Udskriv
5 fra 1 stemme

Roastbeef af lam, creme af ovnbagte æbler og syltede rødløg

Forb. tid30 min
Tilb. tid2 min
Samlet tid32 min
Ret: Frokost
Køkken: Smørrebrød
Antal: 12 -14 stks
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Lammeroastbeef

  • 1 lammekølle uden ben cirka 1 1⁄2-2 kg
  • 1 ⁄2 dl rødvin
  • 1 dl rapsolie
  • 1 ⁄2 hvidløg
  • 1 ⁄2 potte timian
  • Sort peber groft kværnet
  • Groft salt
  • Smør

Syltede rødløg

  • 5 rødløg
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand
  • 2 dl eddike
  • 4 laurbærblade
  • Ti sorte peberkorn

Creme af ovnbagte æbler

  • 5 æbler gerne danske madæbler
  • Et løg
  • 1 spiseskefuld friskrevet peberrod
  • Salt peber og sukker

Servering

  • Brøndkarse eller andre friske krydderurter
  • 12-14 skiver groft rugbrød smurt med smør

Sådan gør du

Lammekølle

  • Snør køllen stramt med en bomuldssnor.
  • Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Hak timianen groft.
  • Bland hvidløg, timian, rødvin, rapsolie og peber og smør blandingen på lammekøllen.
  • Læg den i en plasticpose i køleskabet i to døgn – vend den et par gange om dagen.
  • Tag lammekøllen ud af posen og skrab det overskydende hvidløg og timian af.
  • Gnid den ind i groft salt, og brun den på en pande ved middel varme.
  • Kom lammekøllen i ovnen ved 150 grader i 1-1 1⁄2 time, til en kernetemperatur på 59-60 grader.

Syltede rødløg

  • Bring lagen i kog og lad den køle af.
  • Skær rødløgene i tynde skiver, og læg dem i den afkølede lage i et døgns tid i køleskabet.

Ovnbagt æblecreme

  • Bag æbler og løg i ovnen ved 175 grader i 20 minutter. Lad dem køle af, til du kan holde dem i hånden.
  • Skræl og udkern æblerne og skræl løget.
  • Blend kødet af løg og æbler, til cremen får en glat og jævn konsistens.
  • Smag cremen til med friskrevet peberrod, salt, peber og sukker.

Servering

  • Skær lammekøllen i tynde skiver og arranger skiverne på det smurte rugbrød.
  • Form et "æg" af æblecremen og placer det midt på skiverne af lammekøllen.
  • Arrangér skiver af syltede rødløg oven på.
  • Pynt med brøndkarsen.

Noter

TIP: Du kan bede slagteren om at udbene lammekøllen eller gøre det selv. Det er vigtigt, at lammekøllen bliver udbenet forsigtigt, så den er let at skære i skiver.
Ellers risikerer du, at skiverne smuldrer, og der kommer stort spild af kød.
Og hvis du vil have mere ”riv i næsen”, så put en ekstra spisefuld friskrevet peberrod i æblecremen.