Udskriv
5 fra 4 stemmer

Langtidsstegt flæskesteg med sprød svær

Super lækker flæskesteg til juleaften - eller en hver anden dag!
Forb. tid1 t
Tilb. tid4 t
Samlet tid5 t
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • En god flæskesteg
  • Gerne en frilandsgris
  • Gerne økologisk
  • Størrelsen er du selv herre over
  • Men køb hellere for meget end for lidt den er god som pålæg efterfølgende

Krydderi

  • Groft salt
  • Laurbærblade
  • Nelliker for ekstra god julesmag
  • Salvie valgfrit

Sådan gør du

Ridsning og saltning af stegen (det kan med fordel gøres dagen før)

  • Tør stegen af, særligt sværen - væske giver ikke sprøde svær
  • Stegens svær skal ridses - typisk har din slagter gjort dette
  • Tjek om sværen er ridset helt ned til kødet
  • Hvis ikke så snup en skarp kniv og fiks det. Det er vigtigt for at få gode sprøde svær
  • Sværen skal saltes omhyggeligt, der skal salt ned mellem alle riller
  • Lad nu gerne stegen stå og tørre i nogle timer - eller gerne natten over på køl.

Klargøring til stegning i ovn

  • Fordel laurbærblade og nelliker mellem sværene
  • Læg din flæskesteg på en rist i en bradepande
  • Oversiden med svær skal ligge så lige og jævnt som muligt, hvis den er skæv understøttes den med krøllet staniol under stegen
  • Hæld omkring en 1/2 til 1 liter vand i bradepanden
  • Indstil dit stegetermometer på 50 grader, og sørg for at får det monteret helt ind i midten af stegen

Vælg din tilberedning (vi anbefaler langtidstegning)

  • Sæt nu bradepanden ind i ovnen, du behøver ikke forvarme den
  • Tænd ovnen og vælg din tilberedning
  • Ikke alle ovne er ens, og en stor steg kræver mere tid. Men start med lav temperatur, og føler du tidplanen bliver presset, skruer du op for temperaturen. Jeg startede på 100 grader.
  • Lad stegen stege til stegetermometeret viser 50 grader
  • Hæld væden fra, som du kan bruge til sovs under den resterende tilberedning af stegen

Få sværen sprød

  • Mærk med en gaffel om sværen er sprød.
  • a) Er sværen sprød steger du videre til stegetermometeret viser 65 grader (ved langtidsstegning vil den ikke være det)
  • b) Er sværen IKKE er sprød skrues ovnen op til 250 grader, gerne kun fra øverste varmeelement. Igen steger du videre, men husk stegen ikke skal over de 65-70 grader.
  • c) Har du problemer med at få sværen sprød, kan du sætte din ovn på grill nogle minutter, men være vågen, ellers bliver sværen sort og smager ikke godt. TIP: Er sværen mere færdig nogen steder end andre, så dæk de færdige område med staniol, så de afskærmes fra den direkte varme.

Stegen er færdig, men skal hvile...

  • Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile utildækket i 15-20 minutter før den skæres ud.
  • Stegen skal have tid til at binde væsken i sig.