Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

46 kommentarer

Mormormad: Fars suveræne Skipperlabskovs

Mormormad: Fars suveræne Skipperlabskovs
Familiefaren

Så kommer min gamle fars ret over dem alle! Min far var sømand, og derfor skulle vi vist nok have skipperlabskovs i hjemmet- ja jeg fattede det virkelig ikke! Bare fordi min far sejlede, hvorfor skulle man så have en skibsret? Altså, hvorfor skulle vi børn “straffes” med min fars dårlige vaner?

Ja, man er utaknemmelig som barn, men man lærer med alderen! Min mor kunne derimod ikke helt forstå min fars madvaner, så derfor fik min søster og jeg kun retter som denne, når vi var alene med ham. I dag tænker vi bestemt tilbage på denne tid med et smil. Måske er det min erindring, som spiller mig et puds, men jeg tror faktisk vi har fået retten serveret med skinke i stedet for oksekød – uha!

Nå, men som jeg har nævnt, så synes jeg jo idag, det er vildt interessant at lave de her gamle retter, og endnu mere interessant er det at spise dem, fordi de, hvis man laver dem rigtigt, er fulde af smag. Denne ret overraskede mig meget, og er blevet lidt af en vinder-ret herhjemme. Så hermed en lille hilsen til min gamle far i form af opskriften på Skibberlabskovs:

4.2 from 9 reviews
Mormor-mad: Skibberlabskovs
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 800 g bov
  • 1000 g kartofler, gerne godt melde eller nogle som har ligget lidt
  • 4 store løg
  • 10 laurbærblade
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 1 liter god hønsebouillon (du behøver ikke lave det selv, bare køb noget ordentligt)
  • 1 god spsk sennep, gerne af den grove slags
  • 1 sjat eddike (vineddike eller æbleeddike)
  • Salt/peber
  • Revet muskat
  • Olie/Smør til stegning
Tilberedning
  1. Skær kødet ud i ca. 1-2x1-2 cm
  2. Skrald og skær kartoflerne ud i mindre stykker
  3. Brun kødet af i en god klatsmør
  4. Skær løgene i skiver og svits dem til de er klare i olien
  5. Herefter hælder du løgene over til kødet og tilsætter bouillon, peberkorn, laurbærblade og lidt muskat.
  6. Nu skal det simre i ca. en times tid. Herefter smider du kartoflerne i og giver det en time mere.
  7. Tjek det - er kartoflerne ved at være godt udkogte og "blevet en del af retten?" eller så giver du det bare lidt længere
  8. Rør sennep, eddike i og smag til med salt og peber.

1 stk. øko angus oksebov…

Rødløg hører ikke til i originalen, men jeg synes det pynter…

Bare rolig, retten bliver ikke grimmere end på dette tidspunkt!

Serveringen er ikke langt fra min gamle fars – det var også med purløg, smør og rødbeder. Jeg vil anbefale at smide et godt stykke groft rugbrød til sammen med en bajer – en god hvedeøl kunne være sagen!

Velbekomme!

Hvad synes du i øvrigt om vores mormadstema? 

Kommentarer

  1. Camilla

    Mums, det ser godt ud, det skal vi have en af dagene.
    Tak fordi i genopliver alle de gode gamle retter :)

    Man kunne jo haabe at Spraengt And ogsaa ville blive udsat for en opdatering og ryge en tur paa bloggen?

    • Hej Camilla,

      Ja det varmer i denne kolde tid og tak! Sprængt And hører faktisk ikke til mine barndomsminder, men derfor kunne det jo sagtens være en mulighed – hvad serveres det med?

      • Camilla

        Min farmor plejer at kaste peberrods creme i udhulede cherry tomater (meget retro) og derudover er der helt almindelige kogte kartofler og evt. sovs lavet paa noget af den skoenne frond anden er blevet kogt i (den laver for oevrigt ogsaa en skoen suppe til dagene efter).
        Taenker selv at jeg vil kaste mig ud i projektet i weekenden, men jeg kan desvaerre ikke fremskaffe Nitrit (saltpeter) her, saa farven bliver ikke ligesaa dybroed som jeg husker fra min barndom.

        • Peberrodscreme i cherrytomater kunne man jo sagtens få serveret idag uden at det ville være retro – det ville da glæde mig i hvert fald – eller til et lækkert stykke laks! Nitritsalt tror jeg du kan finde på nettet? Har du søgt?

  2. Det er sgu comfort food. Og ja, jeg elsker jeres mormor tema. Det er også et ongoing project på min blog.

    Jeg tror I kan tage æren for inspirationen til min aftensmad i weekenden.

    • Hej Thomas, ja det kan jeg se – men du laver da også meget andet, lidt spansk bl.a, som fik mig til at savne Barcelona igen – fedt! Men ja – det er lækkert med Mormor-mad. En af glæderne ved at lave denne type mad er for mig, at det er så enkelt og ligetil – ikke noget fancy der.

      • Den eneste udfordring, synes jeg, er at man ofte får svinet så mange gryder til. En til sovs, en til kartofler, grøntsager, potter og pander. Men så igen, jeg har udliciteret opvasken til kæresten – Det er jo nemt at spille kæphøj, så længe hun ikke læser det.

  3. Jens

    Det ser pisse lækkert ud :) men for at det skal kaldes skippelabskovs, skal kødet så ikke sprænges? eller tager jeg fejl?

    • Hvis du spørger min gamle far, så er svaret “nej da, det bruger vi ikke tid på”, så det er nok et spørgsmål om traditioner og vaner, men jeg har dog kørt om det før. Synes bare ikke rigtig det giver mening i denne ret, men det må jo komme an på en prøve.

      • Kogemand

        Hep, lige et hurtigt indspark:

        Labskovs (lobescoves) er lavet som beskrevet i artiklen, hvorimod man bruger sprængt oksebryst til Skipperlabskovs.

        God weekend!

  4. Det ser sgu godt ud ;)
    Jeg har endeligt fået overtalt svigermekanikken, så jeg kan låne deres køkken. Og i aften står den på Skipperlabskovs.

    Jeg har taget lidt inspiration fra jeres (og fra adskillige andre) – men jeg synes umiddelbart i er lidt aggresive med ingredienserne (der er rigtig meget af det hele i) ;)

    Min bliver:

    1200 g. skært oksekød
    2 kg. kartofler
    3-4 løg (alt efter størrelse ;) )
    100 g. smør
    10 laurbærblade
    15-20 hele peberkorn
    1 l. hønsebuillon
    Evt. ½ l. vand
    1 sjat rødvinseddike
    1-2 spsk. sennep

    Håber det bliver godt :D

    • Og den fungerede super godt ;) Den kunne godt have haft mere smag, men fik ros for retten alligevel ;)

      • Fantastisk Kris, det er også det er perfekte vejr til den slags! Du fik vel en lille bajer til ikke? :-)

  5. Den gamle kok

    En anden historie går på at skipperlabskovs blev lavet af corned beef, rigtig god stormvejrs ret.

    • Lyder rigtigt, corned Berg vinder vist indpas i flere burgere i USA for tiden mener jeg, faktisk burde vi på Gastromand flække en burger sammen med rigelige mængder af denne oversætte spise…

  6. rasmus

    Skibberlabskovs har inted med, somand at gore, prov at google det, men det er en super ret, elsker det… god opskrift du lagt ud her. og ja, rugbrod og en god hand bejer er hvad der horer til denne ret…

    • Ikke andet end selve navnet på retten i hvert fald – men nej Rasmus, det har du ret i og tak for rosen, det bliver godt her til efteråret når vi skal have gang i “mormor-maden” igen!

  7. Mogens Svendsen

    Er lige ved at lave den, dufter fantastisk lige nu, glæder mig.
    Hilsen Mogens

    • Fucking fedt med liveopdatering Mogens – måske vi burde have en “live fra de danske gastromænds køkkener” funktion der understøttede det bedre… :)

      • Det er vel bare næste skridt på gastromand.dk :-)

  8. Hov lige endnu en klassiker fra barndommens køkken. Det er faktisk lidt pudsigt, da i mit barndomshjem, var min mor der lavede maden som regel, men hvis der skulle laves ‘rigtige’ klassikere så tog min far over, så han ville da ha passet godt ind her :)
    Uhh min fars stegte Goe ben… mums!

    • Hej Gry – ja det er herligt ikke og selvom, at det ikke er vejr til den slags – eller er det? Og ja, det er skønt at tænke tilbage på barndommes minder og ikke mindst maden. Vi må nok hellere også få en opskrift op med “Gode ben” husker dem tydeligt :-)

  9. Esben

    Det er så anden gang jeg laver denne fantastiske skipperlabskovs. Håber der kommer flere simrer retter

  10. Esben

    det er så anden gang jeg laver denne fantastiske skipperlabskovs. Lige efter bogen. Håber der kommer flere simrer retter

    • Tak Esben, det varmer virkelig – har du set denne? https://gastromand.dk/opskrift-boller-i-karry/

      • Esben

        Angående skipperlabskovsen syntes jeg at der er meget væske i forhold til at retten simrer sig sammen med kartoflerne. Hælder i lidt fra inden kartoflerne eller efter. Boller i karryen skal helt sikkert prøves nytårsdag

        • Hej Esben, så vidt jeg husker, at fik jeg det til at koge godt væk, men ellers så ja, så hælder du lidt fra – Boller i Karry er simpelthen så overset, engang tror jeg det næsten var på menuen i samtlige danske hjem ugentligt, men nu er det ikke så tit jeg hører om denne ret – så fedt! Du skal ikke ud i en tømmermændsret?

      • Stonie

        Farsen til boller i karry kan nemt puttes i en lille frysepose…. klip hjørnet af og tryk farsen ud. “Klip” farsen af i passende mængde med tommelfingeren…. direkte ned i kogevandet. De blive IKKE runde som glaskugler….. MEN det er dejligt nemt. Og hvem ser det når det smager pissegodt….
        Gem i øvrigt kogevandet til den opbagte sovs.

        Jeg kan lave meget….. MEN hopper altid lige på Gastromand, enten for at finde ud af div. mængder….. eller for nogle gode tips….
        Og dejligt med div. indspark, spørgsmål og gode ideer..

        Jeg kommer selv et par skiver Røget Spæk i Skipperlabskovsen (dvs. steger spækket af og bruner kødet i fedtet)…. for smagens skyld.

        • Hej Stonie – du har sgu lige gjort aftenene bedre med sådan en kommentar – tak for det – det varmer virkelig!

          Godt tip – nu håber jeg du har set vores opskrift med boller i karry – den er med et twist, nogen synes det er super – andre synes det skal holdes sig til det traditionelle – jeg mener vi har plads til det hele :-)

          Verdensklasse med røget spæk!

  11. Esben

    Jo det blev desværre til en pizza fra den lokale. Men 2 januar stod den på boller i karry. Min livret. Håber der kommer mere af mormor temaet….?

    • Pizza kan også gå an en gang i mellem Esben, det er jo ikke altid alting bare flasker sig – vi har lige i pipeline. De sidste dage har det dog være foie gras, hummer, østers og champagne ved Bocuse d’Or i Lyon…

  12. Per vejbirk

    Mums den her opskift lyder gode. Tro jeg gemmer den til et tidspunkt og laver den til min gammel mor hehe

    • Årh perfekt Per – håber da hun bliver tilfreds – ellers må vi lige høre nærmere? Min far er jo inspirationskilde til denne ret!

  13. Nikolaj

    10 laurbærblad
    1 peberkorn

    Er der ikke byttet om på antal?☺

    • Hej Nikolaj – der står 1 tsk peberkorn, den er vist god nok :-)

  14. Flemming

    Min labskovs står og simrer og dufter himmelsk! Jeg forstod dog ikke, hvornår det skrald, der er nævnt under punkt 2 skal i? ?
    Nej pjat, jeg er vild med jeres sider og er ikke i tvivl om, at jeg får en tur ned af Mormor Lane, når retten skal indtages om en times tid…

    • Hehe godt set Flemming! Dejligt det var godt!

  15. Vi laver det nogenlunde som i andre dog med en smule bacon , men bruger kartoffelmos stamperen til sidst.
    mvh malerlarsen

    • Bacon skader bestemt heller ikke Claus eller Malerlarsen :-)

  16. Susanne

    Jeg vil gerne prøve din lækre skipperlabskovs, men hvor kan man egentlig købe en god hønsebouillon? Findes det i en færdig udgave eller findes det kun i en udgave, der skal opløses i vand?
    På forhånd tak :)

    • Det forstår jeg da godt Susanne – hvis der er en slagter i dit Supermarked, så har de ofte noget – det er ikke særlig dyrt og smager som regel vildt godt. Du skal nok spørge om det…

  17. dejlig nemt og sikkert også smagfuldt.
    Jeg tænker du mener 10 peberkorn og ikke bare 1? Jeg har i al fald kommet en del mere i. Det dufter skønt og jeg glæder mig til vi skal spise. Tak for opskriften.

    • 100 % korrekt Linda – godt du fandt ud af det :-) og tak for rosen!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: