Mormormad: Begår du også disse 5 fejl, når du laver frikadeller?
Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Hos mig var det min nu afdøde far som lavede verdens bedste deller. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!
Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.
Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.
Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:
- Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
- Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
- Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
- Du rører farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Hvis du voldpisker farsen kan du faktisk risikere den bliver klæg. Du skal røre den af to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
- Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl for at være sikker.
Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:
- 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
- 5 gram salt
- 2 økologiske æg
- 1,5 dl sødmælk
- 1 stort løg
- 0,5 dl danskvand
- 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
- 0,5 tsk. friskrevet muskat
- 0,5 tsk. allehånde
- Masser af friskkværnet peber
- Min. 100 gram smør
- Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min.
- Riv løget fint, ikke noget med store stykker og bland det sammen med resten af ingredienserne sammen med farsen.
- Lad den hvile yderligere 30 min - kig evt. til den undervejs for at se om den har det godt...
- Frem med en stor pande, påblusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
- Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side
Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…
Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!
Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?
-
Hej gastromænd
Opskriften er bestemt godkendt herfra :)
Det eneste jeg bare ikke forstår ved opskriften, er jeg lagde 10 stk på panden…….. Men der var kun 6 stk ved bordet?? :) -
Jeg går ud fra at de 100 gr. smør er til stegning og IKKE skal i dellefarsen :-)
-
Fin opskrift, men der er da ALT for lidt løg i :)
Prøv at skrue løgmængden op til halv mængde løg i forhold til fars (altså 250g løg til 500g fars), så skal du bare se løjer. Løgene skal stadig rives fint, eller hakkes til ukendelighed i en minihakker, og hviletiden er stadig mindst en time (overdækket, og gerne i køleskab).
Så er du ikke bare bare familiens frikadellemester, men hele omgangskredsens…
-
Hjemme hos os er jeg mesteren.
Når jeg laver frikadeller bruger jeg også en stor teskefuld bagepulver. Det gør dellerne lidt mere lette. Resten af din opskrift stemmer godt med min. -
Jamen, der mangler da mel i opskriften, det er jo en flydende masse. Kommer mel i og skal til at stege dem.
-
Når du skriver rører farsen – hvordan rører du?
Ske – røremaskine – håndælter ? ? ?
Jeg håndælter men det er godt nok noget federi ? -
Jaj syns den er bedre med lamfars og så put jaj osse en til 4 vidlog i den fars det kan min fætter og kusin godt li og selfolgelig en smul spiskommen.
Ellers ok opskrift -
Jeg sitter i solbakte Portugal, og ikke er jeg mann heller, men: Etter min sterke oppfatning,så skal det aldeles ikke Dansk -eller noe annet- vann i. Öl, og intet annet,og i evt. saus skal det et stort glass törr madeira.
-
Jeg bliver så træt af sådanne overskrifter. Nu kommer gastromand og redder os med sit blær…Pis og papir….Og nej, der smager sgu ikke bedre end dem som min farmor, mor og jeg selv laver. Og det er UDEN det dyreste rasp eller allehånde.
Jeg har intet imod siden eller nogle andre opskrifter, men overskriften er fordummende og nedladende… -
Uden tvivl de bedste frikadeller jeg har lavet i mit 40 årige liv :)
Tog en hel del længere tid end min normale sørgelige løsning, men dette er et godt eksempel på at lidt ekstra arbejde betaler sig. Jeg skulle lave fars af 2 kg kød til julefrokost, så var en ordentlig omgang og jeg kom lidt mindre mælk i end i opskriften. Primært fordi der ikke var mere plads i skålen, men de endte meget saftige og velsmagende i forhold til mine sædvanlige stendøde kødkugler ;)
Takker for opskriften. -
Virkelig lækre deller! Perfekt saltet ;-)
-
Tak for den præcise angivelse af salt :) det er altid dér det går galt for mig.
-
Til Mads med den hårde kritik af overskriften;var det lige Janteloven der stak sin grimme snude frem?
☺️ -
Min bedstemor(som er frikadellemesteren over dem alle) gav mig, hvad jeg mener er tippet over dem alle: steg dem i halv smør og halv olie. Jeg lover, at resultatet bliver så meget bedre! Helt sprøde og lækre udenpå og saftige i midten
-
Glimrende og hjælpsom opskrift og artikel!
Men jeg kan ikke lade være med at drille. FARS er det færdige, rørte produkt. Råvaren (hakket kalv og flæsk) er hakkekød. Det bliver til fars, når du rører det og gør det klar til stegning :-)
Men keep up the good work!
-
Opskriften var ikke noget succes, der skal helt klart mel i, det var alt for flydende. Ellers smagte de godt.
-
Hej gastromænd
Opskriften er bestemt godkendt herfra :) -
Lækker opskrift. Jeg er helt generelt stor fan af jer :-)
Må jeg foreslå, at I angiver alle ingredienser i gram og evt. l og dl. Det gør det lettere at ramme rigtigt :-)
-
God idé med gram etc. Et løg kan jo veje meget forskelligt.
-
-
Super god opskrift, hvile tiden gør vist også en positiv forskel
-
Absolut en godkendt opskrift! 😀
Jeg kan anbefale at stege i (hjemmelavet) ghee.
Det tåler også højere temperatur.
– Kæresten foretrækker “lysesort” stegeskorpe. ;-) -
Begriber ikke hvad alt det mel og rasp (også en slags mel!) og lignende klisterjunk har at gøre i frikadeller…..?
Stivelse nok får man hvis man tager 1 helt æg plus æggehvide fra 1 æg. Rør så farsen med fløde (h’uttemeier). Om man vil have revet løg i, er en smags sag. Efter min mening er det unødigt. Og upassende. Lad for himlens skyld være med at bruge maskinkraft til at røre farsen. Den bliver for “fin” og for tung. -
De blev rigtig gode 👍🏻 Havde dog ikke allehånde, men kom også noget persille, purløg og bacon i .. det gjorde dem ikke dårligere 👍🏻
-
Min kære oldemor lærte mig, at de skal steges i svinefedt så det bliver de. Det er sateme guf.
-
Jeg troede jeg havde fundet den perfekte frikadelle opskrift. Og valgte at gå all in (dumt) med 1 kg kød.
Men der var ingen her hjemme der syntes de smagte godt. Og de manglede salt.
Skal der ikke står hvornår alle ingredienserne skal i? Der står kun salt og løg……. -
Nu står jeg og har indkøbt 3 kg kød og skal lave til en fest i morgen….men jeg har ikke noget alleånde. Kan man bruge andet, evt selv mikse det ??
-
Jeg har fulgt opskriften men måske der alligevel er noget, der er gået galt. Mine frikadeller smager af medisterpølse! Har intet imod medisterpølse, men når nu man laver frikadeller, er det jo ikke så fedt…
-
Rigtig fin opskrift. Syntes dog det er synd og et lidt misvisende ‘end-result’.
Det virker for mig noget useriøst at man skriver: De må gerne se hjemmelavede ud og være uens – det er nærmest et krav.. Ved godt vi er mænd osv, men det ligner jo nærmest noget en uhumsk slagter mester nede fra aldi har lavet og hvis proportionerne er ulige så steger dunserne ved forskellige tider. Det er et big no no for en aspirant som mig.
Hvad angår fremgangsmåden så kan man også rive løget fint istedet for at hakke/skære det med kniv. Ydermere kan man give dunserne lidt farve ved svag varme i ovnen skulle de være blege på siderne. Så ligner de ikke kogte frikadeller som (nogle af dem gør) på det sidste billede der fremgår af jeres opskrift.
Kommentarer