Go Back
+ servings
Udskriv
4.32 fra 35 stemmer

Gastromands julesovs

Forb. tid20 min
Tilb. tid3 t
Samlet tid3 t 20 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 8
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 3 store gulerødder
  • 2 store løg
  • 3 stængler blegselleri
  • 2 fed hvidløg
  • Et lille stykke bacon
  • 5 laurbær
  • 5 salvieblade
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 velvoksent glas rødvin gerne en kraftig en af slagsen
  • 1 liter vand
  • 1 tsk røgsalt eller 3 skiver bacon
  • 10 kyllingevinger/lår gerne økologiske eller fritgående hvis du kan skaffe det
  • Kraft fra kalkun/and/flæskesteg/gås
  • Evt. Ribsgele cItron, soya
  • 2 stjerneanis
  • Salt/peber
  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Rengør alle dine grøntsager og skær dem ud i grove stykker.
  • Hvis du bruger kyllingelår, så giv dem et bask på benet med den "ryggen" af en tung kniv eller en kødøkse hvis du har sådan en. Vi er interesseret i at få en masse smag og kraft fra benet med ud.
  • Smid det hele i en bradepande, sammen med et stykke bacon og tilsæt salt/peber og olie,
  • Bank det i ovnen ved 200 grader i 1,5 timer.
  • Så tager du hele molevitten ud. Hvis du som jeg har bradepander som kan gå på komfuret, så kan du med fordel bare smide den op og skrue godt op. Ellers må det op i en gryde.
  • Mos det hele grundigt, så vi får smagen godt ud.
  • Tilsæt så vinen og lad det koge godt ind.
  • Så tilsætter du vand og lader det koge godt sammen i ca. 45 minutter, jo længere du koger det ind jo stærkere og mørkere bliver det.
  • Så skal det gennem en si (evt. med et klæde), hvor du igen moser godt i det, for at få alt smagen med ud.
  • Nu har du din grundsovs, som du meget let kan arbejde videre med.

På Juleaften

  • Vi får ofte and, og her er det vigtigt, at du har sikret dig, at der under anden har ligget grøntsager osv.
  • Alt den kraft fra anden skummes grundigt for fedt og tilføres til vores grundsovs.
  • Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med lidt citron, ribsgele eller soya og så er din sovs faktisk klar!