Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. oktober 2021

Scroll to top

Top

46 kommentarer

Mand – lav din snaps!

Egesnaps Mads Madglad

Vinter er ved at blive til forår og inden længe står påskefrokosten for døren. I den forbindelse er vi glade og stolte over at kunne præsentere endnu en ny blogger her på Gastromand. 

Giv en hånd til at Mads Madglad som har i sinde at lære os et og andet om hjemmelavet snaps!

Langt de fleste tænker på den klassiske frosne flaske med flydende kommensmag, der kun kommer frem til jule- og påskefrokoster, når man snakker om snaps. Heldigvis er snaps meget mere end Aalborgs akvavit. I takt med at det nye nordiske køkken vokser frem har flere og flere gravet blandt andet kryddersnapsen frem igen – kommer du f.eks. forbi Dragsholm Slot, så vil du kunne se et imponerende arsenal af spændende kryddersnapse, der er lavet på emner fundet rundt på slottets jorde.

Egesnaps Mads Madglad

Egesnaps

En god snaps er for frokostbordet hvad et godt glas rødvin kan være for en god middag. Og den søde kusine til snapsen, likør, giver kaffebordet eller desserter og oste et ekstra pift. Begge dele er meget simple at lave og du vil uden tvivl hente masser af respekt hos gutterne, når du sætter en flaske hjemmelavet snaps eller likør på bordet.

Igennem den kommende tid vil jeg præsentere dig for de mest grundlæggende metoder når man laver kryddersnaps og også introducere dig for nogle af de mest klassiske kryddersnapse og likører som du nemt kan lave selv. Og så vil jeg give dig noget bonusinfo som du kan fortælle til dine gæster mens du serverer din kryddersnaps eller likør.

Vi starter med kryddersnapse, som skal laves når der er sæson. Specielt det sene forår og sensommeren er højsæson. Når det er vinter – som i skrivende stund – må man oftest ty til emner som ligger i fryseren, typisk bær og frugter, eller til rødder i jorden. En af de forholdsvis få snapse jeg laver fast hver vinter er egesnaps. Det er også den snaps jeg kender til som har den længste trækketid (ja, det hedder det altså!) – den kan nemlig nemt trække op til 12-15 år. Herhjemme får den dog sjældent lov til at trække meget mere end et års tid.

Egesnaps i glas

Egesnaps

4.34 fra 9 stemmer
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

  • 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
  • 200 g. egespåner eller egetræ

Sådan gør du

  • Sørg for at bruge tørt egetræ, der ikke har rester af olie fra en motorsav, jord eller bark på. Hvis du ikke har direkte adgang til egetræsstykker fra naturen, så kan du i flere specialbutikker købe egespåner, der bruges til at få hjemmelavet vin eller øl til at få smag af fadlagring.
  • Hvis du vil have en let røget smag i din egesnaps, så rister du lige egetræet på en brandvarm pande inden du smider dit egetræ i et stort glas med tætsluttende låg. Herefter hælder du din snaps eller vodka på og stiller glasset langt væk – mørkt og ikke for varmt.
  • I starten kan du lige kigge til glasset, så du kan se hvor hurtigt snapsen ændrer farve fra den gennemsigtige spiritus til en flot gylden farve. Lad glasset stå i mindst et år og gerne endnu længere.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Når du ikke har tålmodighed til at vente længere, så sigter du egetræet fra og filtrerer snapsen gennem et kaffefilter og hælder snapsen på en flot flaske. Jeg lavede denne snaps første gang i 2010 og måtte efter et år lave endnu en portion – og denne gang lave tredobbelt portion. Snapsen har været et kæmpe hit blandt gutterne, der kalder den for hjemmelavet whisky.

Egesnaps i glas

1 års egesnaps

Bonusinfo

Denne proces minder meget om den proces en whisky gennemgår. Inden whiskyen kommer på fad er væsken klar som vand. Farven og meget af smagen kommer fra de fade, hvor whiskyen bliver opbevaret i flere år. Tricket med at tilsætte træspåner til f.eks. vin for at få smagen af fadlagring bliver flittigt benyttet af de californiske vinproducenter, som opbevarer deres vin i store ståltanke.

Tilbage er det vist ikke så meget andet at sige, end – kom så I gang – du er jo en gastromand ikke?

Har du prøvet at lave din egen snaps?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Conny K

    Jeg har overvejet om jeg skulle skrive under navnet Sonny, da det tilsyneladende kun er mænd der kommenter på siden her. Men nu manner jeg mig op og stiller et forsigtigt spørgsmål selvom jeg godt kan se at det er længe siden der har været aktivitet på tråden.
    Gennem mange år har jeg haft gang i forskellige bryggerier fordi jeg synes det er rigtigt sjovt at lave sin egen snaps. Jeg drikker det stort set aldrig det lader jeg manden om at gøre, men processen fra hensætningen til det færdige produkt at sjov især hvis det smager godt. Nu har jeg så læst at hvis man vil lave en snaps med forskellige smagsnuancer for eksempel Gl. DK, så kan det være en god ide at lave et udtræk af de forskellige urter hver for sig og så blande sammen bagefter. Indtil videre har jeg købt fjorten ½ liters patentglas og jeg har købt en masse tørrede urter fra et helsefirma. Mit spørgsmål er kort og godt er der nogen der ved om snapsen kan drikkes umiddelbart efter sammenblandingen eller om den stå endnu en tid?

  2. Jeg har lavet en whisky på 1 måned. brugte mere egespåner, som jeg selv laver. Kontakt mig hvis du er i nærheden af Skanderborg på 29407302, hvis du mangler egespåner.
    Jeg tilsatte nogle få dråber ægte vanilje. Det er et fif jeg har fået af en kemiprofessor, der har fundet ud af at vellagret whisky har molekyler, der ligner vanilje. God fornøjelse

  3. Jens Pedersen

    Jeg har ikke prøvet med egetræ, derimod med egeknopper, ca. 3 dl. har trukket et år, derefter filtreret og stået yderligere 5 år, det er ventetiden værd, det er fattigmands cognac når det er bedst.

  4. Vagn Petersen

    5 stars
    Hejsan. Bliver det til en essens, der skal fortyndes, eller er snapsen drikkeklar?

  5. Henrik

    Når snapsen er blandet og skal trække, hvor opbevares den bedst? Hvilken temperatur?

    Hilsen Henrik

  6. Mike

    Jeg har brugt Jack Daniels flis som man kan købe i grilbutikker (60,-). Der står at de er fra 30 år gamle tønder og derefter hugget til flis. Håber man kan bruge det for jeg har lavet 3 flasker?

    Snapsen har nu stået 1 time og den har allerede taget meget farve. Er det godt eller skidt?

  7. Jan Quist

    Skal ege snaps fortyndes, og hvis hvor meget

  8. Brygger Gammelby

    Kommentar til snakken om at benytte frisk vs. tørret egetræ:
    I slutningen af juni savede jeg to X 10 cm. armstykke stykker af mit egetræ, snittede barken af og flækkede dem i 10 pinde. Jeg hældte en flaske Stolichnaya vodka på de friske egepinde og har dem nu stående og trække i en flaske med prop og plads til luft.

    I starten piplede det med små bobler fra træet, og væsken antog hurtigt en gylden nuance. Jeg luttede på proppen hver anden dag hele juli. I staten var der overtryk, som aftog hen imod august. Siden har jeg hver fjortende dag skvulpet og letter på proppen.

    Væsken er smuk mørk gylden, duften er frisk og intens og smagen er sød og rund. Jeg agter at lade en trække til udgangen af oktober, for derefter at lagre den frem til sommer. Det tegner meget lovende for en smagfuld ekstrakt! Og metoden svarer til fremgangsmåden til valnød… ?

  9. 4 stars
    Egesnapsen er en dejlig snaps. Den har ikke helt den der klassiske bitre træsnaps smag som birk og pil har. Den er meget mere rund og “mørk” i smagen. Den skal efter min mening agret mindst 2 år, og derefter trække så lang tid som man har tålmodighed til.

  10. Connoisseuren

    Hvad tænker du ift. At give den et orange twist? Lyder det helt hen i vejret og hvor lang tid ville du lade det trække med?

  11. Carsten

    Kan man lave en karse snaps og hvordan ville man gøre det?

    • Halvamerikaneren

      Du går nok ikke helt galt hvis du bruger samme fremgangsmåde som en dildsnaps. Lad det trække i 3-5 dage og filtrér

    • Pas for guds skyld på eventuelle jordbakterier! Hvis du endelig vil lave noget på karse, så sørg for at din karse er helt ren inden du smider den i din snaps…

  12. Halvamerikaneren

    Ok – ser om jeg kan finde en rimelig billig rom med lidt højere alkoholprocent :-)

  13. Halvamerikaneren

    @Mads – ja jeg her så sandelig smagt på den og den smager fortræffeligt. Jeg tror dog jeg skal optimere valget af rom. Jeg brugte en Captain Morgan Jamaica Rum og fulgte så dit råd om at smide en dl. Stroh rom 80% i for at hæve procenterne men må sige at de dage hvor jeg synes Stroh rom var godt er vist nogle år siden. Smagen giver minder om ungdommens fordrukne tider med Stroh rom og cola. Grunden til at jeg valgte den løsning var at jeg ikke ville bruge alt for mange penge på noget jeg ikke var sikker på jeg ville kunne lide – det ville jo være ærgeligt at “ødelægge” en dyr rom hvis det viste sig ikke at falde i min smag. Hvilken rom vil du foreslå at man bruger hvis man vil undgå brugen af Stroh rom?

    Jeg har set rabarberlikøren men er vist ikke vil nok med rabarber til at lave likør på dem. Kæresten har dog lige ytrer at hun måske kunne tænke sig at prøve den så må nok i Fakta efter en flaske vodka imorgen. Jeg har dog for nylig købt to flasker klar Brøndum og forventer at der skal laves bl.a. brombærsnaps og æblesnaps når planterne i haven tillader det :-)

    • Av – den var straks værre… det er jeg ked af!

      Jeg har en enkelt gang købt en mørk Hansen Rom på nogenog50% som du kunne overveje at bruge. Jeg indrømmer gerne at jeg bruger den billige mørke rom fra enten Fakta eller fra SuperBest. Den gode dyre mørke rom kunne jeg aldrig drømme om at tilsætte smag – den drikker jeg ren, kun flankeret af en cigar (no shit!). Snak evt. med din lokale spirituspusher og hør hvad han har på lager af mørk rom som ikke koster en formue.

      • Halvamerikaneren

        Ikke noget problem – kunne du jo ikke vide :-). Kan den laves uden brug af Stroh – bare med en 40% rom?

      • Du kan godt forsøge, men du kan risikere at den begynder at gære, hvis vandindholdet i dine jordbær er for højt. Det er sket for mig en enkelt gang, derfor forhøjelsen af alkoholprocenten herhjemme for at sikre at det ikke sker.

    • Rolf

      Hvad med bare at hælde en flaske finsprit i?

  14. Joachim

    5 stars
    Fed opskrift! Jeg skal helt klart prøve den. Men kan man evt. Smide en vanille stang ned i, i de sidste par uger inden den skal drikkes? Bare for at få lidt smags nuancer, eller ville smagen blive helt ødelagt?
    Hvad er bedst at bruge, eg der ER røget fra producenten, eller noget man selv lige rister på panden?

    • @Joachim – jeg har aldrig prøvet det og jeg smider umiddelbart også kun vanillestænger ned i mine likører, aldrig mine snapse. Jeg synes det vil være helt vildt bittert, hvis du har haft en egesnaps til at stå og trække i 2, 3 eller 4 år og så smadre den til sidst – på den anden side kan det også være at du har fat i noget. Derfor: tag et lille glas og hæld en lille smule af din egesnaps over i og smid en kvart (eller mindre) vanillestang ned i og lad den trække et par uger. Smag på det og smag så på den “rene” egesnaps og se hvad du bedst kan li’.

      Det er noget af det som jeg synes er fedt ved at blande smage når man laver snaps. Du kan altid tage lidt fra og tilsætte en anden smagsgiver og se hvad du bedst kan lide.

      Held og lykke – meld endelig tilbage, hvis du rammer noget godt!!

      @halv-amerikaneren – nu er det vel ved at være tid til at smage på din jordbærrom. Hvordan smager den? ;-) Og jeg regner med at du har set min rabarberlikør på min blog også som efter en tur i køleskabet er perfekt til en varm sommerdag ;-)

  15. halv-amerikaneren

    Jeg blev inspireret til at lave en omgang jordbær-rom – den har nu stået og trukket i 3 uger og mangler stadig 3 før den skal sies og prøvesmages :-)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering