Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. december 2019

Scroll to top

Top

28 kommentarer

Bedre bliver lam ikke: Opskrift på Pulled Lamb

Bedre bliver lam ikke: Opskrift på Pulled Lamb
Gastromand

Det hele startede sådan set med en lille tur til Wales, hvor jeg havde fornøjelsen af at opleve det smukke land, drikke øl og ikke mindst spise verdensklasselam! Når man har sagt A må man også sige B – derfor skal der laves lam!

Vi har tidligere lavet pita shawarma flere gange og det er en udødelig klassiker som bage smager himmelsk! Det kræver så at man fx udbener en lammekølle som dog kan være lidt vanskeligt. Denne gang valgte jeg en lidt anden men faktisk langt nemmere tilgang – langtidsstegning og dermed pulled lamb, og da jeg havde været så heldig, at de samme folk jeg rejse med ville sende mig lidt forskellige lam så var scenen sat!

Direkte fra Wales - verdens bedste lam...

Direkte fra Wales – verdens bedste lam…

 

Pulled pork skal jo endelige ikke overgås, da det er blevet en storfavorit, som mange af jer elsker mindst lige så højt som os – men jeg må sige, at pulled lamb er tæt på at være min storfavorit. Muligvis skyldes det, at der er gået total inflation i pulled pork og alle sælger det, hvilket betyder at kvaliteten er dalet en del. Nå lad os kigge på lammet!

Rids lammet på kryds...

Rids lammet på kryds…

Pulled Lamb

4 fra 1 stemme
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 14 timer
Køkken: Tyrkisk
Antal: 6
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Pulled Lamb

  • 1 stk lammekølle - Den jeg brugte kan købes i Menu
  • Et par kviste rosmarin
  • 6 fed hvidløg
  • 2-3 del rødvin

Rub

  • 2 dele salt
  • 3 dele rørsukker
  • 3 dele paprika
  • 1 del basilikum
  • 1 del hvidløgspulver
  • 1 del løgpulver
  • 1 del rosmarin
  • 1 del cayennepeber
  • 1 del chillipulver
  • 1 del spidskommen

Tzatziki

  • 1 dl. cremefraiche
  • 1 dl. græsk yoghurt
  • ½ agurk
  • 1 lille bundt purløg
  • 2 fed hvidløg
  • Salt/peber

Chilisauce

  • 4 store tomater
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk tomat puré
  • 2 spsk heinz chili ketchup kan undlades
  • 1 rød peber
  • 1 kop espresso
  • 1 spsk brun farin
  • 1 rødchili
  • 1 rødløg
  • 3 fed hvidløg
  • 5 skud tabasco
  • 1 spsk af din favorit chilisauce
  • Salt/peber

Sådan gør du

Rub

  • Bland det hele grundigt sammen i en morter.

Pulled Lamb

  • Gnid rubben grundigt ind i alle folder, revner og sprækker på lammet og rul det stramt ind i film.
  • Læg det på køl i 24 timer.
  • Efter det har været på køl lægges det i en støbejernsgryde eller lign. det kan tåle ovnen
  • Knus hvidløgen og læg det i bunden af gryden med rødvinen
  • Læg et par kviste rosmarin ovenpå
  • Stil det i ovnen på 110 grader i 12 timer.
  • Ca. en gang i timen åbner du lige ovnen - nyder synet og hælder rødvin over lammet.
  • Når den er færdig så tager du den forsigtigt op og trækker kødet fra hinanden med to gafler - sørg for at kalde alle i husstanden op til køkkenet og modtag så klapsalver og anerkendelse for dit arbejde!

Tzatziki

  • Riv agurken, læg det i en si over en skål, drys med salt og peber og lad det trække gerne 3-4 timer.
  • Hæld væsken fra.
  • Riv hvidløgene, hak purløget som du tilsætter sammen med yoghurt, creme fraiche og smag til med salt og peber.

Chilisauce

  • Hak rødløg, hvidløg og chili og svits det af i 3-4 minutter i en gryde med olie.
  • Tilsæt hakkede friske tomater, lad det simre i 3-4 minutter.
  • Tilsæt puré i midten af gryden og lad det svitse af i et par minutter før du rører det ud.
  • Tilsæt dåsetomat og resten af ingredienserne og lad det simre i 45 min ved svag varme.
  • Hak rød peber fint og tilsæt til sidst, giv det yderligere 5 minutter.
  • Kør det hele igennem en blender eller giv den en omgang med din Bamix!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Spicy em up!

Spicy em up!

Fra start til slut...

Fra start til slut…

Det er naturligvis helt op til dig hvordan rubben skal være, denne har nogle flere krydderier end den Pulled Pork rub vi bruger og desuden rosmarin og basilikum – men vil du smide andre krydderier i, så hold endelig ikke igen – the choice is yours!

Lidt tzatziki...

Lidt tzatziki…

Tzatzikien er twisted en lille smule og lavet med en god fuldfed cremefaiche og purlør – så reelt er det nok ikke en tzatziki hvis vi skal være helt ærlige. Ikke desto mindre smager den fantastisk!

Efter ca. 8 timer...

Efter ca. 8 timer…

Verdensklasse!

Verdensklasse!

Ord er overflødige her...

Ord er overflødige her…

Jeg ved faktisk godt, at vi ofte siger det her på Gastromand – men det er fandme godt og nok noget af det bedste jeg har lavet længe! Lammet bliver smeltende mørt og så smagfuldt! Der er ingen tvivl om, at det at lammet er af meget høj kvalitet også spiller ind og bare fuldender oplevelsen! Du kan i øvrigt købe det hos Menu fra nu af. Jeg havde en god veninde på besøg den søndag aften, hvor der skulle serveres som var yderst tilfreds med middagen!

Pizzamanden er din ven

Nu tænker du “Hvor fanden er wrap’en?” Og det er her, du viser, at du er en ægte hustler og går ned til din lokale shawarma-biks, som du selvfølgelig ved bager sine egne brød, og roser ham indtil han udleverer det antal brød du skal bruge. Eller det kunne en gastromand selvfølgelig aldrig finde på…

Så skal der rulles...

Så skal der rulles…

Smager direkte fantastisk!

Smager direkte fantastisk!

Det er dit valg hvad der skal i – udover tzatzikien havde jeg lynsyltet nogle rødløg og lidt frisk tomat, som jo er ret godt på denne årstid – til sidst var der naturligvis chilisaucen, som også er i opskriften! Tilbage er det vist bare at sige – “Fuck en god søndag…”

Hvordan tilbereder du lam?! 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jeppe

    4 stars
    Vil man ikke kunne anvende lammebov også?

    • Helt sikkert Jeppe! Sagtens – men sørg for det er af god kvalitet – det lønner sig i sidste ende!

  2. Jesper

    Skal der låg på gryden, når lammet er i ovnen?

    • Hej Jesper – ja det skal der faktisk – det glemte jeg at sige! Ret vigtigt!

      • Lasse

        Skriv gerne det på i opskriften. Jeg tror, at mange ellers vil gå galt i byen.

      • Done!

  3. Brian Stefanski

    Hvad er 2-3 del rødvin? Er det 2-3 dl eller?

    • Hej Brian – ja :-) Sorry! Retter lige til…

  4. Kasper

    Hvor stor var lammekøllen, du brugte til 6 personer?

    • 1,3 kg Kasper – men der kommer meget kød for alt bliver jo mere eller mindre brugt – så der rækker nok også til flere – men de var sultne drenge!

  5. Magnus

    Hej Gastromand

    Kan jeg putte den i en romertopf?

    Mvh Magnus

  6. Vester

    varmluft eller traditonel ovn ?

    • Hej Vester – det vil være den traditionelle :-)

  7. Camilla

    Hej Familiefar,
    Stegen er i ovnen og vi glæder os til senere. Den får dog kun 9 timer – nåede ikke op kl 6 :-).

    Et fif til tzatzikien er, at forberede begge dele dagen før – agurken rives for sig og står og drypper af og yoghurten blandes med resten – også dagen før. På den måde bliver hvidløget mere mildt i smagen.
    Jeg putter i øvrigt både olie, hvidvinseddike og salt i yoghurten ud over salt. Så bliver det hele autentisk græsk (og fedt – men altså..spis mindre eller løb en tur hehe.).

    • Tak Camilla! Lyder til at være et super tip! Og ja navnlig her i påsken må man løbe lidt mere og tænke over indtag af kalorier, omvendt skal man jo også leve godt 😁 god påske!

  8. Mikkel Høgsbro

    Hej
    Jeg skal lave pulled lamb til 90 mennesker, men kan ikke stege køllerne i de 12 timer lige op til gæsterne ankommer. Jeg skal derfor langtidsstege lammekøllerne dagen før – og så varme kødet op til kl. 16.00 på selve konfirmationsdagen.
    Har du et forslag til, hvordan det løses bedst? Eller kan det overhovedet løses….?
    Mikkel

    • Hej Mikkel…

      Du kan godt klare det får en får, det er ikke helt det samme, men tæt på! Hvis du så har en marinade du kan hælde over når lammet er varmet op tror jeg du får et super slutresultat! Og tillykke med konfirmationen i familien 😊

  9. Mikkel Høgsbro

    Hej familiefar
    Tak for svaret. Vi prøver. Men det næste problem dukker op. Vi har ikke ovne nok til, at vi kan lægge hver enkelt kølle i en gryde i ovnen. Tror du, at man kan lægge to køller i fælles bradepande og så svøbe stanniol rundt om hele kølle-bradepande, så man bevarer et ‘låg’?
    Mikkel

    • Hej Mikkel – det tror jeg godt man kan – men der vil nok forsvinde lidt af saften alligevel – jeg ville dog vove pelsen og gøre det eller kunne du eksperimentere men en indbagning i salt – men det har jeg også set fejl ved langtidsstegning… Så jeg ville forsøge med din oprindelige plan!

  10. Tina

    Har netop lavet og spist pulled lam efter din opskrift (blot med vand i stedet for rødvin) og den var fantastisk. Vi lavede selv fladbrød på panden (ingen shawarma biks i nærheden), men det var nu ganske ligetil. Tzatziki, barbecuesauce og lyn syltede rødløg – det fungerede mega godt sammen!!
    Anderledes anvendelse af påskelammekøllen :)

    • Hej Tine – fedt fedt fedt! Og tak for rosen! Dejligt det blev godt – glædelig påske!

  11. Louise

    Jeg vil bare høre; er det meningen, at jeg bruger væden/rødvinen til at blande op i kødet, når det er trukket Af køllen?
    Vh Louise

    • Hej Louise,

      Nej det er det ikke – altså du mener det væde fra gryden?

  12. Jonas Christensen

    5 stars
    Rigtig lækker opskrift som altid.
    Jeg må jo indrømme at det efterhånden er blevet fast praksis at tjekke dine opslag når jeg skal finde inspiration. Så måske kan jeg give lidt inspiration den anden vej.
    Jeg har nu lavet pulled lam snart 8 gang (pt er der en i ovnen, kølle denne gang)
    Jeg har prøvet både med bov og kølle og resultatet er godt (sindsygt mørt!!), men jeg må indrømme at hvis jeg lukker det inde kan jeg ikke undgå at det minder om at blive kogt og midste alt for meget smag.
    Derfor er efter anden gang med lidt kogt resultat (igen det er stadig super lækkert :)) begyndt at droppe både vin og gryde/römmertopf. Det giver en sprød overflade med super mørt kød og her kommer rubben, virkelig til sin ret! Jeg ligger simpelthen lammet på pladen med bagepapir.
    Det tager dog lidt længere tid.
    Pt bruger er jeg på følgende:
    Bov: ca. 12 til 13 timer ved 90-100 grader (jeg starter ovnen på 120 og skruer ned når ovnen er lukket
    Kølle: Lige omkring 14 timer (svinger lidt efter størrelse), men samme temperatur og metode.
    Fedtet bliver i og omkring køllen, så det er ikke fordi det sviner. Og det hele falder bare fra hinanden.
    Tak for en rigtig god opskrift.

    • Lækkert Jonas – Jeg kan godt følge dig – synes bare det mister lidt smag :-) Men det du gør er det så, at du bruger samme fremgangsmåde bare uden låg? Jeg skal lige være med… :-)

      Og tak for kommentaren – den varmer!

  13. Peter Andreassen

    Med lammebov m/ skank på ca. 45 cm’s længde lagt til optøning kræver det ligegodt en hulens stor støbejernsgryde e.l. Mon man kan save/skære boven i 2/3 og 1/3 (eller helt skære skanken af?!) og derpå smøre rub på… og alligevel ende med pulled lamb i mesterklasse?!

Smid en kommentar