Go Back
+ servings
Udskriv
4.28 fra 177 stemmer

Hjemmelavet langtidsstegt andesteg

Til jul og mortensaften - og andre gode ande-dage
Forb. tid30 min
Tilb. tid6 t
Samlet tid6 t 30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 6
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Andesteg

  • 1 And på ca. 3 kg. en fritgående øko. and, der har haft et godt og "langt" liv
  • 2-3 friske syrlige æbler fx Ingrid Marie
  • 2-3 rødløg
  • 1 pose svesker

Andesovs

  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 stængler blegselleri
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 5 laurbærblade
  • Salt/peber
  • 1-2 dl rødvin
  • 1 liter vand
  • Ribsgele
  • Citron
  • Olie

Sådan gør du

And

  • Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne urenheder og blodrester
  • Giv den en god omgang salt både indvendig og udvendig - mere end du tror, navnligt indvendig - husk også en god omgang friskkværnet peber
  • Tænd ovnen på 115-120 grader (alle ovne er ikke ens)
  • Skræl løgene og skær løg og æbler i kvarte
  • Steg løgene i smør eller andetfedt et par minutter, tilsæt så æblerne og sveskerne. Giv det hele ca. 5-6 minutter
  • Tag det af varmen og lad det køle af - for dine hænders skyld
  • Stop fyldet i anden
  • Luk anden grundigt med et par kødnåle - se billede
  • Steg anden på en rist over en bradepande (se nedenfor) i ovnen i 4-5 timer - er du presset med tid, så giv den 140 grader til du rammer 70-75 grader. Dybest set, så er det svært at ødelægge anden, da det er en fed fugl, som kan klare det meste
  • Undervejs er det den god ide løbende at hælde noget af det smeltede andefedt over stegen - det hjælper til at stegen ikke bliver tør, samt giver farve og mere sprødt skin
  • Når anden er færdig lader du den trække i mindst 15 minutter, hvorefter du kan skære den forsigtigt ud. (er skinnet ikke sprødt, kan du skrue din ovn over på grill, men pas på du ikke brænder den af)
  • Fyldet serverer du naturligvis til

Andesovs

  • Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  • Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  • Giv den en grundig omgang salt og peber og hæld et par fuldvoksne skvæt olie eller andefedt plus rødvin over
  • Sæt bradepanden i ovnen under anden
  • Efter et par timer tid hælder du vand ved og lader det være
  • Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
  • Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
  • Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
  • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron og ribsgele og så er din sovs faktisk klar - #nemt
  • Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig