Chili con carne - den ultimative gastromand-opskrift!
Antal: 6
Forfatter: Gastromand
Ingredienser
Chiliblanding
2tsk.tørret chili
4tsk.røget eller sød paprika
2tsk.spidskommen
2tskoregano
1tskkanel
1tsk.sort peber
1tsksalt
1/2stjerneanis
Chilismør
50gsmør
1dlrapsolie
1/3af dine 5 chili - skåret i ringe
2laurbær
1spsk.ketchup
1spsk.Worcestershire sauce
Chili con carne
1kg.oksebovbryst el. lign.
2dåserBønnerfx kidneybønner
2/3af dine 5 forskellige chilier - hakket
3forskellige peberfrugter
2gulerødder
2store rødløg
5fedhvidløg
Tomatpure
1dåse hakkede tomater
2dlBourbon
2kopperkaffe
25gmørk chokolade
2spskbrun farin
Mangosalat
1mango
3abrikoser
1/2finthakket rødløg
Lidt finthakket frisk chili
Saft fra 1/2 lime
Øvrigt
Go' creme fraiche - i dette tilfælde Thise 18%
Et godt blødt brød - Heston bager et cornbreadjeg købte et Naanbrød:)
Sådan gør du
Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm
Skær 1/2 af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
Hak de 4-5 forskellige chilier - jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
Skær peberfrugterne i mindre tern
Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
Pil og hak rød- og hvidløg
Du er nu klar til t gå i gang...
Chilismør
Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, 1/3 varme
Tilsæt chiliringe og laurbær
Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
Si olien og smid chiliringene ud
Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i
Stil chilismøret på køl
Chili con carne
Tre en halv time tilbage
Varm en støbejernspande godt op
Tilsæt 1/4 af den resterende chiliolie
Brun kort 1/3 af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
Tag løg, hvidløg og chili af panden
Tre timer tilbage
Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter...
Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
Tilsæt kaffe og hakkede tomater
Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time
En halv time tilbage
Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner
Umiddelbart før servering
Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade
Mangosalat
Skær mangoen i mindre tern
Skær abrikoserne i mindre tern
Bland med løg og chili
Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid
Noter
Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!