Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. april 2024

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Øl-nørdernes dom: De 30 Bedste specialøl fra 2019

Øl-nørdernes dom: De 30 Bedste specialøl fra 2019
Hopdaddy

2020 er blevet skudt godt igang. Men inden vi tager helt hul på det kæmpe store ølår, som 2020 nok skal blive. Så er det tid til at se lidt tilbage. Her får i de 30 bedste øl fra 2019 ifølge en lang række eksperter, bryggere, fagfolk og bloggere. Med andre ord: Nørdernes bedste øl fra året der er gået.

Det er vigtigt for mig at understrege, at øllene er blevet præsenteret i vilkårlig rækkefølge. Det her er ikke en rangliste, og der er ikke nogen rigtig rækkefølge. Alle øllene på listen er vindere fra året der er gået. Alle øl hører til på toppen af den danske ølscene.

Grafik af Kristoffer Winberg // Beerman_dk

Inden du læser videre om alle de fantastisk øl, så inviterer vi dig også til at besøge vores seneste initiativ. Vores helt egen øl-shop: BOTTLE&CAN!

gastromand.dk

Big Doink – Gamma Brewing (Danmark)

Double New England IPA – 8%

Jeg tænker, at der går meget længe, før andre kommer bare i nærheden af den perfektion, som Gamma brewing har kreeret med deres Imperial / Double New England India Pale Ale ”Big Doink.
Du skal være klar på at dine næsebore bliver blæst igennem med noter af, mango, grapefrugt, ananas og en snert af appelsinskal! I smagen er det de tropiske frugter, der er i front, men ledsaget af en tyk “DANK” smag af harpiks, cannabis lignende noter og nåletræ, med en off-dry finish, med medium bitterhed, og fuld mundfylde .

Paw Riis Hansen – Ølblogger og Ølguide: HopSkullBeerGuide

Maz – Omnipollo (Sverige)

Pale Ale – 5,6%

Denne Pale Ale fra svenske Onmipollo har længe været på ølscenen, men blev i 2019 for alvor kendt for at være medvirkende til at gøre craft beer mangfoldigt og tilgængeligt for alle. Den er at finde på de mest specialiserede ølbarer til din lokale kiosk eller købmand. Med dens frugtige, humlede smag og aroma, samt en perfekt bitterhed, går den i hjertet på de fleste.

Thomas Rosser – Account Manager hos Vielviel Mehr

Limbo Riesling – Mikkeller (Danmark)

Non ABV Beer – 0,3%

Non ABV øl er i stærk fremgang og efter mange år med dårlige non abv øl er der endelig sket noget. Limbo Riesling er et eksempel på en NON ABV øl der kan måle sig i kvalitet med almindelige øl.

Mikkel Borg Bjergsø – CEO og ejer, Mikkeller

Even More Cowbell – Amundsen // Lervig – (Norge)

New England IPA – 7,5%

Årets mest spændende øl for os som “hopheads” og bryggere var uden tvivl den ultra humlede IPA Even More Cowbell fra Amundsen og Lervigs samarbejde. Da de sprængte grænsen for tørhumling med hele 50g/l det burde ikke kunne lade sig gøre. Men resultatetvar en utrolig ballanceret IPA med markante citrus noter og afrundet bitterhed. Den fastslog de to norske bryggerier som kongerne af hazy IPA, der tør og kan det andre ikke formår.

Claus Lundgren & Runee Stusgaard – Håndbryggere og ølnørder her: Prescription brew n review

Lepus Batch 2 – Ugly Duck Brewing (Danmark)

Fadlagret Saison – 8,5%

Lepus er min favorit for året 2019 den er klart blandt de mest interessante og anderledes øl jeg har prøvet i løbet af året. Der tale om en barrel aged brettet saisson på 8,5%. Den har ligget på vintønder og lagret i 13 måneder inden den blev hældt på flaske, og dette har været med til at gøre den så speciel, og voldsomt lækker!

Kristoffer Winberg – Ølblogger her: BeerMan_dk

Playground – VandeStreek (Holland)

Alkoholfri IPA – 0,3%

En old school IPA med herlig humle. En alkoholfri øl som enhver ølelsker vil kunne nyde pga. den meget fyldige smag og på grund af det cool design. En øl som sætter nye standarder for alkoholfri IPA og som holder sig i den absolutte verdenstop.

Henrik Lythe Jørgensen – Ejer af: www.lowalcohol.dk

ZERO Fear – RokSoba

Alkoholfri Stout – 0,0%

En stout med fyldig kaffesmag, lækkert design og historie. Tilmed glutenfri og Vegan Friendly. En af de første 0,0 % stout på den danske ølscene.

Henrik Lythe Jørgensen – Ejer af: www.lowalcohol.dk

Hver Gang Jeg Tænker Tilbage På Hovedgaden 84E – Alefarm Brewing (Danmark)

Double IPA – 8%

Denne øl er speciel for mig, fordi den repræsenterer den ølstil, som jeg allerbedst kan lide – DIPA – kombineret med den kunstner, som mit hjerte banker størst for i Danmark. Det er på alle måder en øl fra hjertet og et stykke autenticitet, der skiller sig ud fra det almene våbenkapløb.

Kasper Tidemann – Grundlægger og brygger her: Alefarm Brewing

Yule Mælk Bourbon Barrel Aged 2019 – To Øl (Danmark)

Bourbon fadlagret Imperial Milk Stout – 15%

Denne fadlagrede udgave af Jule Mælk, er ikke bare en fantastisk øl, der besidder stor kompleksitet og god balance mellem duft-og smagsnoter, men også et tegn på, at der er noget godt i vente, hos To Øl i fremtiden.
Laktosen tøjles af fadlagringen, som giver øllet kant, og malten giver øllet sin lækre bitter-brændte afslutning.

Søren Dissing Andersen – Blogger her: rookiebeers.com

Brabant Batch 001 – Ugly Duck Brewing (Danmark)

Flamsk Red Ale – 7,2%

Lækker syrlig og vinøs øl, der får en til at tænke på de bedste etniske Flamske Red Ales, som fx Rodenbach Grand Cru eller Duchesse De Bourgogne fra Brouwerij Verhaeghe. Virkelig kompleks øl der både i duft og smag har masser af forførende syrlighed og sødme, derudover er der indslag af røde bær, æbler, karamel, svesker, læder og et strejf af nødder. Men ellers er Brabant en gammel belgisk provins som eksisterende 1815-1995.

Ole Madsen – Chefredaktør på ØlentusiasteN, Medstifter af Danske Ølentusiaster og Ølsommelier

Eartha – Penyllan (Danmark)

Fadlagret Old Ale – 10%

Fadlagret og syrlig old ale fra bornholm. Eartha er fuld af funky Brettanomyces, kirsebær, en del Chianti, roser og en lille smule jordbær i duften. Smagen er præget af kirsebær, karamel, en smule brød og let besk frugtsmag. Karboneringen er livlig og understøtter den komplekse syre og indslagene af bitterhed og varmende alkohol i eftersmagen gør underværker. I en samling af syrlige Penyllan-øl med tårnhøjt niveau står Eartha frem fra mængden.

Niels Kristian Skjærbæk – Blogger hos A Word On Beers og på AWordOnBeers.com

Red wedding 2019 – Fanø Bryghus (Danmark)

Rødvinsfadlagret Imperial Stout – 11,4%

Red Wedding er tilsat kaffe og har den ligget på rødvins fade i mindst 1 år. Den går godt til stærk ost, vanilje is og andre desserter.
Øllen har mere end rigeligt smag og kraft til at dessert bliver overflødig.
Duften er frisk og let med frugt, bær, chokolade, kaffe og malt.
Smagen er kraftig, fyldig og tung med bær og frugt.
Afslutningen er kompleks, kraftfuld og lang med bitter kaffe, chokolade og lakrids.

Danny Dunkeren W. Ørndrup – Øl og spiritusnørd på Instagram og Youtube

Jubilæums Rugøl – Herslev Bryghus (Danmark)

Tøndemodnet Rugøl – 11%

Øllet brygges med rugmalt, pilsnermalt, en anelse røgmalt og chokolademalt. Der humles med Magnum og Cascade.
Dernæst modnes øllet på Stauning Rye Whisky fade.
Øllet har en glød som kastanje, skumhatten delikat, men ikke holdbar. I anslaget fornemmer man både tørhed og fin sødme som pumpernikkel. Eftersmagen pikant og skarp (whisky), svag tannin, fulgt af lidt citrusagtig syrlighed (Cascadehumle). En øl i flot balance og dejlig anderledes. Jeg ville blive meget glad, hvis der fremkommer flere rugøl på markedet. En forunderlig kornsort til godt bryg! Produceret til Herslevs 15 års jubilæum.

Carsten Berthelsen – International Øldommer, Forfatter, Foredragsholder og TV-Personlighed.

Triple Fruited Gose – North Brewing

Frugt Gose m. Hvid Guava, Pink Guava og Mango – 4,5%

North Brewing har i år leveret mange rigtige gode øl, og ikke mindst, spædende collabs! Denne øl giver en intens, frugtig oplevelse med guava og mango. Samtidig er den dejlig drikkelig med en frisk eftersmag af citrus.

Lavrans Ellingsgaard – Medejer og CoFunder af Ølkassen.dk

Roxy Cognac & Bordeaux – Penyllan (Danmark)

Fadmodnet Old Ale – 12%

Årets nye øl for mig er også en del af en tendens i de senere år: Det syrlige øl. Blandt de syrlige øl stod et bryggeri klart ud for mig i 2019, nemlig Penyllan, som fik sendt en serie af fremragende øl på gaden og blandt dem stod Roxy i den dobbelt fadlagrede udgave som noget helt sublimt for mig. Old ale på 12%, der har klare noter af rødvin, cognac, masser af mørke frugter, malt, syre, booze, læder, træ og balsamico finder sammen i skøn forening, som vel ikke gøres bedre i Danmark.”

Anders Ousen – Ølblogger hos Ousen Om Øl

Fou´ Foune – Brasserie Cantillon (Belgian)

Frugt Lambic – 5%

Den bedste øl jeg smagte i 2019 var klart Fou Foune. jeg elsker dens syrlighed, uden for meget crazy ved siden af. Og så skinner abrikosen meget flot igennem. I samme ombæring skal Pantao fra Baghaven og Laura fra Penyllan nævnes. Alle 3 fantastiske øl!

Philip Hulgaard- Ejer og brygger hos ÅBEN, Barejer as ÅBEN Århus og Gustav Wieds Ølbar.

Long Before You Were Born – GLOW/Amager bryghus (Danmark)

West Coast IPA – 6,8%

I efteråret 2019 blev Gangsta Ladies of Wort, et netværk for kvinder i bryggeri-branchen stiftet. De har brygget øllen Long Before You Were Born på Amager Bryghus. Længe før du blev født var det nemlig altid kvinder der bryggede øl. Det er en knivskarp og moderne udgave af en god gammeldags West Coast IPA. Der er masser af humle i duft og smag, og eftersmagen er humlebitter som i gamle dage. En rigtig IPA for os der elsker øl.

Christian Scheffel – Skribent på ØlentusiasteN og ølblogger på Beertalk.dk

Brown Cheese & Waffles – Amundsen Bryggeri & Other Half (Norge/USA)

Imperial IPA – 8,5%

2019 har været et år med mange nye øl, både fra ind og udland, og hvor både surt, hazy og alkoholfrit har haft størst indvirkning på mit syn på øl-rejsen. For mig så handler det om oplevelsen, hvor humle spiller en stor rolle for mig, og derfor er jeg specielt glad for alle de nye NE IPA’er. Jeg må gribe fat i Bryggeriet Amundsen fra Norge, som jeg er stor fan af, og deres ”Brown Cheese & Waffles er et must!

Peder Gammelmark – Salgskonsulent hos Bryggeriet Vestfyen, Sour Beer Ekspert hos Ugly Duck Brewing og ølnørd på GammelmarkCreativity

Omega Vortex – Northern Monk & Other Half & Equilibrium (UK & USA)

Double New England IPA – 8,7%

Omega Vortex er årets øl.
En fantastisk afrundet, juicy og bitter Double IPA der for alvor fik os til at starte i Craft Beer miljøet.

Jeppe og Nicklas – IPA eksperter på ipafriends

Terry – Penyllan (Danmark)

Fadmodnet Farmhouse Ale – 6%

Fadlagret sour ale med hindbær, perfekt balance i smagen. Uden tvivl den bedste øl ud af de 700 forskellige jeg smagte i 2019! Jessica og Christian brygger Fantastisk øl på Tejn havn, og den seneste bølge af Penyllan øl, som blev frigivet i 2019, var bare med til at cementere deres status som et af de bedste bryggerier i verden for mig.

Brian Lindberg – Afdelingsleder og ølansvarlig hos Wika MENY i Køge

Laid Back – Svaneke Bryghus (Danmark)

Session IPA 4,8%

Vi gik rigtig meget i tænkeboks og besluttede at finde en øl, som vi syntes overraskede meget positivt. En øl der kan købes i stort set alle butikker, som den danske befolkning som ikke endnu er kommet med på øleventyret vil nyde godt af. Øllen er “Laid Back” session IPA fra Svaneke. Øllen har en dejlig humle profil, med lidt NEIPA juice over sig mens den stadig har en vis pine/resin ipa fornemmelse uden at blive en “rigtig” IPA. Det er en utrolig let drikkelig øl, og helt klart en øl som står skarpt fra 2019.

Frederik Søndertoft & Jonathan Sanderhoff – Ølblogger på Beerpocalypse

Never Never Forever Forever – The Veil Brewing Co. (USA)

Double Passionfruit Gose – 5,1%

Passion Fruit Gose som smager af alt det juiceguderne kan klemme ud af passionsfrugten. Passion Mimosa!

Niklas Dietz – Ølblogger på Copenhagen Beer Traveler

Gorm The Old – Fanø Bryghus (Danmark)

Imperial Milk Stout – 10,1%

En helt gennemført vidunderlig smagsoplevelse! En Imperial Stout så dyb og fantastisk velsmagende af kakao, kaffe og vanilje, at jeg er overbevist om, at Fanø Bryghus vinder Årets Bryggeri indenfor 3-5 år, hvis de formår at få deres øl bredt mere ud i det ganske land, så flere personer kan stifte ordentlig bekendskab med dem – kvaliteten er i hvert fald helt i top!

Anders Seistrup – Ølblogger på Beercause og SoMe ansvarlig hos SKAAL

Tiergarten – Ugly Duck Brewing (Danmark)

Fadmodnet Golden Sour – 5,4%

Den øl der i 2019 gjorde det største indtryk på mig er sjovt nok ikke en super uklar humle suppe. Det er derimod en sour fra uglyduck – Tiergarten. En fadlagret Golden sour med noter af frisk citrus og hø samt andre funky noter. Den er på en gang meget kompleks og utrolig let drikkelig, tør og læskende. Den produceret på Fyn, hvilket i mine øjne er ret fantastisk, at der er nogle i Danmark der påtager sig den opgave at lave så komplekst surt øl.

Kim Jørgensen – Håndbrygger og humleekspert her: HopsAndHaze_ByKim

Octopils – Slowburn Brewing Co-op (Danmark)

Italiensk Pilsner – 5,1%

Slowburn Brewing Coop var modige nok til blandt deres første øl, at lancere en italiensk inspireret lagerøl, med tydelig inspiration fra den altid fremragende Tipopils. Men Octopils er stadig sin egen og viser et tårnhøjt niveau fra det lille Hvidovre-bryggeri som jeg glæder mig til at smage mere fra i 2020.

Christian Skovdal Andersen – Glorious Leader af Beer Here

Sundancer, Sea Buckthorn Edition – ÅBEN (Danmark)

Imperial IPA med Havtorn – 8,1%

Lige præcis denne øl fra årets bryggeri 2019 står knivskarpt for mig.
Havtorn kan være specielt i øl. Men her blev jeg ramt lige det hvor det er rigtigt. Aha oplevelser er efterhånden sjældne. Her var der en, ved første mundfuld blev jeg ramte af tanken “Derfor elsker jeg øl”
En velbrygget øl fra årets bryghus.

Thor Abildgaard- Ølnørd og blogger her: ThorBeers

Asian IPA – BeardBrew (Danmark)

Krydret West Coast IPA – 6,2%

Vores Asian IPA indeholder både galangarod, citrongræs, korianderfrø og en hulens masse frisk limejuice. Dette sat sammen med 5 lækre humler, en rund maltprofil samt et lækkert skæg… ja så syntes vi altså selv, at vi rammer bulls eye. Asian IPA skiller sig ud på markedet af hazy juice, den er helt sin egen.

Morten Fogdahl-Wiese – Brygmester og medejer hos Beardbrew

Cuvée de Tetreault (Vintage 2018) – Trillium Brewing (USA)

Amerikansk Wild Ale med Cabernet Sauvignon druer og solbær – 11%

Jeg har aldrig fået en øl før der mindede mig så meget om rødvin, men samtidigt smage som en fuldblods Wild Ale, med den klassiske syre og “funky” vildgærs nuancer af vådt træ og gammel kælder… det lyder spøjst, men godt er det! Alt dette er parret med masser af krydret drue smag, syrlige solbær, røg, tobak, sødlig bourbon og en smule vanilje.

Peter Vad Godtberg jensen – Ølanmelder på The Master of Hoppets

Special Socks – Cigar City Brewing & Angry Chair Brewing (USA)

Bourbon Fadlagret Imperial Pastry Stout – 12,3%

Øllen er lavet med lactose, hasselnødder, vanilje og kaffe og det hele spiller maks! Her er tale om en fuld fed Imperial Stout med masser af smag fra alle de forskellige tilsætninger, espresso, sødlig vanilje, nutella lignende hasselnød smag, chokolade, en masse fad karakter fra bourbon lagringen, samt en smule umami. Dette er helt klart den bedste “Pastry Stout” jeg har fået i år!

Peter Vad Godtberg jensen – Ølanmelder på The Master of Hoppets

Techno Viking – Mead Scientist/Mad Scientist (Ungarn)

Session Frugtmjød (Melomel) – 7%

Hov, det er ikke en øl! Det er en frugtmjød. Jeps, netop derfor. Craft Bryggerier afsøger og afprøver grænserne for hvad craft forbrugere er med på. Dette var deres første bud på en session frugtmjød (melomel) med mango, hindbær og yuzu. Var det en cocktail? Var det en øl? Honning som ingrediens i craft er kommet for at blive!

Niels Henrik Juul Hansen – Indehaver af Flâneur Liquids

Afslutningsvis får I lige en bonus.

Min egen favoritøl fra 2019


Phoenix – Ugly Duck Brewing (Danmark)

Fadmodnet Hindbær Sour – 5,4%

Phoenix er uden tvivl den øl fra 2019 der står klaret i min hukommelse!
Den er med sin flotte røde farve, ekstremt saftige duft af hindbær og behagelige perlende fornemmelse på tungen. Én af de absolut bedste øl jeg nogensinde har smagt. Den helt saftede, friske hindbær frugtkarakter finder man ingen andre steder.

Simon Kirkegaard – Ølansvarlig Skribent her på Gastromand og Ølblogger på HopDaddy

Tusind tak til alle ildsjælene, der har brugt tid og energi på at skrive et stykke om deres favorit, fra året der er gået.

Her til sidst er det vigtigt for mig igen at understrege, at øllene er blevet præsenteret i vilkårlig rækkefølge. Det her er ikke en rangliste, og der er ikke nogen rigtig rækkefølge. Alle øllene på listen er vindere fra året, der er gået. Alle øl hører til på toppen af den danske ølscene.

Tusind tak fordi i læser med!

Del endelig jeres bedste øloplevelse fra 2019 med os i kommentarfeltet!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. ED

    X

Smid en kommentar