Gastromand.dk | 20. February 2017

Scroll to top

Top

10 kommentarer

Den udødelige klassiker: Biksemad Royal med Bearnaisesauce

Den udødelige klassiker: Biksemad Royal med Bearnaisesauce
Familiefaren

Den udødelige danske klassiker biksemad fortjener en æresplads på Gastromand. Faktisk er det pinligt, at vi aldrig, i de 7 år vi har eksisteret, har lavet denne ret? Derfor har vi nu valgt at lave en “Royal” udgave af den – det er da det mindste vi kan gøre.

Den minder mig mest af alt om min barndom, hvor min far lavede det som en af min absolut favoritretter. Vi fik den både som “restemad” eller “bonus-mad” om man vil, men vi fik den også også helt almindeligt, hvor min far lavede den uden rester.

Ellers var det typisk dagen efter weekenden hvor den havde stået på fx flæske eller skinkesteg, hvor der så var rester tilbage. Kødet blev stegt på panden i gode mængder margarine (det brugte man altså dengang) sammen med brasede kartofler. Dertil fik vi spejlæg og godt med ketchup. Jeg elskede det og selv om, at det vist ikke helt var min Mors favoritspise, så fik vi det ret tit.

Et par gode æg…

I denne udgave har vi valgt at lave en lidt bedre version, hvor vi har valgt et godt stykke økologisk svinemørbrad, æg fra en lokal landmand, gode økologiske kartofler og naturligvis en lille bearnaise. Hele delen om bearnaise aner jeg faktisk ikke helt hvordan er opstået, så hvis du kender historien bag denne, så sig endelig til. Jeg kan kun berette, at bearnaise ikke var en del af serveringen i min barndom.

Klassiker: Biksemad Royal
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Danish
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Biksemad
  • 600 gram svine mørbrad
  • 600 gram kartofler
  • 2 store løg
  • Salt/peber
  • Masser af smør til stegning
  • Ketchup Heinz that is - (nej det er ikke til diskussion - hvis du laver selv så cool!)
  • Brown Sauce/HP Sauce
  • 2 æg
Bearnaise
  • Se link længere nede i opskriften
Tilberedning
Biksemad
  1. Kog kartofler 10 minutter og lad dem træffe i 10 minutter til de er møre men ikke udkogte.
  2. Lad dem køle af. Imens afpudser du din mørbrad.
  3. Varm nu en pande op med en gode skefuld smør.
  4. Lad smørret bruse af og skru ned for varmen.
  5. Skær kartoflerne i mundrette bidder og læg dem på panden.
  6. Efter ca. 10 minutter skal køddet på, som du skærer ud imens.
  7. Læg køddet på og steg det i ca. 10 minutter
  8. Skær løgget i skiver og halver dem.
  9. Varm endnu en pande op med smør og streg løgene til det er bløde og lækre.
  10. Nu samler du det hele i sammen pande og lader det stege fædigt.
  11. Imens spejler du æggene på panden - du skal ikke vende det - det skal ikke spejles på begge sider!
  12. Smag til med salt og peber.
  13. Server ketchup og HP Sovs.
Bearnaise
  1. Se link længere nede i opskriften

 

All you need…

Lidt økologisk mørbrad…

Se lige farven…

Og mere smør…

Godt med smør…

Der skal naturligvis serveres en øl dertil, og det må gerne være en lager eller en IPA som kan give noget modspil til det fede i denne ret. Nørrebro Bryghus har deres New York Lager, som er et glimrende bud.

New York Lager fra Nørrebro Bryghus…

Så kommer vi til bearnaisen, som faktisk er lidt sygt at smide på denne ret – men uden den er det bare ikke helt det sammen. Det er som om det lige giver den sidste synd! Nu må du ikke stejle over, at der er essens med på billedet, det er lidt en hyldest til min gamle far som bestemt ikke lavede sin egen essens. Men det gør du naturligvis – også når du følger opskriften.

Bearnaise når det er bedste…

Service!

 

Kommentarer

  1. Nikolaj

    Genialt!!!

    Jeg har selv genopdaget biksemaden, fordi det er sgu en fin ret at bruge sine rester i, og som ikke tager en krig at lave for en familiefar på en hverdag..

    Bearnaise har jeg rent faktisk også lavet et par gange, selvom det også i mit barndomshjem var ketchup og HP saucen, som stod på bordet (og måske også en flaske “engelsk sauce”, som var lettere at udtale end Worcester Sauce ;o) )

    Jeg tror at Bearnaise opstod på “cafe’erne” som en måde at gøre en billig rester-ret til en luksusret, som man kan tillade sig at sælge.

    I forsvaret har det også været en yndet ret til soldaterne i CAF, og det smager sgu fremragende i en skydelejr, også selvom B-SOVSEN i det tilfælde selvfølgelig ikke har meget at gøre med den ægte sauce.

    På det sidste har jeg dog droppet bearnaise saucen derhjemme, fordi retten er rigeligt fed, og selv når der var bearnaise, så kunne vi ikke lade være med at komme HP på tallerkenen, og dermed var Bearnaisen sgu ren dyrket frås, som nok ikke hører til i hverdagen.

    • Haha – tak Nikolaj!

      Vi havde også “Engelsk Sauce” som jeg havde et noget anstrengt forhold til – Ketchup var vejen frem! Forstår sagtens du har droppet Bearnaisen (også selv om det skærer i mit hjerte) retten er tung nok i forvejen. Nu ser jeg tilfældigvis en Bearnaise Love som insisterer at det bliver lavet – så jeg er lidt “tvunget” – det er i hvert fald min undskyldning :-)

      Nu må lige forklare “CAF” går ud fra det er forkortelse for noget “Cafe” eller henvisning til menu ikke? Jeg var i Flyvevåbnet og husker ikke vi brugte denne forkortelse?

  2. Kim Larsen

    Bearnaise er lidt underligt, men der mangler i den grad sukker på kartoflerne. Ingen biksemad uden sukker i min familie.

    • Jeg er der nok ikke helt Kim og forstår det faktisk ikke – for mig mangler der ikke noget sødt – vil du bare give kartoflerne sukker?

  3. Ole

    Hvad med at bruge en stavekontrol?

    • Bare lidt slåfejl Ole – ingen grund til panik – medmindre det var over sukkeret :-)

  4. Jens Kristoffersen

    Kgl. Biksemad:
    Rå skyllede kartofler skåret i 1x1x1cm
    Oksemørbrad pudset, skåret i 1x1x1cm
    Zitauer løg skåret i 1x1x1cm
    Hver ingrediens steges i smør på hver sin pande til de hver især er færdige, hvorefter de blandes i én pande og serveres krydret / tilsmagt med Maldon salt og friskkværnet sort peber.
    Evt. spejlæg.
    Det er Kgl. Biksemad, og var én af H. K. H. Kong Frederiks livretter, som han fik serveret på Rest. Nordland hvor i øvrigt tyskere ikke havde adgang under 2’nd verdenskrig!!

    • Fedt Jens… det vidste jeg faktisk ikke, men skønt med lidt historie ind over retten!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften:  

%d bloggers like this: