Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. marts 2024

Scroll to top

Top

18 kommentarer

Frederiksdal Kirsebærvin – dansk vin når det er bedst

Frederiksdal Kirsebærvin – dansk vin når det er bedst
Gastromand

Det er meget muligt, at Danmark ikke producerer den bedste rødvin eller hvidvin i verden, men til gengæld producerer vi verdens måske bedste kirsebærvin!

Egentlig troede jeg, at kirsebærvin var noget, som man købte i Brugsen til 18,95, og det er det måske også, men inden vi drager forhastede konklusioner, så tillad mig, at tage dig med tilbage i tiden – tilbage til den gang, hvor vores politikere var ædle, priserne var rimelig og hvor de unge respektere deres ældre – sådan cirka i hvert fald. Harald, Jan og Morten mødes rent tilfældigt hvor Harald har nogle ideer til en kirsebærplantage, Jan og Morten vil derimod lave dessertvin som adskiller sig fra mængden og har fokus på kvalitet – et år efter var kirsebærvin fra Frederiksdal Gods skabt.

 

Smukt ser det ud...

En kold marts måned – vi manglende bare lidt sol da vi besøgte stranden…

 

Da jeg først hørte om kirsebærvin troede jeg naivt, at de var skabt på de søde lækre bær, som vi havde på vores kirsebærtræ i haven i mit barndomshjem. Egentlig fik jeg aldrig smagt dem, da fuglene åd dem på trods af, at min far ihærdigt jagtede dem væk med en stor kost. Men de duer altså ikke til produktion af kirsebærvin – indholdet af vand er for højt og syreniveau alt for lavt – men surkirsebær er derimod fremragende.

Læs også: Frederiksdal Kirsebærvin – vin på nordens druer

Jeg har længe gået og drømt om at smage Frederiksdals vine, så da tilbuddet kom var vi naturligvis meget ivrige efter at komme til fadet – navnlig efter, at jeg i min private vinklub flere gange har måtte forklare, at vi rent faktisk har et meget ambitiøst vinslot i Danmark, dog uden at kunne overbevise dem – men de skal blive klogere skal de!

 

Lækkert ser det ud, og det var det bestemt også...

It’s a tough job…

 

Frederiksdal har i alt 7 forskellige vine i deres sortiment.

Nå, lidt forhistorie for smagningen: Jeg foreslog den kære Webmaster, at vi kørte ned til havet for lige at skyde et par billeder og for at samle appetit. Vi var blevet foreslået at drikke vinene til vildt eller ost – nu vi ikke var i desserthumør. En rådyrryg blev leveret til Webmasteren og omdannet del til en omgang vildtcarpaccio og helstegt med svampe og brombær – mere om disse retter en anden gang.

Frederiksdal Kirsebærvin 2011, 15 % – 140 kr.

Vi får åbnet den første og skænket for, den er lidt lukket og der skal arbejdes godt med den før vi får duften frem – den bør nok hældes på karaffel og åbnes nogle timer før. Men efter lidt tid i glasset, så begynder der at ske lidt, en krydret duft som også byder på lidt duft af mandelmasse, naturligvis kirsebær, men ikke overvældende, den også er frisk og byder på lidt syre i afslutningen. Webmasteren serverer hjemmelavet andemousse med små syltede agurker til – det passer glimrende!

 

Frederiksdal 2011

Frederiksdal 2011

 

Frederiksdal “basis-vin” er tæt på at være bedste køb for pengene, og bestemt her du bør starte ud. Prøv en blindsmagning og se om gæsterne kan gætte, at det rent faktisk er kirsebær og dansk produceret?


Sur Lie Kirsebærvin, 13,5 % – 189 kr.

Inden vi er færdige med vores første ret, skal vi dog lige nå at smage Sur Lie, da en af Gastromands venner har anbefalet netop denne til andepate/foie gras og lignende. Den er langt mere cremet, sødefuld men også meget bitter og nok den som er mest dessert-agtigt med duft af mørk chokolade og mørke modne kirsebær, den har temmelig meget bitterhed, så lige umiddelbart er det ikke min favorit, i hvert fald ikke til denne ret – den skal nok serveres til en sød dessert for at den virkelig kommer til udtryk.

 

Sur Lie...

Sur Lie…

 

“Sur Lie” betyder, at vinen har ligge på bundfaldet, hvilket typisk giver en mere fed og tæt vin. Denne er en blanding af to årgange, 75 % fra 2009 og 25 % fra 2010.

skala 3

 

Reserve Kirsebærvin 15 % – 229 kr.

Så kom der noget volume på! Og det var jo ikke sådan at vi manglede noget før – der kom bare pludselig mere til og det er helt tydeligt, at den er lagret. Lidt som om, at der kom et lag mere af duft og smag. Igen så må den gerne dekanteres. Nu disker Webmasteren op med carpaccio af rådyr med syltede bøgehatte og en kraftig klistret glace på kirsebærvin. Vinen byder på duft af blomme, brombær og mørke sort og modne kirsebær – det er potent og passer godt til rettens vildtsmag og ikke mindst glacen. Igen holder den afslutningsvis en fin frugtsyre, så det ikke bliver helt “sødt i sødt” – flot!

 

Frederiksdal Reserve

Frederiksdal Reserve

 

Denne er lige som Sur Lie en blanding – her bare af markerne Nielstrupmark og Skovmark. Den er i modsætning til de andre modnet på franske træfade.

Nielstrupmark 2010 Kirsebærvin, 14 % – 259 kr.

En af godsets enkeltmarksvine, og ja den er bestemt også tiltalende, navnlig da den serveres til dyreryggen med ristede svampe og brombærkompot. Det er en elegant vin med masser af frugt og måske den mest balancerede vin indtil videre. Umiddelbart vurderer vi ikke, at den ligger ret langt fra Reserven, dog lidt mere sprød og frisk.

 

Frederiksdal Nielstrups mark 2010...

Frederiksdal Nielstrups mark 2010…

 

Det er lidt blæret, at de også har enkeltmarksvine, men igen så er jeg imponeret af vinene og synes bestemt, at vi har en niche her. Hvis du skulle have en 2009, så har du indtil nu den bedste årgang, sjovt nok var det også først år den blev produceret – måske var det skæbnen? Ved denne vin er bærerne udvalgt i hånden og gæret i 4-5 dage hvorefter de gæres færdige på ståltanke og til sidst lagret i 18 måneder. Det fremstilles 4400 flasker af denne årgang, og den kan sagtens gemmes flere år.

skala 5

Rancio Kirsebærvin, 14,5 % – 279 kr.

Aftenens dyreste vin og den må siges at være i en klasse for sig. Jeg synes bestemt man skal smage denne på et tidspunkt, hvis man forelsker sig i Frederiksdals Kirsebær vin. Denne beslutter vi for at smide på en karaffel, og umiddelbart tror jeg det var en god ide. Den grænser til det portvins-agtige og dufter af valnødder, rosiner, figner, kaffe og meget. Vi kunne blive ved. Vi får det sidste af hovedretten til denne vin, men gemmer lidt til et mindre udvalg af oste og nødder og den gør det virkelig godt til begge dele.

 

Frederiksdal Rancio...

Frederiksdal Rancio…

 

Men skulle nok tro det er løgn, men “Rancio” betyder faktisk “harsk” på catalansk, men heldigvis hentydes der til metoden den fremstilles på. Efter den har gæret stilles den udenfor i solen et års tid, hvor vejret så tilføjer en særlig smagsprofil. Rancio er slottes signaturvin.

skala 5

 

Dommen

Vi var imponerede over Frederiksdals præstationer, og så er der altså noget specielt ved, at drikke dansk vin, navnlig når det smager så godt som her! Alle gastromændene har mere eller mindre smagt alt hvad Danmark kan byde på af danske vine – røde, hvide og mousserende og “vores” kirsebærvin er klart vores favorit. Indrømmet, så koster det en del og jo du kunne sikkert finde andre udenlandske dessertvine til langt billigere penge – men sjælen og passionen skinner altså igennem her – det samme gør nationalfølelsen.

 

Minder fra en skøn aften...

Minder fra en skøn aften…

 

Du skal dog vide, at Frederiksdals vine, skal sammensættes til det helt korrekte mad, ellers opnår du ikke den fulde potentiale, men gør du så det, så bliver det også virkelig lækkert.  Jeg ville starte med Frederiksdal 2011 (basisvinen) og hvis det så er dig, så ville jeg smide de ekstra penge efter Ranchio for at få en på opleveren. Flaskerne har 0,5 liter så du kan sagtens dele den i 8 eller 10 til en smagning. Jeg skal selv medbringe et par flasker til vores næste portvinssmagning, hvor jeg nu er overbevidst om, at Frederiksdal skal med!

Du kan læse mere om Frederiksdal Kirsebærvin her.

Har du smagt dansk vin?! Og hvad synes du om dem?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mikkel Hansen

    God gennemgang, og det gav lidt inspiration til hvad man egentlig spiser til kirsebærvin.

    Og så er der point for Baz Luhrmann referencen ;)

    • Haha – tak Mikkel! Den er vi også ret vilde med!

  2. David

    Hej Gastromand,

    Er der nogle som kan fortælle mig hvad passer godt til sådan en fin vin, som I har anmeldt?
    Jeg er ikke gastro-kyndig, men blevet inspireret til at prøve denne vin.

    mvh
    David

    • Hej David.

      Det afhænger naturligvis lidt af hvilken af vinene der er tale om, men generelt går de godt til det lidt sødere vildtkød – gerne med noget brombær og glace.

      Er vi lidt senere på aftenen ville jeg sagtens kunne drikke dem til ost – evt. med nogle syltede valnødder og sidst men ikke mindst til en mørk chokoladekage.

      Håber det hjalp lidt? :)

      • David

        Hej Webmasteren,

        Tak for svaret, havde tænkt at prøve Frederiksdals 2011 først ;)
        Det lyder helt vildt med en mørk chokoladekage, det er lige mig.
        Det skal helt klart prøves

        mvh
        David

      • Jef ser frem til at høre om resulltatet – og ikke mindst gæsternes mening om vinen:)

  3. Det er dejligt at høre, at I er enige, jeg har det på samme måde som dig Stinne, jeg bliver også lidt stolt over dens slags, det er virkelig flot, og tænkt hvad de mon kan om 10 år? De har jo ikke eksisteret særlig længe.

    Det virker til, at du Martin også har erfaret, at man skal sætte vinene til korrekt mad – eller omvendt, så bliver det i hvert fald bedst. De mousserende vine fra Nyholmgaard har vi faktisk alle fra Gastromand fået serveret til noget arrangement for et år siden, jeg husker det som værende ganske fint, men tænkte ikke videre over prisen, hvad ligger de på der? 200 flasken eller?

    • Den jeg smagte var som sådan også ganske glimrende.. Jeg mener, at den på daværende tidspunkt lå på små 300,-, men jeg kan se, at de ligger på 245,- nu.. Det er dog lang tid siden jeg smagte den så skal ikke kunne sige om det er blevet bedre med tiden :)

  4. Frederiksdal “basis-vin”, som i skriver, er super velsmagende og uden sammenligning den bedste danske kirsebærvin jeg har fået.

    Rancio ser dog spændende ud, og bør bestemt afprøves ved lejlighed. :)

    /Mikkel

  5. Fedt at læse om jeres oplevelse med vinene.. Jeg har kun smagt basisvinen, Frederiksdal 2011, og var ganske imponeret.. Den blev drukket til risalamanden juleaften, hvilket fungerede okay.. Den kunne dog godt ha’ brugt lidt mere sødme. Jeg har stadig en flaske liggende, som helt sikkert skal drikkes til noget ost, foie gras, eller lignende.

    Derudover har jeg smagt en mouserende vin fra Nyholmgaard Vin her på Fyn. Den smagte ganske dejligt. Jeg synes dog, at den var lige 50-100,- for dyr i forhold til, hvad man fik for pengene.

  6. Stinne

    Jeg ELSKER Frederiksdals kirsebærvin, og er simpelthen så stolt over at vi producerer den slags her i DK. Vi smagte den første gang til et ostebord, hvilket den var helt perfekt til. Vil helt sikkert kaste mig ud i flere af varianterne efter denne artikel!

  7. Glæder mig at læse jeres glæde og interesse i dette projekt. Jeg har smagt vinene ved flere lejligheder og det jeg hæfter mig mest ved er at de har en stor kompleksitet. Med det mener jeg at de ganske lige som rødvin, har smag af andet end det bær de er lavet på.

    Her er et par billeder fra mit sidste besøg på Godset: http://www.vinkreutzer.dk/2012/10/frederiksdal-kirsebaer-vin-anno-2012/

    Hyg Jer

    Frederik

    • Tak Frederik, jeg er ganske enig – navnlig Rancio vidste stor kompleksitet, men mange af de andre var bestemt også flotte. Vi oplevede dog, at maden vi satte til var meget afgørende for vinen, men sådan er det jo ofte. Det ser ud til, at du har haft en god tur derned, gode billeder! Vi har stadigvæk til gode at smage Solera :-)

Smid en kommentar