Udskriv
0 fra 0 stemmer

Surf N Turf Gumbo

Ret: Dinner
Køkken: Sydamerikansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Kreoler-krydderi

  • 2 1/2 spsk paprika
  • 2 spsk salt
  • 2 spsk hvidløgspulver
  • 1 spsk løgpulver
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk cayennepeber
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1 spsk tørret timian

Gumbo

  • dl olie jordnøddeolie er bedst
  • dl mel
  • 2 store løg hakkede
  • 2 grønne pebre hakkede
  • 4 stængler blegselleri hakkede
  • 4-6 fed hvidløg hakkede
  • Ca. 1½-2 liter hønsebouillon
  • 2 laurbærblade
  • 4 spsk kreoler-krydderi efter smag
  • 1 tsk tørret timian
  • Salt og friskmalet peber
  • 400 g god røget pølse skåret i passende stykker
  • 600 gram kulmule
  • 20 Tigerrejer
  • 8 krappekløer
  • 1 bundt forårsløg hvoraf man bruger den hakkede, grønne top
  • Et bundt hakket persille
  • Lidt olie til bruning

Sådan gør du

  • Pølserne og tigerrejerne vendes i krydderiblanding og evt. ekstra salt og peber og brunes hurtigt i lidt olie. Herefter lægges det hele til side.
  • Så kommer vi til den såkaldte “roux”, som er meget typisk for det kreolske køkken. Det er sådan set det samme som vores ”opbagning”, men med olie i stedet for.
  • I en stor tykbundet gryde varmer man 1½ dl olie op og tilsætter melet. Nu gælder det så om at bage melet af under konstant omrøring over medium varme, indtil massen er nøddebrun. Forlad den ikke! Og lad den ikke blive for mørk!
  • Når den rigtige kulør er opnået, tilsætter man grøntsagerne og steger dem under omrøring i ca. 4-5 minutter. Så tilsættes bouillon, pølse samt krydderier, og man koger det for svagt blus i en times tid. Fedtet skummes af, og man tilføjer det grønne af forårsløgene og persillen.
  • Skær kulmules ud i mindre stykker og læg det i når der er 12 minutter tilbage. Du gør det samme med krabbekløerne, så skal de nå blive klar til sidst.
  • Server ris, masser af citronbåde og groft brød til.