Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. marts 2024

Scroll to top

Top

63 kommentarer

Mormormad: Suveræn Skipperlabskovs

Mormormad: Suveræn Skipperlabskovs
Gastromand

Så kommer min gamle fars ret over dem alle! Min far var sømand, og derfor skulle vi vist nok have skipperlabskovs i hjemmet- ja jeg fattede det virkelig ikke! Bare fordi min far sejlede, hvorfor skulle man så have en skibsret? Altså, hvorfor skulle vi børn “straffes” med min fars dårlige vaner?

Ja, man er utaknemmelig som barn, men man lærer med alderen! Min mor kunne derimod ikke helt forstå min fars madvaner, så derfor fik min søster og jeg kun retter som denne, når vi var alene med ham. I dag tænker vi bestemt tilbage på denne tid med et smil. Måske er det min erindring, som spiller mig et puds, men jeg tror faktisk vi har fået retten serveret med skinke i stedet for oksekød – uha!

Nå, men som jeg har nævnt, så synes jeg jo idag, det er vildt interessant at lave de her gamle retter, og endnu mere interessant er det at spise dem, fordi de, hvis man laver dem rigtigt, er fulde af smag. Denne ret overraskede mig meget, og er blevet lidt af en vinder-ret herhjemme. Så hermed en lille hilsen til min gamle far i form af opskriften på Skibberlabskovs:

Mormor-mad: Skibberlabskovs

3.96 fra 25 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 800 g bov
  • 1000 g kartofler gerne godt melde eller nogle som har ligget lidt
  • 4 store løg
  • 10 laurbærblade
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 1 liter god hønsebouillon du behøver ikke lave det selv, bare køb noget ordentligt
  • 1 god spsk sennep gerne af den grove slags
  • 1 sjat eddike vineddike eller æbleeddike
  • Salt/peber
  • Revet muskat
  • Olie/Smør til stegning

Sådan gør du

  • Skær kødet ud i ca. 1-2x1-2 cm
  • Skrald og skær kartoflerne ud i mindre stykker
  • Brun kødet af i en god klatsmør
  • Skær løgene i skiver og svits dem til de er klare i olien
  • Herefter hælder du løgene over til kødet og tilsætter bouillon, peberkorn, laurbærblade og lidt muskat.
  • Nu skal det simre i ca. en times tid. Herefter smider du kartoflerne i og giver det en time mere.
  • Tjek det - er kartoflerne ved at være godt udkogte og "blevet en del af retten?" eller så giver du det bare lidt længere
  • Rør sennep, eddike i og smag til med salt og peber.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

1 stk. øko angus oksebov…

Rødløg hører ikke til i originalen, men jeg synes det pynter…

Bare rolig, retten bliver ikke grimmere end på dette tidspunkt!

Serveringen er ikke langt fra min gamle fars – det var også med purløg, smør og rødbeder. Jeg vil anbefale at smide et godt stykke groft rugbrød til sammen med en bajer – en god hvedeøl kunne være sagen!

Velbekomme!

Hvad synes du i øvrigt om vores mormadstema? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hej nu har retten kogt i 3 timer og har stadig meget suppe tilbage, hvad gør jeg ?

    • Jan

      Du tager lidt af suppen fra og tilsætter evt. lidt flere kartofler

  2. Hanne

    5 stars
    Som sædvanligt en dejlig opskrift. Har lavet den flere gange.

  3. Peter Kristoffersen

    Jeg skal snart lave retten, men er usikker på bouillonen. Jeg vil spørge om 3 liter bouillon er godt at lave, hvis noget skal gemmes, hvis der ikke er nok? Så vil jeg spørge om det er ok som udgangspunkt at bruge en halv liter vand til 1 terning bouillon? Det afhænger nok af hvor kraftig bouillonen skal være, men jeg mener en halv liter pr.terning. Der er jo meget salt i bouillon, derfor er jeg itvivl om hvor mange terninger til 3 liter? Jeg havde tænkt mig at opløse oksebouillonterninger i kogende vand og komme i gryden. Er det godt nok? eller har du en bedre ide? Er det muligt at købe færdiglavet lys bouillon i superfmarked eller slagteren, hvis de er klar over det?

    Med venlig hilsen Peter Kristoffersen

    • Esben

      Hej Peter
      Jeg laver retten med høns bouillon fra Oscar 20 gram pulver til en liter vand.
      Syntes de pulver udgaver er ret gode hvis man ikke lige magter at lave det selv😊

  4. Karina

    Skal der sennep i retten ?

  5. Dorte Møller-Holm

    5 stars
    Simpelthen lækkert, jeg supplerer dog med kalvefond også.

  6. Fru Schmidt

    Sprængt and har jeg ofte lavet til gule ærter. Det er helt fantastisk med Andekæret som sidedish med flødepeberrod og rødbeder.

  7. tom zinck nielsen

    5 stars
    skrald !? Det hedder altså skræl!

  8. Kenneth

    Skipperlabskovs nytårsaften…
    Hvorfor ikke..
    Hjemmebagt rugbrød..
    Egne syltede rødbeder..
    Hjemme rørt sennep med et snært af whisky…
    En god mørk øl fra Nørrebro..
    GODT NYTÅR

  9. Kenneth

    Verdensklasse…
    Top lækkert…
    Mormormad hitter totalt

  10. Hvor mange grader Skal Jeg stille kogepladen på, til de 2 timer den skal have. ???

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering