Udskriv
5 fra 2 stemmer

Hverdags basisbrød med ølandshvede.

Forfatter: Madfar

Ingredienser

  • 200 gram surdej
  • 1 kg mel 500gram ølandshvede + 500gram hvede fra aurion
  • 700 gram lunken vand + 50 gram til senere
  • 5 gram økogær.
  • 20 gram havsalt.

Sådan gør du

Dag 1

  • Alle ingredienser blandes godt med hænderne i en stor skål indtil alle tørre klumper er væk
  • Hvil på køkkenbordet tildækket i ca 20-30 minutter.Herefter kommes det hele på røremaskine med 50 gram vand + 20 gram salt stille og roligt i 5 minutter og derefter ca 10-15 minutter på højeste hastighed, dejen skal udvikle en hel masse glutenstrenge.
  • Kom dejen på køl i lufttæt beholder i ca. 20 timer eller mindst natten over.

Dag 2

  • Dejen kommes på meldrysset bord og deles i 2 lige store stykker.
  • Fold derefter dejen ind over sig selv 4-5 gange til den er pæn og glat, pas på med ikke at presse alt luft ud af dejen - gør det varsomt. dejen kommes med 'bunden' i vejret i hævekurv 1-2 timer.
  • Bages i jerngryde eller rõmertopf med låg, 30 minutter ved 250 grader og 15 minutter uden låg - med låg for at holde på dampen og de sidste 15 minutter for at udvikle skorpen og gøre den lækker sprød.