Udskriv
5 fra 1 stemme

Hjemmelavet sprøde falafel med fladbrød

Forb. tid5 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid15 min
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 1 løg
  • 200 gram blomkål
  • 1 tsk tahin Smag dig frem - hvis du laver en stor tsk bliver det voldsomt
  • 1 fed hvidløg
  • 1 dåse kikærter
  • 1 bundt persille
  • 1 bundt koriander
  • 1 tsk. salt
  • Masser af friskkværnet peber
  • ½ tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 æg
  • 2 spsk. rasp
  • 0,5 dl olivenolie god oliven olive

Fladbrød- 4-6 stk.

  • 3 dl mælk
  • 25 gramgær
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • 400 gram hvedemel
  • 1 tsk salt

Mynte-dressing

  • 1 bundt mynte
  • 2 dl youghurt
  • Saften af en hel lime
  • Salt og peber

Chili-olie

  • 15 Birdseye Chili
  • 2 dl smagsneutral olie

Sådan gør du

  • Skyl kikærterne. Lad vandet dryppe af, så de ikke er for våde.
  • Jeg håber du har en Thermomix - det letter nemlig - ellers en foodprocessor eller blender.
  • Tilsæt alle ingredienser og fyr den af til du har en ensartet fars.
  • Til det på køl i 30 min - gerne 60 min.
  • Nu har du nogle mulgheder.
  • Du kan stege dem på panden - hvis det er vejen frem varmer du en pande op til middelsvag varme, tilsætter 3 spsk olie og steger dem 10 min på hver side. Her får du nogle letsprøde og bløde falafler.
  • Bag falaflen i cirka 30 minutter ved 200 grader. Start med at pensle dem med olie. Efter 15 min vender du, pensler igen og giver dem 15 min mere. Her får du mere sprøde - men også lidt mere tørre falafler.
  • I den gyldne brønd i ca. 4 minutter ved 180 grader varm olie. Her får du vildt sprøde falafler - men jeg synes måske det bliver lidt overkill - there I said it!

Fladbrød - 4 stk. (tykke)

  • I alle tilfælde skal du scope dem med en ske og enten lave dem runde og flade eller aflange som jeg gjorde.

Fladbrød

  • Lun mælken i en gryde eller i mikroovn, eller på din Thermomix - den skal være 37 grader eller sådan, at du ikke helt kan mærke den er varrm (lillefingervarm).
  • Smuldr gæren og rør den ud i mælken i en røremaskine eller en skål sammen med sukker og olivenolie. Rør det godt sammen og lad det stå i 5 min - det giver gæren masser af liv.
  • Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt eller rør på livet løs, til dejen er lækker blød og smidig - det kan sagtens tage 10-15 minutter. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
  • Del dejen i 4 stykker og rul dem ud med en kagerulle så runde som muligt. Rul nu hvert stykke ud i en cirkel med en diameter på ca. 20 cm. på et meldækket bord. Sæt en pande med lidt olie over på middel varme - fordel evt. olien med lidt køkkenrulle, så det dækker hele panden i et tyndt lag. Steg fladbrødene på panden til de har taget farve - ikke for meget de skal nemlig ikke være sprøde.

Mynte-dressing

  • Hak mynten fint og bland det sammen med resten - hvis du ikke er til helt syrlige dressinger, så hold igen med limen - smag det hele til og sæt det på køl i 30-45 min. Smagen er mynter sætter sig jo længere det står.

Chili-olie

  • Hak dine chili og pas nu på med at røre dig selv i ansigtet eller andre steder lige efter - it burns!
  • Varm olie og chilien langsomt op - det skal ikke koge, blot så lige så stille og trække smag.
  • Efter 20 min kan du slukke og lade det trække færdig på et glas.
  • Det bliver temmelig potent og giver et vildt godt kick i retten.
  • Det burde kunne holde sig nogle uger.