Udskriv
4.84 fra 12 stemmer

Surdejsopskrift

Sådan laver du din egen surdej
Forb. tid7 d
Tilb. tid14 min
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Keyword: surdej

Ingredienser

  • 100 g vand
  • 50 g hvedemel (hvidt, Ølands etc)
  • 50 g rugmel

Sådan gør du

Dag 1

  • Dag 1: Vej 100 g vand af. Jeg bruger altid vægt til min bagning og ikke volumen.
  • Hæld vandet op i en glasbeholder.
  • Hæld begge slags mel op i vandet i glasbeholderen. Brug den mel, som du regner med at bage med + rugmel.
  • Rør surdejen godt rundt i glasbeholderen. Du har nu 200 g surdej.
  • Stil surdejen på køkkenbordet - den skal ikke på køl endnu. Der skal låg på af hensyn til småkryb. Jeg bruger et glaslåg uden pakning, så den kan trække vejret.

Dag 2

  • Rør godt rundt i surdejen. Den begynder at røre lidt på sig, men der er ikke kommet fart på den endnu.

Dag 3

  • Kassér halvdelen af surdejen. Den skal løbende genopfriskes her i begyndelsen, så du får opbygget en sund bakterie- og gærkultur. Hvis du har mod på det, så hæld det kasserede i en beholder i fryseren, som du kan bruge til knækbrød en dag.
  • Tilsæt 50 g vand, 25 g fint hvedemel og 25 g rugmel til surdejen for at fodre den.
  • Rør godt rundt og stil den tilbage på køkkenbordet.

Dag 4

  • Rør godt rundt i surdejen. Nu bør den så småt få en mildt syrlig og frisk duft. Måske er du heldig med et par bobler.

Dag 5

  • Kassér halvdelen af surdejen. I vasken eller i beholderen i fryseren.
  • Tilsæt 50 g vand, 25 g fint hvedemel og 25 g rugmel til surdejen for at fodre den.
  • Rør godt rundt i surdejen. Nu bør den være oppe at køre, hvis altså ikke dit køkken er alt for koldt. Den bør have en godt syrlig duft og boble lidt, hvis du trykker lidt i den med en ren ske.

Dag 6

  • Rør godt rundt i surdejen og stil den derefter på køl. Tillykke - du er nu den lykkelige ejer af din helt egen hjemmelavede surdej.
  • Når du trækker en ske igennem surdejen, kan du se, at den har fået huller og en brødlignende (men smattet) struktur.

Dag 7 (eller mere)

  • 8 timer inden du skal i gang med at bruge din surdej, skal den ud af køleskabet, halveres og fodres. Du kan med fordel sætte en elastik om glasbeholderen, så du kan se, hvor god form den er i.
  • Når den skal bruges, skal den gerne være på sit højeste, hvad angår aktivitet med luftbobler.

Video