Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. august 2019

Scroll to top

Top

18 kommentarer

Weekendcocktail: Old Fashioned with a twist…

Gastromand

I sidste uge gav vores cocktail-ekspert Rasmus os noget at varme os på. Denne gang er det Familiefarens tur!

Don Draper – Mr. Mad Men himself elsker dem og drikker dem ustandseligt – Old Fashioned. Tilsyneladende har den sine rødder helt tilbage til 1806 i New York, Hudson hvor den blev mixet sammen bestående af vand, bitter, sukker og spiritus – så der var rimelig frie tøjler. Siden er den blevet mixet i mange forskellige versioner af gin, rom, whiskey, cognac og nok senest amerikansk bourbon, angostura bitter, rørsukker, vand og lidt frisk appelsinsaft.

Læs også: Test af Highland Park 25 års whisky

Men, men, men – da der landede et par flasker Johnnie Walker på redaktionsbordet til test (i anledning af at Johnnie Walker Black Label åbenbart er blevet udpeget som både den mest efterspurgte/trendy og bedst sælgende skotske whisky), jamen så må vi nok hellere undersøge “what the fuzz is all about?”. Jeg ved godt inderst inde, at man ikke skal nyde en whisky som denne rent, medmindre man er helt ny indenfor whisky – det er den bare ikke skabt til. Så tænkte jeg i stedet, at den kunne få lov til at indgå i en lille eksperiment – og det slap både den og jeg ganske hæderligt fra:-)

Ready to rock?

Ready to rock?

Et stort dash af de dyr dråber...

Et stort dash af de dyre dråber…

Weekendcocktail: Old Fashioned with a twist...

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 1 minute
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 11 minutter
Ret: Cocktail
Køkken: Amerikansk
Antal: 2
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 3 cl whiskey/bourbon
  • 1 stort dash Angostura bitter
  • 1 stort squiz frisk appelsin saft eller skallen af en halv øko appelsin
  • 3 tsk rørsukker
  • 1 par små cocktail glas medmindre du drikker alene naturligvis
  • Masser af isterninger

Sådan gør du

  • Smid sukker i glassene og tilsæt et stort dash Angostura bitter, der skal være en smule 6-8 dråber. Tilsæt så en lille smule spiritus og rør det godt sammen til en ensartet masse.
  • Nu smider du 4 isterninger i og så skal det røres, det tager lang tid - 3-5 minutter før sukkeret er opløst, herefter tilsætter du yderligere 4 isterninger og resten af din valgte spiritus, og så rører du igen inde det er opløst. Hav tålmodighed - hvis ikke sukkeret bliver opløst så går hele ideen med denne cocktail af fløjten.
  • Til sidst tilsætter du lidt appelsin saft og gerne lidt revet skal og så er du faktisk klar til at hygge!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Tålmodighed er en dyd her...

Tålmodighed er en dyd her…

Drink up...

Server i små glas med tyk bund…

Jeg synes Johnnie Walker gjorde det ganske fint i denne cocktail, men du skal kunne lide den røgede smag, som træder en smule frem – også på trods af bitter og sukker. Alternativt skal der i hvert fald mere sukker i. Næsten gang tror jeg dog, at jeg vil bruge bourbon eller måske prøve med rom. Cocktailen er klassisk og smager glimrende, en af de store fordele er bestemt, at den faktisk består af 95 % spiritus, det er noget som enhver Gastromand synes godt om.

Husk nu, at den tager tid at lave – jeg har fået dem serveret lavet med noget virkelig lækker bourbon, hvor den blev lavet og mixet med omhu, og det smagte himmelsk! Og fået dem smidt i nakken på cocktailbarer, hvor de sjusker sig igennem processen, og så smager det faktisk bare af dårlig whisky med isterninger i…

Du kan læse mere om Johnnie Walker her.

Hvad er din favorit whisky og/eller cocktail? 

Stik os en kommentar

Kommentarer


  1. Din oplevelse minder mig meget om whiskey sour! Det er en drik der hvis lavet korrekt uden tvivl er genial, men samtidig kan være noget surt pjask med sprit smag…

    Min favorit lige for tiden må nok være en Tom Collins. En kammerat introducerede mig til den efter han havde øvet sig meget i at få smagen helt korrekt. Det er efter min smag en lækker lækker drink der samtidig slår så dejligt hårdt at enhver gastromand må nikke anerkendende!

    • Helt enig Nicholas, hvis man ikke giver det tid og er tålmodig, så bliver det noget rod – da jeg og de andre Gastromænd for nogle måneder siden var i Århus gik vi en serveret på MASH, hvor den var lavet med en uforskammet god bourbon og virkelig lavet med omhu – det var en fremragende afslutning på en god middag – senere, da vi vel at mærke havde indtaget en del mere alkohol fik vi samme drink serveret på et cocktail bar, hvor “bartenderne” tydeligvis ikke vidste hvad de lavede, det var så imodsætning en forfærdelig oplevelse…

  2. Fynboen

    Jeg foretrækker nu mest med rom i min Old Fashioned. Men er jo altid smag og behag. Uanset hvad bliver man i hvert fald halvfuld af et par stykker.

    • Hehe – jeps, jeg måtte jo lige prøve smage en imens jeg lavede nr. 2 eller var det nr. 3? Anyways – du har fuldstændig ret!

  3. Spillekant

    Skulle man i stedet have lyst til en gammeldags G’n’T, så kan jeg varmt anbefale “The Botanist”, en gin, der fremstilles af Bruichladdich whiskydistilleriet på Islay. Den smager hverken af røg, tang eller tjære, som Islay whiskies gør (uhmmmm) men man kan vel nok sige, at den i høj grad smager af Islay, idet den udover den lille halve snes urter, som er almindelige i Gin, indeholder yderligere 22 urter og vækster fra øen. Deraf navnet. Smagen er overdådigt kompleks og mængden af tonic er man jo selv herre over ;-)
    Go’Weekend

    • Hej Spillekant – sjovt du nævner netop den, da jeg ikke er den store tilhænger af hverken gin eller tonic – men præcis “The Botanist” har jeg fået serveret hvor jeg var meget overrasket over dens smag, og her blev jeg faktisk lidt overbevidst om, at problemet for mig ikke var “G/T” som sådan, men kvaliteten af gin jeg skulle forbedre. Desværre er den rimelig dyr så vidt jeg husker 400 kr. ikke?

      • Spillekant

        Det er godt muligt, men nu bor jeg ikke så langt fra grænsen. I Citti Großmarkt i Flensborg får jeg den for ca. 200 Kr.
        -så jeg købte en kasse ;-) for så kunne jeg jo altid hjælpe venner længere oppe i landet. Jeg læste også noget om, at det var en pilotproduktion. Det er svært at forestille sig, at den ikke skulle blive en succes, men tænk om de ikke lavede mere – uha, da, da.

      • Du er sgu heldig med placeringen – bor selv i Nordjylland, så det er sjældent jeg kommer forbi, ellers plejer jeg at lægge vejen forbi “Dansk Vinlager” – håber ikke de stopper med at producere sådan en succes, det ville da være tåbeligt, så må vi starte med at tappe lidt selv :-)

  4. Martin

    Jeg sværger til mint julep! Simpel, men alligevel lidt svært at ramme den ‘rigtige’ smag. Jeg kan selvfølgelig også godt lide de andre her på siden, klassiske drinks er svære at slå.

    • Den som “Generalen” drikker i “Thank You For Smoking” :-)

  5. Jonas

    Hej Mads
    The Botanist kan du få til 229 hos vildmedvin.dk
    Så kommer der godtnok levering oveni (49,-), men det kan du slippe for hvis du handler for 499,-..
    Kommer du forbi Sigurd Müller så har de Monkey 47 Gin til 300 ,- for 50cl.
    Mix den med Fever Tree Tonic (også fra Vildmedvin) så spiller det altså.

    • Så vi har opskriften på en god fredag aften her satser jeg på! :-) Lyder i hvert fald fremragende!

  6. EsbenU

    Jeg kan bedst lide min OF med Knob Creek. Jeg synes, det giver en god stærk, men også let krydret smag, så cocktailen ikke bliver for sød og for vulgær. Makers Mark er også super godt, men jeg synes den er lidt for ren i smagen. Der er ikke nær så meget smag i den som i en Knob Creek.
    Når jeg har lyst til en sød OF, kan jeg godt lide den med Buffalo Trace som virkelig giver smæk på sødme og krydder. Og når jeg ikke gider at røre sukkeret ud eller lave sukkerlage/sirup for at søde den, laver jeg den uden sukker og bruger en bourbon jeg har fundet ved min lokale spritmand; Wild Turkey 86.8 (ja, det hedder den), som er meget meget sød… Man kan næsten forveksle den med en sød årgangsrom.
    Men det er kun når jeg er doven. :-)

    • Dovenskaben længe love Esben! Godt tip med Wild Turkey, som jeg ofte har drukket når jeg har besøgt københavn på forskellige barer – ved ikke lige hvorfor, men det blev en tradition for mig og nogle gutter – men jeg husker den godt nok ikke som sød, men det var nok fordi vi nappede den i shots når det gik vildt for sig! Men bestemt noteret og tak for det!

  7. Jørn Odderup


    Hvor er det dog smart..

Smid en kommentar