Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. marts 2024

Scroll to top

Top

24 kommentarer

Surf ‘n Turf – Tigerrejer og New York Strips

American style når det er absolut bedst...
Gastromand

Surf And Turf er en smuk amerikansk/engelsk sammensætning af, at man på samme dag indtager både alkohol (Surf) og store mængder af pot (Turf) på den samme dag, så here goes… Eller vi prøver lige igen. Der er mange interessante fortolkninger af begrebet, men den vi her på Gastromand holder aller mest af, er nu den gastronomiske! En blanding af seafood – Surf, altså en reference til, at vi surfer og dermed er ved strand, hav, vand – you get it – og en steak – Turf, en reference til at vi befinder os på landjorden. Der er ingen tvivl om, at amerikanerne til hver en tid vil hævde, at de står bag udtrykket, men det var vist de engelske pubs, som begyndte at kombinere muslinger og pølser….

Der findes et hav af varianter, hvor kombinationen oksesteak/hummer nok er den mest populære. Da det meste af sommerferiebudgettet var brugt, blev det dog til tigerrejer i denne omgang.

Flame on

Surf N Turf

3.75 fra 4 stemmer
Forfatter: Familiefaren

Ingredienser

Surf

  • 750 g store tigerrejer kammuslinger, hummer eller hvad du er i humør til!
  • 5 fed hvidløg
  • bund bredbladet persille
  • 4 spsk. olie til stegning
  • 1 god klat smør
  • 1 tsk. chiliflager
  • Saften af en halv citron
  • Cognac til flambering
  • Salt/peber

Turf

  • 4 Store lækre bøffer Jeg brugte New York Strip Steakes
  • Olie til stegning
  • 1 klat smør
  • Salt/peber

Kartoffelsalat

  • 700 gram nye skrubbede kartofler
  • 1 rødløg
  • bundt bredbladet persille
  • 2 store spsk. mayo som du laver selv ikk?
  • 4 store spsk. cremefraise
  • 2 spsk rødvins eddike
  • Salt/peber

Sådan gør du

Kartoffelsalat

  • Vi starter i omvendt rækkefølge, kog kartoflerne i 8 min med rigeligt salt, sluk og lad dem trække færdige (stol på mig)
  • Skær dem i mundrette bider og lad dem køle lidt af
  • Hak løget og læg det i rødvinseddiken, tilsæt lidt salt og peber - vent 5 min
  • Bland mayo og cremefraise, tilsæt salt og peber og hak persille
  • Hæld halvdelen af væden fra løgene
  • Bland, mayo, creme fraise, persille, løg med kartoflerne
  • Stil det på køl

Turf

  • Varm en grillpande (hvis du har en) grundigt op!
  • Pensel bøfferne med olie og giv dem salt og peber
  • Grill dem og nyd synet!
  • Efter ca. 1 min tilsætter du smøret
  • Efter yderligere ca. 2 min vender du dem (tryk på dem, de skal give sig lidt for de er medium)
  • Tag dem af og pak dem grundigt ind i sølvpapir og lad dem trække til rejerne er klar

Surf

  • Klargør rejerne grundigt
  • Skær hvidløg i skiver
  • Varm en stor pande grundigt op og tilsæt et par voksne skvæt olie (ikke nærig!)
  • Tilsæt hvidløg og chili og steg dem hurtigt igennem
  • Tilsæt rejserne, nu går det hurtigt, så snart alle har taget farve tilsætter du cognac og sætter ild i svineriet, pas nu på håret!
  • Tilsæt smør og lad dem stege 30 sekunder, så smider du salt/peber, citron og persille
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

New York Strip Steakes

Det kan være vanskeligt at vide hvornår du skal tage bøfferne af, men et lille tip er, at nu samler tommelfinger og pegefinger og spænder til! Det første stykke mellem dine fingre svarer til en rødbøf, når du trykker let, en cm længere oppe mod håndrykken er medium og 1 cm længere er så welldone – men den slags bruger jeg altså ikke – maden skal naturligvis tilberedes bedst muligt, men behøver altså ikke være ens hver gang.

American style når det er absolut bedst…

Anret meget gerne rejerne ovenpå steaken og hæld lidt af stegejuicen henover – drys evt. lidt paprika på hver siden af tallerken.

Vin til Surf

Så kommer det vanskeligste så, hvad pokker smider du til denne ret? Rødvin for at komplimentere bøffen? Hvidvin for at ære de lækre tigerrejer? Ja den er svær – mit bud er, at du finder en powerfuld chardonnay – enten skal du oversøisk og gerne til The US. Jeg havde egentlig noget vin fra Russian River i tankerne, men endte faktisk med Planetas Chardonnay fra 2007 – en af mine favoritter. Lagret 10 måneder alene på skallerne, og nej det er ikke normalt for hvidvin. Lækker lækker hvidvin, der sagtens kunne klare bøffen og chillien – ingen problemer der, og hold op hvor det smager godt.

Håber denne ret vil ramme dit køkken her i sommerferien.

Tak til Jamie for inspiration

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Den kloge

    Til info så er “surf” engelsk for brænding, altså når bølger bryder og ikke en reference til at stå på et bræt i vandet.

    • Modtaget og tak for input :-) Maden er lige god dog :-)

  2. Thomas A

    Det var verdensklasse og min madklub var helt op og ringe:)

    Jeg fik den i Vinoble i Odense. Til nytår vil jeg gentage succesen, Men de havde solgt deres sidste flaske, så nu forsøger de at grave et par flasker frem til mig inden 31.12.

    • Sådan Thomas – håber du får held i sprøjten og får et par flasker hjem! Godt nytår!

  3. Thomas Arum

    Hejsa – jeg har lige to ting til den ganske glimrende opskrift, det drejer sig mest om tilbehør: hhv. Sauce og vin:)

    1. Sauce – her skal man klart kaste sig ud i en Noily Prat sauce, Fik den anbefalet af restaurant (M)eatery i Hamborg(et must go). Saucen spillede 100 % til retten + kartofler i ovn. Opskriften kan findes på brødrene Prices hjemmeside på dr.dk
    2. Vin – Rully 1er Cru, La Pucelle, Grand vin de Bourgogne, Albert Sounit, Fra 2008. koster 250,- og var fantastisk til retten.

    Mvh
    Thomas A

    • Verdensklasse – Noily Prat er enestående til sauce, navnlig når der er fisk med i spillet og ja, Brødrene Price er helt vilde med det og bruger det faktisk næsten konsekvent i deres retter med fisk… Uden at skulle lave så for meget reklame, hvor skaffer du så den Bourgogne?

  4. Vi mangler den slags i Nordjylland, men tak for tips Simon, nu er jeg jo heldig, at Brian “Eksilsønderjyden” som han nok er bedre kendt som, bor i KBH, så jeg må få ham til at sende mig noget. Jeg har faktisk forsøgt at købe hos INCO over nettet og pr. telefon, det gik helt i vasken, netop fordi jeg ikke har en decideret virksomhed, som berettiger den slags handel.

    • halv-amerikaneren

      Nu er Nordjylland jo heldigvis indenfor internetbutikkernes rækkevidde ;-)

  5. Simon Guldbrand

    Lækker opskrift!
    Lavede den til en herremiddag, med få ændringer. Jeg lod mig inspirere af tanken om “til lands, til vands og i luften,” og lavede 2dl nedkogt hønsefond blandet med 2g agar agar som jeg så udstak og smed på tallerkenen og smed i en 80 grader varm ovn forud for serveringen så de blev varme.
    Jeg droppede også kartoffelsalaten og serverede istedet en blanding af grillede forårsløg, let-kogte grønne asparges og friske ramsløg. Det gav en rigtig lækker frisk smag, og var ikke så tungt. Jeg havde også overdrevet med bøfferne og købt 350+g…

    • Lyder satme svedigt Simon! Kan du ikke lige droppe den præcise opskrift på de der kyllingefondfætre i en kommentar? :)

      • Simon Guldbrand

        Kom lige til at slette indlægget, så her kommer igen:
        Fond:
        1 høne + to skrog jeg havde liggende
        1 løg
        1 bundt af timian, persille og et laurbærblad i en tepose
        1 porre
        ¼ knoldselleri
        1 fed hvidløg
        5 sorte peberkorn
        vand så det dækker kyllingerne.
        Kog det hele let i 4 timer, dog tager jeg kødet fra efter en halv. Afskum jævnligt.
        (Har efterfølgende prøvet med købefond, og det dur også hvis det er.)
        Reducer fonden til passende koncentration og bland i forholdet 1dl fond til 1g agar agar. Kog hurtigt op og tag af varmen. Spred det hele ud på en silikonemåtte med en spartel og lad det køle af. Udstik efterfølgende, og voila, klar til at komme på tallerkenen og så opvarmes i ovnen.

      • Vi burde næsten have set et billede af det Simon – Det bliver vel til gele ikke? Når du bruger agar agar?

      • Simon Guldbrand

        Jo, det gør det. Evt kig en tur forbi fjordrejen.dk og se hans fantastiske variation af torsk med sennepssauce. Der bruger han samme princip med rødbedesaft, og det er jo det samme her. Det var der jeg fik min inspiration fra indrømmer jeg blankt!

      • Og det er jo bestemt også i orden Simon, det er jo sådan vi udvikler os – hvor køber du agar agar?

      • Simon Guldbrand

        Det gør jeg i INCO i kødbyen. Man skal i teorien have en virksomhed, men man kan også bare gå ind og sige det er et enkelt-indkøb og så får man bare et “engangs-kort”(udleveres i kundeservice).
        Ellers er jeg ret sikker på at den helsebutik på hjørnet af Israels Plads(ved Torvehallerne) har det. Der har jeg i hvert fald købt Lecithin Granulat og andet med stor succes. Det virker også til at være billigere end texturas produkter, men dette er jeg slet ikke sikker på, da jeg ikke har købt de samme produkter af forskellige producenter, men helt sikkert et forsøg værd!

  6. 4 stars
    Surf ‘n Turf er altid en succes, og jeres opskrift ser vildt lækker ud!

    Jeg har lavet det et par gange dagen efter en god aften med jomfruhummer haler, hvor jeg har udnyttet de resterende haler sammen med en god og billig engelsk bøf. Alt dette smidt sammen i et godt stykke brød med salat og en god hjemmelavet dressing. Det smager sgu godt!

    Janus – mandelogen.dk

    • Jeg har erfaret at efter en god aften med jomfruhummer… så er der aldrig jomfruhummer i overskud hehe :)

  7. Chefen

    Tak for inspiration . til lands, til vands og i luften (jeps, det med fjer kan også kombineres). Kan godt lide den lidt rene surf’n’turf – fik engang en chowder ud fra ideen, men det blev for meget. Og gode billeder, “flamme på” og så en Marvel t-shirt, det er da god stil.

    • Mmmmmm Jeg kunne godt spise Clam Chowder – dammit sulten igen! :)

      Har du en go’ opskrift?

  8. Kæft, hvor ser det godt ud!!
    (og hehe – interessant tolkning du kom med først af begrebet surf n’ turf!) ;-)

  9. 5 stars
    Surf’n Turf er altid godt. Næsten uanset hvilken kombi man vælger. Elsker det.

    Det skal helt klart snart på menuen igen.

    Go fredag…

    Gode hilsner
    Maj

    • Det lyder godt Maj, den holder altid, også har man også en god undskyldning for at sætte ild til noget mad :-) Bruger du hummer eller er det også tigerrejer eller hvad foretrækker du?

      • Jeg har indtil videre lavet surf’n turf med gode jomfruhummere og røgede rejer. Har endnu en halv hummer tilgode.

        Og tror faktisk jeg vil lave det med scallops eller grønne muslinger næste gang. Desuden er jeg vild med kaviardressing sammen med en god luns rød bøf.

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering