Gastromand.dk | 21. March 2018

Scroll to top

Top

Æltning med Kenwood køkkenmaskine – De første erfaringer

Forside Fora Mad & Drikke Æltning med Kenwood køkkenmaskine – De første erfaringer

Tagget: 

Dette emne indeholder 16 svar, har 11 stemmer og blev senest opdateret af  rylen 1 år, 2 måneder siden.

 • Forfatter
  Indlæg
 • #27525

  LarsM
  Participant

  Efter adskillige timers research faldt valget på en Kenwood Major KMM020 køkkenmaskine med 6,7 liter skål.

  Ilddåben er netop overstået, idet jeg har maskinæltede en dej til boller. Opskriften er mangen til én jeg har håndæltet masser af gange.

  Opskriften er som følger. 1 liter vand, 400 gram rugmel, 900 gram hvedemel (1000 gram når jeg håndælter), 25 gram gær, 29 gram salt og ½ dl solsikkeolie. Dejen hæver i køleskabet natten over, og formes herefter forsigtigt til boller, som får lov at efterhæve en times tid ved almindelig rumtemperatur, inden de bages på midterste rille ved 250 grader i alm ovn.

  Sådan gjorde jeg. Dejkrogen blev monteret. Gæren blev rørt ud i en slat vand ved lav hastighed. Resten af vandet samt rugmel og 200 gram hvedemel blev rørt sammen ved lav hastighed. Salt og olie blev rørt i ved lav hastighed. Resten af melet blev tilsat og der blev rørt et par minutter ved lav hastighed. Skrabede siden af skålen med en dejskraber og gav dejen fuld skrue i 5 minutter, hvorefter skålen blev tildækket og placeret i køleskabet.

  Glutennettet i dejen blev meget bedre, end når jeg håndælter. I forhold til når jeg håndælter, brugte jeg 100 gram mindre mel. Jeg er nu meget spændt på, hvordan bollerne bliver, når jeg bager dem i morgen tidlig.

  En pudsighed er dejkrogen, som øverst har et skjold med et lille drænhul i. Da jeg æltede dejen, kravlede noget af dejen op ad dejkrogen, og en lille smule krøb op igennem drænhullet. Heldigvis ikke så meget, at den roterende del af køkkenmaskinen blev sovset ind i dej. Jeg har forsøgsvis monteret en passende stor spændskive på indersiden af dejkrogens skjold, der blokerer for krybende dej.

  Og nu til mine mange spørgsmål.

  Blander I dejen lidt efter lidt, som jeg gjorde, eller hælder I bare hele balladen i på én gang?

  Oplever I også, at der kryber dej ind af drænhullet på dejkrogens skjold?

  Med den nævnte mængde dej, danser maskinen en anelse ved fuld hastighed. Ved halv hastighed står den stabilt. Hvilken hastighed benytter I til dej?

  Kommentarer, erfaringer og gode råd er mere end velkomne.

 • #27535

  Morten
  Participant

  Hej,

  Tillykke med den nye maskine!

  Det med at dejen kryber op ad dejkrogen er et kendt problem med den standard Kenwood dejkrog men Kenwood har haft gang i Xerox’en og lavet en kopi af den dejkrog der følger med til en Bjørn Teddy røremaskine.
  De kalder den: Kenwood KM020 Dough Hook Assembly (Fitted With Non-circlip Shaft For Use With Bayonet Hub) og den ser således ud:

  Krogen

  Den gør æltningen til en leg.

  Den kan købes en del steder rundt omkring på nettet bl.a. på buyspares.co.uk, skiftselv.dk, søg evt. efter produkt nummeret KW711659.

  • #36241

   pete1164
   Medlem

   Morten, eller en anden venlig bruger….. Kan den omtalte dejkrog også bruges til en KM665? Jeg har en sådan maskine og dejen kravler altid op af den medfølgende Kenwood krog. Jeg ville umiddelbart tro at den omtalte krog passer, så vidt jeg ved bruger alle KM maskiner jo samme tilbehør. Nogen som kan be- eller afkrafte dette?

   Tak og godt nytår

 • #27547

  meldgaard
  Participant

  Hej

  Jeg har en Teddy Bjørn (hvorfor har du ikke købt den ?? -:) og der er ikke problemer med dejen “kravler” op.
  Når jeg laver dej til f.eks. boller, så kommer jeg alt i og starter op på “2” – jævn hastighed. Det hele for lov at køre 15-30 min lidt afhængig af hvor meget vand der er i dejen.
  Da dejen kører så længe ser jeg ingen grund til at røre gæren ud først.

 • #27548

  René
  Participant

  Hej

  Jeg gør det samme som Lars, først pisker gær ud i vand og derefter tilsætter resten – starter langsomt og ender på “4”.

  Jeg var tæt på en teddy, men ville have en køkkenmaskine der udover at være perfekt til brød (og hér er teddy suveræn) også var perfekt til kager, småkager og mousse – og hér faldt teddy igennem…

  Kenwood KMM020 er det perfekte kompromis (i min verden) MEN dejkrogen blev jeg, indrømmet, lidt skuffet over – den får ikke det helt rigtigt slag i dejen som teddy’en kan – så 1000 tak til Morten med linket til en bedre krog :)

 • #27549

  LarsM
  Participant

  Hold da helt op hvor dejen hæver efter en tur i røremaskinen. Jeg lod dejen hæve i stålskålen på 6,7 liter tildækket med husholdningsfilm. Allerede efter 8 timer i køleskabet var dejen oppe at røre husholdningsfilmen, så bollerne blev bagt i går aftes. Bollerne var supergode og luftige. Fremadrettet vælger jeg at reducere ingrediensmængden så den passer til 7 dl vand (900 gram mel, 17 gram gær, 35 gram olie, 20 gram salt).

  Jeg æltede ciabattabrød dej med 5 dl. vand. Her krøb dejen slet ikke op af dejkrogen.

  I formiddags æltede jeg så en ny portion dej til boller med 7 dl. vand. Dejen krøb igen op af dejkrogen, men på grund af den monterede spændskive (se billeder), der blokerer drænhullet, forblev dejen på undersiden af skjoldet, hvor den jo ikke gør nogen skade. Prøvede denne gang at hælde alt vand i, gær og halvdelen af melet, og lod maskinen køre på ”2”. Efter nogle minutter hældte jeg salt og olie i. Efter yderligere et par minutter tilsatte jeg resten af melet, og lod den snurre videre på ”2”. Syntes ikke at dejen virkede elastisk nok, så jeg satte fuld skrue ”6” på, og i løbet af et par minutter blev dejen elastisk og langt mere homogen. Fordi dejen samlede sig så meget, måtte jeg holde på maskinen fordi den dansede rundt når dejen bankede ind i skålsiderne – Der nok her, at Teddy med sine 20 kg bare var blevet stående.

  Morten, tak for linket. Ud over at dejen ikke kryber op af dejkrogen, hvad er det så den er bedre til, end den medfølgende dejkrog?

  Meldgaard, jeg havde skam også Teddy i kikkerten. Mit valg var et kompromis i lighed med Renes. Jeg skal bruge maskinen til at ælte. Min bedre halvdel vil have fingrene i foodprocessoren, og min datter bager kager og pisker fløde og cremer.

  Har nogen af jer eksperimenteret med tid kontra hastighed ved dejæltning? Når først ingredienserne er rørt sammen, mon så 5 minutter på ”6” svarer til 10 minutter på ”3”. Eller gør hastigheden bare noget ved dejen, som længere tid ikke kan gøre ved langsommere hastighed?

 • #27550

  meldgaard
  Participant

  Hej LarsM

  Min erfaring er, at der sker en varme udvikling når der køres med høj hastighed pga. friktionen i dejen (mit gæt). Friktionen er mindre hvis der er meget vand i dejen så her er det vel OK med høj hastighed.
  Når dejen bliver varmet op syntes jeg at det kan smages i det endelige produkt. Hvilken temperatur dejen “bør” have eller holdes på ved jeg ikke, men mener at have læst/hørt noget med 28 grader.

  Personligt kan jeg bedst lide at køre ved lav hastighed og så se og føle på dejen efter noget tid. Så er det nemmere at tilføre mere vand hvis dette kræves eller give den mere tid (yep, jeg er en dej nørd :-)

 • #27551

  René
  Participant

  Enig; høj hastighed er “kun” for at den får nogle tæsk til sidst i glutenudviklingen; jeg er også mere til lidt længere æltetid.

 • #27628

  Fandme fedt at følge nogle folk der ved hvad de snakker om – takker fra sidelinjen;)

 • #27642

  René
  Participant

  Den nye bayonet-dejkrog er netop ankommet her – jeg ser frem til at lave en sammenlignende test og skrive mere om det :)

 • #28682

  Per_V
  Participant

  Hej René. Hvordan gik din test med Den nye bayonet-dejkrog? Er den pengene værd? Er selv tæt på at købe en….

  • #28683

   René
   Participant

   Hej Peter,

   Den er klart bedre; modsat den originale krog hvor dejen kravler op, er det slet ikke tilfældet her – så ja, den får et større sving.

   Jeg er krakiler, så hvis jeg havde designet den, havde jeg nok tilladt 10% mere “kravl” for at få 10+% mere sving – men det er småting.

   For at svare mere rigtigt på dit spørgsmål: Ja, jeg burger nu kun denne krog når jeg ælter brøddej.

  • #28685

   Per_V
   Participant

   Hej René

   Lyder rigtig godt!

   Er ved at gå amok over at dejen kravler op! – Krogen er netop bestilt :-)

   Tak for info

   Per

 • #28744

  Halvamerikaneren
  Participant

  Nu vi er ved det brød-nørdede så kan det anbefales at bruge en sous vide til raskeskab (lettest med brød i bageform). Når jeg bager brød i form fylder jeg lidt vand i min sous vide så det går et par cm op ad siden på bageformen, lader den komme op på 37 grader og rasker så brødet i ca en halv time. Det er helt fantastisk og nok det nærmeste man kommer bagerens raskeskab uden de store investeringer – forudsat man har en sous vide. Skal dog siges at det ikke kan bruges til langtidshævet brød da det skal bruge lidt længere tid på at “vågne” :)

 • #35766

  mbl
  Participant

  Jeg er ligeledes en glad ejer af en Kenwood KM020 og har tilkøbt den omtalte dejkrog. Men jeg kan ikke lade være at blive en smule nervøs, når jeg ælter i maskinen. Jeg synes, den kommer med en masse knirke/knage-lyde, som ikke lyder helt sundt for den, ligesom jeg synes selve konstruktionen giver sig (‘tvister’,’vrider’) ret meget – overdelen bevæger sig meget sidelæns i forhold til underdelen, hvis det giver mening.

  Har nogle af Jer lignenede oplevelser ed Kenwood’en?

  At man kan høre selve motoren arbejde, generer mig ikke, men jeg er sgu lidt bange for al den knirken og knagen og de ret voldsomme bevægelser. Jeg ælter ikke voldsomt store portioner af gangen. Maskinen er kun ca. et halvt år gammel og bliver kun brugt en gang om ugen ca., så det kan ikke skyldes almindelig slidtage.

 • #36656

  Det med at køre en dej med høj hastighed er en skidt ide, som rigtig skrevet bliver dejen alt for varm når den for fuld gas…. dej temp. skal ende på 26 grader da det er der gærcellen arbejder bedst….
  Man skal regulerer vandets temp. iforhold til temp. på melet er melet varm skal vandet være kold. en tommelfinger regl er at vandets temp. skal være så du ikke kan mærke om det er varm eller kold, så ligger temp. på ca 23-25 grader. hvis så man køre dejen ved lav hastighed de første 6 min og tilslut sætter den op til mellem hastighed i 5-6 min så kommer dej temp. til at passe samtidig med at dejen er kørt færdig. Der findes et skema fra lærebøgerne til bager uddannelsen, jeg skal se om jeg kan finde mine oppe på loftet så i kan se dem.

 • #41004

  rylen
  Medlem

  Nogen der kan poste et billede af den gamle dejkrog, som gav problemer?

  Jeg har netop købt KMM063MP, og synes dejkrogen der medfølger ligner, KW711659, som i omtaler. Jeg tænker Kenwood måske har faded den gamle ud?!

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.

Kommentarer