Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: De bedste af de billigste alternativer til Champagne

VIN UDEN PIS: De bedste af de billigste alternativer til Champagne
Vinhjernen

Vi skriver december og Nytårsaften nærmer sig hastigt og dermed er det sæson for ekstravagante kulinariske udskejelser, gigabranderter og fyrværkeriudladninger i tusindekroneseddelvis.

Og så er det boblesæson. Måske synes du, det hele har tage lidt overhånd, måske er du ikke specielt vild med champagne og måske vil du hellere bruge nytårsbudgettet på andet end champagne, fordi dine gæster alligevel er så pattestive ved årsskiftet, at det er helt ligegyldigt, hvad du hælder på dem, så længe det bruser. Så giver du dem bare samarin og treo i champagneglas, de vil elske dig for det dagen efter.

Nå, hvorom alting er, så er der jo ingen der siger, at det partout skal være champagne, man skåler nytåret ind med. Der er jo altså også boblevine fra andre dele af verden. Hvis vi bliver i Frankrig, laves der glimrende mousserende vine i både Bourgogne, Alsace og Loire… ja selv Bordeaux kan præsentere sprøde tørre bobler. I Bourgogne bruger man nogle af de samme druer som i Champagne (chardonnay og pinot noir) men må også tilføje gamay, aligoté, melon og sacy. Sassy, huh? I Alsace bruger man også chardonnay, her suppleret med riesling, pinot blanc, pinot gris og auxerrois.

Uden for Frankrigs grænser er det svært at komme udenom Spanien og “cava”, som boblevinene hedder her. Her hedder primærdruerne parellada, macabeo og xarel-lo (som altid staves med bindestreg), men bobledrue nummer et, chardonnay, sniger sig også ind her i følge af pinot noir, monastrell og subirat. Den meste cava (95%) produceres i Penedès i Catalonien men otte andre vinregioner producerer også lidt.

Støvlelandet Italien har indtil flere slags mousserende vine. Alt med bobler hedder “spumante”, men du kan både få blid og billig prosecco, dybrød lambrusco (som smager pissegodt) og bobler i champagnekvalitet fra Franciacorta. Skal du absolut æde kransekage til, så er Asti Spumante eller Moscato d’Asti rigtigt gode bud og noget nær de eneste bobler, der er søde nok til kransekagen.

Og så er der altså også en del vin udenfor Europa.

Der er altså masser af bobler derude til dig, der ikke gider ofre flere hundrede kroner på sagen. Det skal nok blive et godt nytår alligevel.

Billige bobler

Cava Mont Paral Vintage 2017 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 79,95 v. 6 (normalpris 99,95)

Forhandler: Jysk Vin

Parfumeret og rar æblenæse. Venlig mund med blid mousse, lille sødme og forfriskende syre. Charmerende allroundboble.


Cava Canals Nadal Brut Nature Reserva

Pris: 120,- (normalpris 160,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Moden og udviklet næse med duft af pigeon. Rustik og kraftigt ekspanderende mousse inden markant syre tager over. Fyldig, men grov.


Cremant de Bourgogne Albert Sounit Cuvée Prestige Brut [BEDST I TEST]

Pris: 129,- (normalpris 159,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Frisk og indbydende næse af syrlige æbler. Munden er mineralsk med intenst syrebid og juicy finish. Charmetrold med klasse.


Cremant d’Alsace Henry Fuchs

Pris: 170,- (normalpris 200,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Tør mund med ret forsigtig mousse, god syre og en letbitter grøn note til sidst. En krævende, men god vin, der fordrer opmærksomhed.


Cremant de Bourgogne Moingeon Brut

Pris: 89,- (normalpris 139,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Charmerende, let floral næse. Superdejlig mund med frisk syre og smag af mandel og æble. Dejlig og frisk boble.


La Gatta Moscato d’Asti 2018

Pris: 90,- v.2 (normalpris 120)

Forhandler: Erik Sørensen

Kraftig, blomstret muscat-næse med fin honningtone. Cremet mund med blide bobler, intens parfumeret sødme. Perfekt til kransekage eller frugtbaserede desserter med is.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar