Udskriv
4 fra 1 stemme

Sportskagen fra La Glace

Forb. tid1 t
Tilb. tid2 t
Samlet tid3 t
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Antal: 10
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Udstyr

  • Stor sprøjtepose
  • Gerne er silikonemåtte men ikke et must.

Nougatine

  • 50 g hasselnøddekerner
  • 150 sukker

Markronbund

  • 250 g marcipan
  • 370 g sukker
  • 4 æggehvider

Profiterolles

  • 100 g smør
  • 2 dl vand
  • 125 g mel
  • et nip salt
  • 3 store æg
  • 1 knsp bagepulver

Fløde fløde fløde

    Konstruktionen

      Sådan gør du

      Nougatine

      • Rist nødderne på en tør pande. Egentlig skal du vist hakke skiftet i hånden, men det behøver du ikke, brug din Bamix hurtighakker eller lignende, det behøver ikke blive til mel, men tæt på.
      • Varm sukkeret op i en tykbundet gryde, hold øje med det, og så snart det er smeltet og begynder at tage farve tilsætter du de hakkede nødder og vender det sammen, Så vidt det er muligt, så undgå at bruge en ske eller palet før til sidst - vend nu det hele ud på et stykke bagepapir eller siloconemåtte, hvis du har sådan en.
      • Lad det køle godt og grundigt af, og hak det nu fint, det gør ikke noget, hvis der er lidt småstykker som ikke bliver fuldstændig pulveriseret. Nu har du din nougatine, sti det til side.

      Markronbund

      • Marcipanen smuldres med sukkeret, røres sammen med æggehviderne med en håndbixer og hældes i en springform som er bekældt med bagepapir - dette er uhyre vigtigt! Det duer ikke at smøre den og de her nye silikone-forme duer heller ikke - jeg har prøvet og det mislykkes hver gang, der skal bagepapir til! Den Bages ved 175 grader i forvarmet ovn i ca. 35 min.

      Profiterolles

      • Nu til den lette del. Smelt smør i vand, tilsæt mel og bagepulver på én gang, det skal ikke koge, så snart du har tilsat mel og bagepulver tager du bare gryden fra varmen og rør det hele grundigt sammen. Nå det er kølet af (meget) rører du æg sammen med masse, den skal være næste samme konsistens som dej, men lidt tyndere, hvis det er for tykt eller tyndt kan du justere med lidt vand eller mel.
      • Kom dejen i sprøjtepose og afsæt kugler på størrelse med en stor valnød på bagepapir eller siliconemåtte. Bages ved 200 g i ca. 15 min eller til de er gyldne, du må IKKE åbne ovnen før de er færdige, ligemeget hvad - så mister de nemlig luften!
      • Afkøles på rist. Smelt nu ca. 150 gram sukker og vend de små
      • profiterolles der i - for mig gik det lettest ved at smide 3-4 stykker derned og slynge gryden forsigtigt rundt således sukkeret blev fordelt, herefter fisker du dem forsigtigt op med en stor pincet eller lignende - læg dem på bagepapir. Du skal minimum have 24 stk.

      Fløde fløde fløde

      • Nu håber jeg virkelig du har en Bamix, for der skal piskes så meget fløde nu! Du starter med 8 dl. som piskes godt, det skal være skum og ikke for slasket, så kan kagen ikke holde. Tilsæt alt dit nougatine nu. Herefter pisket du de sidste 4 dl, som godt må være en anelse lettere pisket.

      Konstruktionen

      • Nu skulle du gerne have en bund, en omgang profiterolles og to forskellige slags skum. Så nu skal der bygges. Hvis du har et lagkage fad med stilk så du kan holde det imens du bygger er det lettest, ellers så bygger du bare direkte på dit fad.
      • Læg bunden og klask nu alt flødeskummet med nougatine ud, men vær omhyggelig, det skal rundes pænt og bygges op i en lille top.
      • Herefter sætter du profiterolles på rundt om med 3-4 cm mellem rum og fortsætter til du når toppen, jo længere du kommer op jo færre kan der være, sådan er det.
      • Så fylder du sprøjteposen og starter ud, læg nu forsigtigt skum imellem alle profiterolles indtil alle huller hvor fløden med nougatine er dækker - hvis din kone/kæreste kommer forbi imens, så råb højt "se skat, jeg sprøjter!" og grin derefter højlydt - du er jo mand ikke?
      • Nu vil jeg anbefale at du sætter den på køl i ca. 30 minutter, så sætter den sig helt, men helst heller ikke så meget længere, maksimalt en time, for ellers så bliver profiterolles bare bløde - let er det bestemt ikke.