Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. april 2019

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Familiefarens tur til Stellenbosch og Rustenberg Wines

Familiefarens tur til Stellenbosch og Rustenberg Wines
Gastromand

I 2018 besøgte jeg Sydafrika hvor jeg var inviteret på hvad der endte med at blive en helt uforglemmelig rejse med min helt fantastiske “travelbuddy”. Vi dykkede med hvidhajer, boede på en vingård, kørte rundt i det smukke landskab, stod på Kap Horn og kiggede mod verdens ende, var på safari og drak indimellem også en lille bitte smule vin – Dette indlæg handler om den vingård som gjorde det største indtryk på mig – TIA my friends….

Denne rejse til Sydafrika var faktisk 100 % privat – der var intet Gastromand On Tour denne gang – og så igen, for vi er jo altid lidt på vores sociale medier – det er jo svært at lade være. Det var en enestående tur hvor jeg og min kæreste (som faktisk havde inviteret mig) besøgte 3 forskellige steder i Sydafrika. Det var nok den bedste ferie jeg nogensinde har været på. Jeg håber lidt Japan næste år kan overgå den – men det bliver svært. Inden vi starter så synes jeg lige jeg vil dele et billede med jer – det nemlig meget sjældent at se mig så afslappet her!

Der ligger flere på min private instagram-profil bl.a. fra en møde med en hvid haj, hvor jeg fandt mit mandsmod (dels pga. rigelige mængder søsygepiller) men det siger vi ikke noget om – nå, nu er det vin det handler om!

Rustenberg Wines

Du finder Rustenberg i det frodige område omkring Cape-provinsen, der huser de bedste af Sydafrikas vinhuse. Lige mere specifikt befinder vi os i det kølige og fugtige Stellenbosch-område, som har bevist de kan producere det afrikanske kontinets suverænt bedste vine og idag er Sydafrika verdens 10. største vinland.

Et af husene på Rustenberg Estate…

Lets breake it down – her er overblikket

Rustenberg har 3 forskellige vinserier eller “Brands”. På det første trin findes de prisvenlige “Brampton-vine”, der alle udmærker sig ved at være dagligvine af høj kvalitet til fornuftige priser. Hvis du er en kende erfaren indenfor vin ville jeg anbefale dig at starte allerede på niveau to, men det er blot min ydmyge holdning. Jeg synes niveau to er bedste udgangspunkt og det er bestemt ikke for at være snobbet – det handler blot om smag.

Vores lille udvalg…

Næste trin er deres “Rustenberg-Stellenbosch-serie” bl.a. bestående af en rød Bordeaux-blend kaldet “John X Marriman”, en Syrah kaldet “Buzzard Kloof Syrah” samt en Chardonnay som blot hedder “Stellenbosch Chardonnay”.

Smagning på Estaten…

Øverst oppe topper de to enkeltmarksvine “Five Soldiers” og “Peter Barlow”, der begge er blandt Sydafrikas bedste vine og viser det enorme potentiale, der ligger i vindyrkningen i Stellenbosch.

John X Merriman – Kraftfuld Bordeaux Blend

Dette Bordeaux blend består af 56% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 3% Cabernet Franc,
2% Petit Verdot, 1% Malbec – hvad betyder det så? Det betyder kort sagt at du har en vin, som vil udvikle sig med alderen. Men nu er vi ikke kommet for at lege kældermester, så vi drikker skidtet nu. Du får masser af power – duft af solbær, mørke kirsebær, tobak, cedertræ og tanniner som er i balance.

John X Merriman – Kraftfuld Bordeaux Blend…

Kort sagt – en perfekt vin til din steak! Prisen er 155 kr. pr. flaske. Vinen er i øvrigt opkaldt efter en tidligere ejer af Rustenberg helt tilbage i 1892 – han var også den sidste Premiereminster af den forhenværende “Cape Colony”.

Broussard Kloof – Elegant Syrah

Findes der? En elegant Syrah? Er det ikke bare ren marmelade og fuld power – mere kraftfuld end noget andet – så mørk at selv solens stråler må give op? Ikke helt – det er faktisk muligt og denne er et godt eksempel. Masser af peber og violer i næsen men også modne røde bær og afsluttende tanniner som netop skaber den balance der skal til for det ikke bliver rent “bamsefar-vin”. Prisen er 192 kr. pr. stk.

Rustenberg…

Syrah – mener jeg!

Stellebosch Chardonnay – Af af de bedste hvidvin til prisen ever!

Normalt så hader jeg at indlede sådan for det er sgu så lidt og alle bruger det bare – men det passer altså. Hvis du er til hvidvinen med fylde, fedme og fad så er det her kort sagt pisse lækkert. Duft af citron, abrikos, melon og masser af mandler og marcipan noter når du får den i munden. Det er ganske enkelt awesome til 140 kr. flasken – hvis du smager denne og tænker at du vil have mere – så gå direkte til “Five Solderis” :-)

Produktionen var i fuld gang da vi besøgte dem…

 

Peter Barlow – Why do Merlot when you can take a Cab?

Det er så korrekt hvad Fraiser siger! Her får du en absolut fuldendt Cab som efter min mening burde ligge noget højere i pris. Det er flot vin det her og utrolig velsmagende – kirsebær, kaffe, tobak men ikke en “bamsefar” som slår dig omkuld. Vi fik den serveret køligt på Estaten da jeg besøgte dem og det var lige i øjet. Den må gerne komme helt ned på 14-15 grader så den langsomt får temperatur i glasset. Prisen er 320 kr. og det er måske mange penge, men det er også flot vin.

Fremragende Cab…

Lidt ekstra info omkring navnet – Peter Barlow var den mand, der for alvor anerkendte Rustenbergs potentiale, da han købte gården i 1941. Han genforenede den tidligere opdelte ejendom, restaurerede bygningerne og investerede alt for at lave verdensklasse vine! Derfor er han også opkaldt efter én af de bedste.

Peter Barlow – Why do Merlot when you can take a Cab?

Five Soldiers Chardonnay – Jeg har gemt den bedste til sidst!

Første gang jeg smagte Five Soldiers var på vingården efter en tur i marken, omkring produktionen og naturligvis fik vi også muligheden for at “The Five Soldiers” som er en lille gruppe (sjovt nok på dem) af fyrtræer som står på en lille bakke bag vinmarkerne.

Læg mærke til de 5 træer i baggrunden…

Det er en sublim chardonnay og et klasse eksempel på hvor meget potentiale denne drue har under de rigtige forudsætninger og produktion. På Rustenberg er det et af deres flagskibe, som de virkelig har udviklet til det maksimale.

Den bedste hvidvin jeg drak på hele turen!

Anden gang jeg drak den var dagen efter da vi var tilbage på vores hotel – jeg var dybt forelsket! Hvis du er pjattet med hvid Bourgogne med fad, fedme, struktur og så meget smag du får kuldegysninger så slå til. Prisen er 300 kr. – stod der Bourgogne så snakkede vi nok 600 kr.

Sydafrika – Privat foto fra 2018…

Den tredje gang Rustenberg Five Soldiers blev nydt var til en omgang rødfisk og beurre blanc samt smørstegte blomkål – lyder det som noget der kunne fungere?

Five Soldiers og Marshall = Perfect Match!

Five Soldiers fungerer også til rødfisk…

I kan nok godt mærke at jeg er lidt pjattet med Rustenberg, og noget af det skyldes naturligvis, at jeg har stået blandt vinstokkene, mærket vinen i mit ansigt og smagt deres smukke vine på selve gården. Når man kommer hjem, så må man lige fjerne 10 % af nydelsen – sådan er det altid. For mig ændrer det dog ikke ved, at Rustenberg laver nogle helt fantastiske vine som jeg varmt vil anbefale jer.

Famliefaren på Rustenberg Estate…

Vi slutter indlægget med et billede af en meget glad Familiefar og Willem fra Rustenberg Wines som tog imod os på Rustenberg Wines – en helt enestående fyr hvis hjertet tydeligvis brændte for vin, Sydafrika og ikke mindst Rustenberg.

Jeg håber indlægget har givet anledning til lidt inspiration – måske til vin – måske til en lille tur til Sydafrika :-)

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Lyder virkelig som en fantastisk oplevelse :)

    • Nok den bedste ferie jeg nogensinde har været på Kristoffer – Stellebosch er bare fantastisk! Jeg tager også tilbage når der kommer hvalsæson igen :-)

Smid en kommentar