakket pose, hvorefter den nedsænkes i et præcist tempereret vandbad, hvori tilberedning er meget kontrolleret. Vi har tidligere testet bl.a. en SousVide Supreme og den lidt mere hjemmelavede sous-vide. Men de to produkter vi skal kigge nærmere på i dette indlæg, er den billigste type sous-vide til det private hjem – og er det vi kalder en sous-vide stang, som monteres på et kar eller en gryde af passende størrelse.

 

Udseende og førstehåndsindtryk

Design

Sous vide stangen er næppe en gadget de fleste ville have stående frem i perioderne, hvor den ikke er i brug. Derfor er design i en eller anden grad mindre vigtig – men det er nu alligevel med til at tegne helhedsbilledet.

sousvidecirculator - 1

 

Anova: Er den mindste i både højde og tykkelse, og er ellers udformet i rustfri stål og plast – sidstnævnte er af typen, der er coatet med et tyndt lag mat gummi. Derudover er den udstyret med et display med touch-knapper, samt et rullehjul til justering af temperaturen. Sidst har den et aftageligt skruemodul til at fastspænde til gryder mm.
Sousmatic: Nu er det allerede afsløret at Sousmatic er volume-mæssigt større, men derudover har den udelukkende fysiske knapper, og en fastmonteret klemme til at holde den fast på gryden.

Ved første indtryk, så er Anova’en her lidt mere lækker end Sousmatic, men jeg vender tilbage til et par detaljer omkring designet.

 

Opskrifter

For at man som nybegynder kommer godt fra start, synes jeg det er passende, at der følger nogle gode velbeskrevne opskrifter og fremgangsmåde med i pakken. I begge tilfælde får du disse gennem den tilhørende mobil app til henholdsvis Android og iPhone – jeg har her kun kigget på iPhone udgave, af den åbenlyse grund at jeg ikke ejer, og heller aldrig kommer til at eje, en Android enhed (men lad os ikke åbne den religionskrig her…).

Anova:

img_7369

 

App’en indeholder en række opskrifter og guidelines, der angiveligt skulle være udarbejdet af professionelle, det er dog lige svært at få overblik over mængden af opskrifter – jeg synes heller ikke det er det bedste opslagsværk. Men noget som er rigtig smart er, at man kan overføre temperatur og timer information direkte fra beskrivelsen i opskriften til sous viden via BlueTooth forbindelsen.

Sousmatic: 

img_7370

 

Indeholder igen en række opskrifter, udvalget virker dog umiddelbart til at være mere begrænset. Men tanken er her at det skal være brugerdrevet, og app’en åbner derfor mulighed for, at du kan tilføje egne opskrifter – hvilket er smart – dog kan det måske give en varierende kvalitet i opskrifterne, og ikke mindst i tilføjede billeder.

Man får lidt opskrifter med begge produkter, eller man kan jo selvfølgelig hente de to apps, uden at have sous vide stangen. Personligt har jeg dog mest søgt inspiration andre steder, bl.a. sammen med min ven Google :)

Selve testen

Inden man kommer i gang med sin sous vide, skal man også have skaffet en vakuumpakker. Her findes mange forskellige modeller, og det behøver ikke koste en formue – selv om man også her kan vælge at gå all in. Selv har jeg en OBH Prestige Vakuumpakker, der gør sit arbejde hverken mere eller mindre.

 

sousvidecirculator - 4

 

Men lad os komme i gang med at bruge maskinerne, og se hvad de kan.

Montering

Konceptet er fælles, man finder et passende kar, hvor en stor gryde vil være det oplagte valg.

sousvidecirculator - 5

Anova: Har et fint skruemodul, som dels kan spændes godt fast på gryden, og dels godt på selve sous viden. Det fungerer rigtig godt, og virker gennemtænkt.
Sousmatic: Denne har modsat en fastmonteret klemme. Klemmer er relativt fleksibel og derfor sidder den ikke nær så godt fast som Anova’en, men den formår at holde sous viden oprejst, hvilket også er målet.

Som nævnt kan Anova’ens spænde afmonteres, hvilket også har åbnet muligheden for at være lidt kreativ. Da jeg har haft Anova’en noget tid, har jeg også fået produceret en lille flamingo kasse med hul i låget, som passer perfekt til Anova’en. Tanken er her at minimere varmetabet under længerevarende sous vide tilberedninger. Men skal man nu have en special kassen stående i skabet, skulle man nok i stedet investere i færdig løsning ala SousVide Supreme.

 

sousvidecirculator - 16

 

Betjening & Manual

Med fare for at gentage mig selv, så er jeg ikke typen, der normalt læser manualer – de fleste elektroniske apparater med begrænset funktionalitet skal være selvforklarende. Så det vi kigger efter her, er om den er let forståelig og om der bliver fortalt ting, man ikke lige ville gætte.

Anova: Sæt temperaturen og sæt i gang er lige ud af landevejen, men ting som at ændre fra Fahrenheit til Celcius eller benytte timer funktioner er sgu lidt en by i Rusland her, temperatur-enheden ændres ved at holde start-touch knappen i 3 sekunder, men timer tilgås ved at holde i 8 sekunder (8 sekunder er altså lang tid!) – og gæt engang hvad der sker efter 3 sekunder på vej ind i timer funktionen, vi skifter temperatur enhed – som selvfølgelig kan gøres det to gange for at beholde Celcius. Måske jeg ikke har fattet det, men jeg er forvirret – manualen findes her. Men da Anova’en har indbygget bluetooth, og kan connect’e til den tilhørende App, er det også muligt at gøre herfra – og heldigvis er det væsentligt mere lige til her. Måske de har gjort det besværligt for at folk skal bruge App’en?
Sousmatic: Betjeningen her er mere traditionel med trykknapper, og fysisk kontrol til at vælge Fahrenheit og Celcius. Det er lige til og en manual er praktisk talt ikke nødvendig – den har dog også mulighed for udskudt start – dette aktiveres ved tryk på timerknappen i 2 sekunder.

Begge apparater er lige til at sætte temperaturen på og efterfølgende starte, men hvad angår timer-funktionen, så ville Anova’en være lost uden App. Personligt bruger jeg dog sjældent timer-funktion.

Støj

Sous-vide tilberedning kan være en længerevarende forstilling, og derfor er det også væsentligt at de ikke støjer for meget. Selvom det ikke er den mest videnskabelige fremgangsmåde, så har jeg valgt blot at bruge mine egne ører.

Begge to har en lille rotor for enden, som cirkulerer vandet. Disse giver i begge tilfælde en summende lyd. Sousmatic er den mest støjsvage, hvilket er et plus. Det kunne dog være rart, hvis de var helt lydløse.

Temperatur

Jeg har tidligere nævnt, at begge er nemme at sætte temperaturen på og starte. Men passer temperaturen så? Det er trods alt pænt vigtigt! Her valgte jeg faktisk at lade du to produkter battle mod hinanden i den forstand, at jeg brugte den ene til at måle den andens temperatur og omvendt.

Anova: Indstilles i intervaller af 0,5 grader ved at dreje på hjulet, med mindre overfører temperaturen fra en opskrift, hvor nøjagtigheden er nede på 0,1 grad – lidt fjollet forskel.
Sousmatic: Indstilles i interval på 0,1 grad, og ved at holde inde på knappen ruller den på hele grader.

En ting som er fælles for begge er, at den sous vide som kører har en tendens til at vise en højere temperatur, end den jeg måler med – særligt er dette udbredt under opvarmningsfasen. Men det er nok et uundgåeligt problem ved denne type sous vide, da varmelegemet og temperaturmåler sidder så tæt som de gør. Umiddelbart er min vurdering, at præcisionen ned på 0,1 grad er lidt unødig, da man med diverse check-termometre ofte ser en lille variation alligevel. Så derfor synes jeg egentlig det er fornuftigt, at Anova’en ruller i intervaller af 0,5 grader, hvilket også vil være en præcision, som vil dække de flestes behov.

Rengøring

Generelt er der ikke den store rengøring ved sous vide tilbedredning, da de kører i rent vand og ikke har direkte kontakt med maden. Men har man hårdt vand med meget kalk, vil det være en god ide at få sin stang afkalket med jævne mellemrum…

Anova:
sousvidecirculator - 32

Sousmatic:
sousvidecirculator - 31

På begge produkter kan den nederste stålmanchet vrides løs og tages af, så det er muligt at vurdere om det er tid til afkalkning.

Dommen

Lad først lige vende hvad sous vide kan og hvad det ikke kan, og se lidt billeder. For det først skal man ikke forvente noget særlig lækkert syn under tilberedningen.

sousvidecirculator - 6

sousvidecirculator - 19

 

Når sous vide tilberedningen er færdig, skal det noget kønsløse kød brunes af – dels for syns skyld, men primært for smagen. Her vælger du naturligvis frit, fx på panden i smør elller på grill. Men vigtigst er her at holde sig for øje at kødet allerede er “færdig tilberedt”, og derfor kun skal have høj varme i så kort tid som muligt indtil den ønskede stegeflade er opnået. I denne omgang har jeg valgt, at afslutte på en forvarmet grill. Eva Solo gasgrillen her har også en plancha stegeplade af støbejern til netop dette formål.

 

sousvidecirculator - 25
sousvidecirculator - 13

 

Her et par resultater, flotte lyserød kalvekoteletter af højreb, mørbrad, og sidste en ganske perfekt roastbeef. Generelt synes jeg dog at sous vide fungerer bedst til større stykker kød, af de mindre møre udskæringer, som eksempelvis roastbeefen. Hvis det skal give mening med almindelige udskårne bøffer, så skal du have fat i nogle af SERIØS størrelse.

 

sousvidecirculator - 14
sousvidecirculator - 15

sousvidecirculator - 29

 

Læs også:  Disse udskæringer er suveræne i sous vide’en

Anova Precision Cooker

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sousmatic

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Vi ender på samme antal stjerner, produktmæssigt har jeg dog Anova’en som min favorit – og dermed bliver den testvinder. Men hvis du ønsker at handle i traditionelle butikker fx Dansk Supermarked eller Coop, så kan du vælge Sousmatic.

 

LÆS OGSÅ: Weekendtesten: Joule Sous Vide by ChefSteps

 

Held og lykke med din sous vide tilberedning!

Specs
Anova:
Længde: 37 cm
Diameter: 7 cm
Effekt: 800W
Temperatur: 25-99 grader
Bluetooth, iOS og Android App
Pris: 149,95€ 199.95€ (as we speak kører en 50€ off kampagne)

Sousmatic:
Længde: 44 cm
Diameter: 11 cm
Effekt: 1000W
Temperatur: 40-95 grader
Pris: 1.499 kr. 2.499 kr (findes flere steder til denne nedsatte pris)

Har du erfaringer med sousvide, og hvad synes du om det?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. ABuhl

    Ærgerligt med en manglende gennemgang af hvad fordelen er ved at have en stav med app og hvad denne kan i dette tilfælde. Er der åbentlyse fordele, der fx for en tech-freak gør app uundværlig? Ellers bliver den, som læst andre steder, ligegyldig efter noget tids brug?

  2. Jan

    Meget sløjt! Men det forlyder umiddelbart fra Chefsteps at de er i dialog med Amazon omkring det…Hvad end det så betyder :-)

    Men ja, jo flere jo bedre! Vi har jo ventet i et par år efterhånden :D

  3. Jan

    Yep, det har taget en rum tid – Men har fundet ud af at ingen af amazon siderne sender til DK af en eller anden grund.

    Så skrev til chefsteps for at høre, hvornår man rent faktisk kan købe den i DK.

    • Det er da for sløjt, måske jeg også lige skulle give dem et skriv for at lægge pres på :)

  4. Jan

    Så kan i vist godt snart lave en anmeldelse af Joule – Den er netop lanceret i Europa og kan købes på Amazon DE her https://www.amazon.de/gp/product/B07CXMY8YK :-)

    • Tak for tippet! Var i dialog med dem engang om hvornår de ville begynde at sende til Europa, men der skulle de først at til kigge på at lave en strømforsyning, der kunne håndtere europæisk standard…

  5. Anne

    Hej, vi har lige fået en Anova med wifi. Den har dog problemer med at Connecte til wifi. Vi har andre enheder i huset, der fint samarbejder med vores wifi.
    Er der nogen der har erfaringer med manglende samarbejde med anova wifi og egen router.

    • Hej Anne, jeg har desværre kun erfaring med bluetooth udgaven, så lad os håbe andre kan byde ind.

  6. Ralph

    Jeg har en Anova med WiFi og er super glad for den. Og specielt for WiFi. Jeg sætter aldrig temp og tid på min stick, kun på App’en. Enten kan jeg vælge en opskrift direkte ud af App’en og tryk “Den laver jeg” eller sætte det manuelt med 0.1 graders interval.

    • Anne

      Hej Ralph,
      Virkede dit Wifi med det samme? Vi har bøvlet med at få det til at virke. Anovaen søger efter wifi men kan ikke finde det.
      Ellers virker den fint.
      Hilsen Anne

  7. Jesper

    Hvad skal man købe som nybegynder? Er Anova’en stadig nummer 1?

  8. Thomas

    Anova helpdesk beklager at jeg har modtaget en defekt enhed, og de fremsender en ny ( oven i købet uden jeg skal returnere den defekte) Det må man da kalde super service. ?

  9. Thomas

    Hej Sous Vide folk.

    Jeg har investeret i en Anova wifi model. Pakkede den ud og Connectede til mit wifi uden problemer overhovedet. Efter 3-4 ganges brug har den nu mistet lysten til wifi og uanset hvor mange gange jeg geninstallerer og rebooter er der no connection…..øv…bluetooth virker til gengæld uden problemer.

    Er der andre Anova folk der har erfaring med wifi..? Har skrevet tildeles helpdesk og kan på flere tråde læse at andre bøvler med det samme…

    • Jeg har “desværre” kun Bluetooth modellen, som fungerer fint. Men det lyser da lidt skævt, har prøvet at skrive til dem/anova?

  10. Sikke masser af spændende læsning ??.. Jeg påtænker at ønske mig en sous vide – men er lidt itvivl om hvor mange liter “staven” skulle kunne varme – tænker på stege til 6-8 pers? Hvor mange liter kræver det ?.c
    Er det 15-20-30 eller ?.?
    Er der noget specielt jeg skal være obs på vedr vacumpakkeren ?

  11. Mad glad

    Har man pladsen, er Sous-vide vide supreme (11 l) den perfekte. Pæn, nem at bruge, ikke noget mmed flamingo kasser mv. Set ned til 1595, men pt 1998,- i elgiganten.

Smid en kommentar