Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. maj 2019

Scroll to top

Top

15 kommentarer

Fish ‘n’ Chips

Gastromand

Englands nationalret? Og kan englænderne overhovedet lave mad? Det kan de så absolut! Måske er fish and chips ikke den store gastronomiske oplevelse, men der indgår friture i store mængder, og det kan vi lide.  Om det engelske køkken så rent faktisk har noget spændende at byde på kan vi diskutere senere.

Pris:  ca. 100 kr. (torsk er jo dyrt men kan erstattes af fx hvid sej)

4 personer
Man starter men en beignetdej, som de observante læsere nok vil hævde hører hjemme i en scampi fritt, og ja I har så sandelig også ret, men i stedet for den traditionelle dej så prøv denne, det smager himmelsk!

Beignetdej:
250 g mel
5 g salt
2 spsk. smeltet smør
1½ dløl
2 dl lunkent vand
1 spsk. cognac
2 stiftpiskede æggehvider
Mel og salt blandes, hvorpå øl, vand, smeltet smør og cognac piskes i til alt er grundigt blandet. Der må ikke være klumper i dejen. Hviler i køleskabet i mindst 1 time, hvorpå man folder to stiftpiskede æggehvider i.

Fish n' Chips - Wrapped british style

Fish n’ Chips – Wrapped british style

Fish and chips

Lad torskefileterne trække med lidt salt i en halv times tid. Hvis du har en friture så kan den godt bruges, men tag nettet op, ellers så hænger fisken fast. Ellers bruger du bare en tykbundet gryde.
Varm olien op til 180 grader eller til en tændstik syder i gryden. Dyp fiskestykerne i dejen, lad dem dryppe lidt af og kom dem derpå forsigtigt ned i frituren, som helst skal dække dem.
Fritér fisken til den er gyldenbrun og sprød. Dryp fiskestykkerne af på fedtsugende papir. Det tager ikke mere end nogle minutter at fritere fisken, derfor er det en god ide at have pommes fritterne klar først. De kan holdes varme i ovnen, mens fisken tilberedes. Det er uhyre nemt og lækkert (og i øvrigt rigtigt godt, hvis man har tømmermænd)
Vi forslår trippel cooked fries fra denne opskrift eller hvis man på dagen ikke har lyst til så meget friture, så lav nogle kartofler i ovnen. Stænk fisken og pommes/kartofler med eddike og godt med salt. Hvis man vil have lidt dyppelse, så slår en sauce tartare  aldrig fejl:

Sauce tartare:
200 g mayonnaise (Hellmans eller hjemmelavet)
2 spsk. yoghurt naturel
1½ spsk. finthakkede kapers
2-3 finthakkede cornichoner
1 spsk. finthakket løg
1 spsk. finthakket purløg
1 spsk. finthakket persille
½ spsk. dijonsennep
Salt, peber
Rør mayonnaise og yoghurt sammen. Hak alle ingredienser ganske fint og kom dem i mayonnaisen. Smag til med sennep, salt og peber.

Tak til de kære brødrene Price samt det engelske folkefærd for inspiration

Velbekomme

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Tilbage fra en uge i Lissabon (billeder og tekst følger) tillader jeg mig at blande mig lidt igen efter, at Familifar’n har styret Gastromand med hård hånd:)

  Jeg var så heldig, at ovenstående stod på bordet en dag jeg kiggede forbi og det var sgu spot on og ledte tankerne tilbage til et besøg på en Pub i London.

 2. Johnny Pedersen

  Den skal bare prøves.

  • Bare gå til den Johnny – Sauce tartare er simpelthen så godt!

 3. Ronni

  Hvor meget torsk skal man ca. bruge til 8 personer? :)

  • Hej Ronni. Det kommer lidt an på formålet med retten – del af en frokost, forret, enlig hovedret eller noget fjerde? :)

   Men som en hovedret ville jeg vurdere 150g/person…

   • Ronni

    Vi napper et par White Castle til hovedret, så det bliver en snack af en art :)
    Mange tak for svar, jeg kører den ned på en 80-100 gram pr. person.

   • Tror jeg passer – retten indeholder jo også en ikke uvæsentlig mængde dej/panering;)

 4. Trine

  Ville man kunne udelade cognac?

  • Så længe du smider noget andet alkohol i – BUM! :-) men ja bestemt, som Webmasteren også siger, hvis du har en sjat rom eller en Marsala, så kunne det også bruges…

 5. Sagtens Trine:)

 6. Bente Beckmann

  Kan jeg lave fisken i dejen nogen timer før og varme dem i ovn?

  • Hej Bente – nej desværre – det bliver ikke godt! De bliver højst sandsynlige bløde lidt som hvis du forsøger at genvarme pommes frites….

 7. Bente Beckmann

  Tak for svar :-)

Smid en kommentar