Go Back
Udskriv
4.1 fra 55 stemmer

Langtidsstegt flæskesteg med sprød svær

Super lækker flæskesteg til juleaften - eller en hver anden dag!
Forb. tid1 t
Tilb. tid4 t
Samlet tid5 t
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • En god flæskesteg
  • Gerne en frilandsgris
  • Gerne økologisk
  • Størrelsen er du selv herre over
  • Men køb hellere for meget end for lidt den er god som pålæg efterfølgende

Krydderi

  • Groft salt
  • Laurbærblade
  • Nelliker for ekstra god julesmag
  • Salvie valgfrit

Sådan gør du

Ridsning og saltning af stegen (det kan med fordel gøres dagen før)

  • Tør stegen af, særligt sværen - væske giver ikke sprøde svær
  • Stegens svær skal ridses - typisk har din slagter gjort dette
  • Tjek om sværen er ridset helt ned til kødet
  • Hvis ikke så snup en skarp kniv og fiks det. Det er vigtigt for at få gode sprøde svær
  • Sværen skal saltes omhyggeligt, der skal salt ned mellem alle riller
  • Lad nu gerne stegen stå og tørre i nogle timer - eller gerne natten over på køl.

Klargøring til stegning i ovn

  • Fordel laurbærblade og nelliker mellem sværene
  • Læg din flæskesteg på en rist i en bradepande
  • Oversiden med svær skal ligge så lige og jævnt som muligt, hvis den er skæv understøttes den med krøllet staniol under stegen
  • Hæld ca. 1 liter vand i bradepanden
  • Indstil nu dit stegetermometer på 50 grader, og sørg for at får det monteret helt ind i midten af stegen

Vælg din tilberedning (vi anbefaler langtidstegning)

  • Tænd ovnen på 125 grader
  • Sæt nu bradepanden med stegen ind i ovnen - du behøver ikke forvarme den
  • Ikke alle ovne er ens, og en stor steg kræver mere tid. Men start med lav temperatur, og føler du tidplanen bliver presset, skruer du op for temperaturen.
  • Lad stegen stege til stegetermometeret viser 50 grader
  • Hæld væden fra, som du kan bruge som base til en lækker sovs under den resterende tilberedning af stegen

Få sværen sprød

  • Mærk med en gaffel om sværen er sprød
  • a) Er sværen sprød, steger du videre til stegetermometeret viser 65 grader
  • b) Er sværen IKKE er sprød skrues ovnen op til 250 grader, gerne kun fra øverste varmeelement. Igen steger du videre, men husk stegen ikke skal over de 65 grader
  • c) Har du problemer med at få sværen sprød, kan du sætte din ovn på grill nogle minutter, men være vågen, ellers bliver sværen sort og smager ikke godt. TIP: Er sværen mere færdig nogen steder end andre, så dæk de færdige område med staniol, så de afskærmes fra den direkte varme

Stegen er færdig, men skal hvile...

  • Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile utildækket i 15-20 minutter før den skæres ud