Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Weekendtesten: KØD!

Weekendtesten: KØD!
Fynboen

Hvis du er flittig læser på Gastromand, er du ikke i tvivl om, at vi er glade for kød. Blandt de mest populære opskrifter på bloggen er: Heston Blumenthal 24 timers bøfPulled Pork Burger og Perfekt langtidsstegt and. Så naturligt nok er vi ekstra interesserede, når der dukker en kogebog op, som sætter kød i fokus.

Titlen og forsiden siger alt. Det handler om kød. Jeg kan ikke undgå at have lidt høje forventninger, når jeg sidder med denne bog i hænderne. En flot lækker bøf med håndtag pryder forsiden, og mine tænder løber allerede i vand. Og så synes jeg oveni det at det er hysterisk morsomt, at den ene forfatter hedder Jens Slagter – come on, så bliver det da ikke mere cool.

Enhver vegetars mareridt.

Udseende og førstehåndsindtryk

KØD er inddelt i de 5 forskellige kødtyper: Svin, Okse, Kalv, Lam og fjerkræ. Så der er noget at vælge imellem gennem de 230 sider. Inden vi når til selve opskrifterne, er der nogle korte, informative afsnit om alt fra udstyr til frysning og modning. Det er korte men præcise beskrivelser og vi bliver hurtigt klogere på kød.

T-Bone, vi er forelskede.

Selve størrelsen på bogen passer på de fleste hylder og køkkenborde, og det er jo altid praktisk.

Opbygning, struktur og indhold

Indholdsfortegnelsen.

Som jeg lige nævnte kort, er bogen delt op i forskellige dyr. Derudover er der fokus på de forskellige dele af dyret, og hvad det kan bruges til, og naturligvis lækre opskrifter/retter, kødet kan indgå i.

I tilfælde af at du var i tvivl :-)

Opskrifterne spænder fra simreretter til hurtige retter, og tilbehøret til kødet er også afvekslende og interessant. Desuden er der flere klassiske retter, hvor nogle virker helt plain, og andre har fået et lille twist. Og så er der til sidst også retter af udskæringer, de fleste nok sjældent støder på – et godt eksempel er f.eks. grillstegt pluma … hvornår har du sidst fået det?

Oversigt over de forskellige udskæringer.

Sværhedsgraden skifter lidt i løbet af bogen, men jeg vurderer, at bogen kan benyttes af de fleste – bare du er glad for kød.

Billeder

Rigtig mange af billederne er taget på en mørk baggrund, og det giver dem et helt særligt look. Det kan måske synes lidt ensformigt igennem hele bogen, men det fungerer nu alligevel meget godt, og som kødelsker giver det en lyst til at springe ud foran kogepladen og gi’ den gas (eller induktion, om du vil ;-)).

Flat iron. Ikke lige en hverdagsudskæring.

Mmmmmhhhh…

Retterne er flot præsenteret, og det er nemt at afkode, hvad der er hvad. Illustrationerne af hvor hvilke udskæringer sidder på dyret fungerer også fint. De er super enkle og med igen en kort og enkel beskrivelse. Rigtig fint som opslagsværk.

Løber din mund også i vand nu?

Mon ikke denne snart er ret aktuel?

Dommen

Alt bliver bedre med panering.

Jeg synes egentlig, mine forventninger bliver ret godt mødt. Jeg bliver lovet kød i alle afskygninger, og det indfries. Særligt fokus på at vise de lidt mere anderledes og utraditionelle udskæringer, samt hvordan vi undgår madspild, tiltaler mig meget. Desuden synes jeg, at der er et godt mix af klassikere og nye eller måske lidt mere ukendte opskrifter.

Er det pålæg med et par kartofler? :-p

Bogen er helt klart for kødelskeren. Den er et perfekt opslagsværk til, når du har glemt hvad en nyretap er, eller hvad du skal bruge en lårtunge til. Bogen indeholder dog “kun” opskrifter og information omkring svin, okse, kalv, lam og fjerkræ, og jeg kan godt savne lidt mere eksotiske kødtyper. Det er dog også en af de eneste negative ting, jeg har at nævne. Derfor ender vi på 5 ud af 6 gastromænd.

 

Fakta:
Forfatter: Jens Slagter, Helle Brønnum Carlsen
Fotograf: Martin Dyrløv
Vejl. pris: 329,95,-
Sideantal: 230
Forlag: FADL 

Kommentarer

  1. Rasmus Faurholt

    Come on.. det er jo ikke hysterisk sjovt. Slagter Jens har ligget på Kultorvet i mange mange år. Han døde forøvrigt i slutningen af sidste år mens han var på job i sin butik. Gør nu jeres research…

    • Hej Rasmus,

      Tak for kommenatren – jeg synes nu den er meget sjov. Bogen udkom også sidste år Rasmus og blev naturligvis lavet flere måneder op til – det tager jo lidt tid – så vi har skam styr på det :-)

Smid en kommentar

Fortryd svar