Gastromand.dk | 28. June 2017

Scroll to top

Top

Brun sovs

Forside Fora Mad & Drikke Brun sovs

Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  Aculu 1 uge, 2 dage siden.

  • Forfatter
    Indlæg
  • #42598

    Aculu
    Medlem

    Hej madelskere

    Jeg skriver i håb om hjælp. Hjælp til at knække koden til den gode brunde sovs. Jeg har i en længere periode forsøgt at lære mig selv at lave en brun sovs, som jeg husker den fra barns ben, når det var juleaften, eller når bedstefar havde lavet den. Jeg søgte forinden forskellige inspirationskilder, og jeg startede med at forsøge mig frem via det at koge en fond. Jeg har kogt adskillelige fonder, på høns, på okseben, på svineben – jeg har varieret krydderierne, mængden, kogetiden osv., men sovsen i den anden ender smager ikke, som jeg synes den skal, eller som den gør, når man får den ude. Ikke at den er dårlig, men den er ikke klassisk god. Jeg har altid forbundet det at få flæskesteg med en god brun sovs, men stegeskyen fra en sådan, synes jeg er meget vag i smagen? Jeg har forsøgt at tilsætte diverse, men det går aldrig som håbet. Jeg mindes også at der alle gange, jeg har fået oksesteg eller kalkunbryst som barn har fulgt en god brun sovs med, men jeg kan ikke selv knække koden til det, øv!

    Det tætteste jeg har været, var da jeg ved en tilfældighed ude samgte lidt af væden fra en nakkefilet, som have været i ovnen. Der var ikke tale om en stegesky, men bare rester af væde, men det smagte fuldstændig, som jeg husker den brune sovs, som barn. Og jeg kan også mindes smagen, når jeg får sovs i en kantine eller lignende.

    Senest i weekenden lavede jeg oksesteg i Römertopf på bund af porrer, selleri, gulerødder, løg, laurbær, peberkorn, stjerneanis og lidt timian. Hældte vand og øl (porter) ved og langtidsstegte. Væsken siede jeg op, tilsatte fløde og forsøgte at smage til med salt og peber og lidt sukker – men den blev ikke fantastisk og slet ikke i nærheden af det, jeg husker og ved, den kan smage som!

    Jeg håber at nogen kan hjælpe mig på vej, at der sidder en eller anden garvet “kantinemutter”, som ved, hvordan en klassisk brun sovs skal “skæres”. Jeg aner ikke, hvad jeg gør forkert.

    Mvh. den sovseglade

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.