Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Gastromand på udebane: Børger laver KBH’s bedste vegetarburger

Gastromand på udebane: Børger laver KBH’s bedste vegetarburger
Familiefaren

For omkringenmånedsidenåbnedeennyvegetariskburgerbarkun et stenkastfraValby og mit i hjertet af Vesterbro. Den nye vegetariske Burgerbar har fået navnet “Børger” og er du vild med vegetarisk mad, så er dette indlæg måske lige dig! 

Nu tænker du nok hvad dette indlæg laver på Gastromand ikke? For det er jo normalt noget med at spise bøf, bacon og masser af svin dagen lang ikke? Helt korrekt det er det og gerne med bearnaise til! Men fakta er også, at det både er hårdt for miljøet og ikke mindst kroppen at producere og spise kød, så derfor tænkte vi, at denne ”Burgerbar” skulle have en chance. 

Først var det lidt svært at finde “Børger” – dels fordi du faktisk ikke kan læse ret meget om den og deres hjemmeside eksisterer ikke endnu. Men efter noget research og snak med nogle lokale fra Vesterbro fandt vi frem til, at det faktisk var ved den legandariske hipster-kiosk “Kihoskh” “Børger” har sin placering, hvor den lige poppes op torsdag og fredag.

Kihoskh på Søndre Boulevard…

”Børger” vil tiltrække en masse grøntsagselskende københavnere ved at lave byens mest lækre økologiske og veganske brugere. Til at begynde med vil der være to typer af burgere på menu-kortet. Den ene veganske brugerbøf vil blive lavet fremstillet af sweet potato, quinoa og rødbede. Mens den anden type burgerbøf er mexicansk inspireret. Den er derfor fremstillet af blandt andet sorte bønner, cashewnødder og guacamole. Begge burgerbøffer er hundrede procent økologiske.

Imens du venter på din “Burger” kan du få dig en “Sjælevarmer” ved den lille mobile kaffebar…

Fakta er, at det faktisk er gode burgere, og selv om, at vi er lidt kede af at indrømme det, er det faktisk et godt alternativ til de mange gode bud du ellers kan finde på Vesterbro. Bollen var lækker og blød, “bøfferne” var saftige og sprøde og helheden var overraskende god. Begge versioner koster 99 kr. hvilket er helt fair. Tilbehøret er lidt rå grøntsager, som nok mest er med for syns skyld.   

Læs også ”En Nordjydes guide til Vesterbro 

Ny trend eller er det kommet for at blive?  

Det lader faktisk til, at det er ved at blive en større og større trend at blive vegetar. Ifølge Roy Morgan Research skulle over 2 millioner australiere være vegetarer. Men det er ikke kun australierne, der har fået øjnene op for den veganske kost. Mange kendte mennesker har også valgt at leve tilværelsen som vegetarer. En af dem er den berømte pokerspiller Daniel Negreanu, der har levet som vegetar i mere end et årti. Men også den verdenskendte tv-vært Ellen DeGeneres og skuespilleren Zooey Deschanel som er bedst kendt fra ”Alomst Famous” er nogle af de kendisser, der har droppet kødet til fordel for grøntsagerne.  

Den klassiske…

Det bliver derfor også mere almindeligt på se veganske retter på menukortene, når du tager ud for at spise en på restaurant. Men der har været meget debat om, hvorvidt den veganske kost er sundere end normal kost og det forstår vi ærlig talt godt på Gastromand – for alle de grøntsager kan da ikke være sunde vel? 

Den “Mexicanske”…

 

Men forskellige studier er kommet frem til meget forskellige resultater, hvilket gør det svært for os dødelige at vide hvad vi skal tro? Det ser dog ud til, at vegetarer lever længere sammenlignet med ”carnivores”. Men årsagen er en anden, end du tror. Det er nemlig ikke den manglende kød, der gør, at vegetarerne lever længere, det er nærmere livsstilen. Vegetarer er langt bedre til at holde vægten, sørge for at motionere og så ryger de typisk heller ikke. Og så hjælper det naturligvis også, at de får en stor mængde grøntsager indenbords – på Gastromand undrer vi os, da vi har spist ”tripple cooked fries” flere gange om ugen i adskillige år?

“Nordboer vs. Sydboer” 

Problemet er nok, at helt selv kan styre, hvad vores kroppe har behov for. Sådan lyder en anden konklusion fra et studie, der er blevet udgivet i videnskabelige tidsskrift ”Nature Ecology and Evolution”. Det ser ud til, at det er langt lettere for mennesker, der bor i Sydeuropa at leve som vegetarer. Deres gener er indrettet til at leve af grøntsager, hvorimod nordeuropæer generelt set har en anden gensammensætning. Det skyldes, at vi nordboer, siden vi blev landmænd, har levet af mælkeprodukter og kød. Der er derfor langt imellem nordeuropæere, der har det såkaldte grøntsagsgen, lyder konklusionen fra studie. Vores gener udvikler sig altså over tid og tilpasser sig den kost, vi bliver udsat for igennem længere tid. Det er derfor ikke os alle sammen, der er egnede til at leve primært af planter.  

På Gastromand er vi en smule forundrede for fakta er, at burgerne fra Børger var lækre og faktisk ligger højt på listen over de burgere vi har smagt og det er lykkes uden kød. Vi har dog ingen ambitioner om, at blive vegetarer, men anerkender bestemt mulighederne i denne livsstil!

Du findeBørgerSøndre Boulevard 53  Vesterbro. 

Kommentarer

  1. Nikolaj

    Det ligner da nogle lækre vegetarsandwich… Men burger!?!? Nej, det er det altså ikke.. En burger hedder en burger.. Ja, fordi der er en hamburger i.. Og en hamburger er noget hakket kød, formet til en “Bøf”.

    Sammenpresset eller saltbagt selleri er heller ikke en bøf, selvom det faktisk kan være lækkert..

    Men det skal da prøves ved lejlighed, fordi de ser lækre ud..

    • Vi er enig Nikolaj – i begge dele faktisk! For ja, det smagte fandme godt – og vi skammer os næsten over at indrømme det – men nej en burger er det ikke – vi tænker lidt, at vi lige smider en god Angus Bøf i næste gang! Bor du selv i nærheden?

      • Nikolaj

        Nope.. Har boet i Kbh, men er tilbage i den gældende landsdel mod nord.

        Men kan se at den ligger i det hyggelige hipsterland, hvor det altid er hyggeligt at gå sig en tur, når man er på de breddegrader..

  2. Amalie Knage

    De er så lækre! Især den mexikanske har så meget smæk på konsistens og smag at det slår de fleste kødburgere af banen ofr mit vedkommende.

    PS. I skal lige huske forskellen på vegetarisk og vegansk. De her burgere er vist ikke veganske (uden animalske produkter) da der er fyret godt op for den hjemmerørte mayo, røget cheddar mm. Mums!

    • Vi er ret enige Amalie! Du har vist ret – de er “kun” vegatariske… kan man overhovedet lave vegansk mayo? Det er lidt svært uden æg tænker jeg :-)

Smid en kommentar