Go Back
Udskriv
4.37 fra 11 stemmer

Risalamande - Ris à l’amande

4-6 personer
Ret: Dessert
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Risengrød

  • 300 g økologiske grødris
  • 2 liter økologisk sødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold
  • 1 vaniljestang - køb den bedste du kan finde
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk god salt

Risalamande

  • 150 g økologiske mandler
  • ½ liter Creme Double - yes vi snakker omkring de 50%

Krisebærsauce

  • Den dovne model: Du køber kirsebærsauce fra en god producent fx Bondegårdshyben
  • ELLER
  • 500 g udstenede kirsebær
  • 1 dl danskproduceret kirsebærvin fx fra Cold Hand Winery eller Frederiksdal
  • 1 dl god rom
  • 1 1/2 dl vand
  • Friskpresset fra én appelsin
  • 1 vaniljestang
  • 70 g rørsukker
  • evt. lidt Marizena

Sådan gør du

Risengrød (kan med fordel laves dagen før)

  • Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
  • Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  • Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad.
  • Forvarm en din ovn på 200 grader.
  • Kog risen forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (den skal kunne tåle at komme i ovnen)
  • Tilsæt salten
  • Rør rundt hele tiden - smide gerne et termometer i, så du kan følge med hvornår du skal ekstra opmærksom.
  • Tilsæt den tomme vaniljestang, vaniljekornene og resten af sukkeret.
  • VIGTIG: Nu slukker du den forvarmede ovn
  • Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
  • Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
  • Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt
  • Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold
  • --- Giv evt. lidt lun risengrød til ungerne med smørklat og kanelsukker, haps ---

Risalamande

  • Hak mandlerne - jeg kan godt li' dem finthakket, andre sværger til grofthakket - valget er dit.
  • Pisk double cream (fløden) - pisk hellere for lidt end for meget - fløden skal ikke være for fast, den skal lige netop selv kunne løbe fra beholderen, den er pisket i.
  • Rør fløden forsigtigt i risengrøden sammen med mandlerne.

Kirsebærsauce (kan med fordel laves dagen før)

  • Den dovne model: Kog kirsebærsaucen op i en gryde, bum færdig.
  • ELLER
  • Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  • Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad. You know the drill.
  • Vaniljesukker, kirsebærvin, rom, appelsinsaft, vand hældes i en tykbundet gryde.
  • Kog det op og tilsæt herefter kirsebær.
  • Kog op igen og lad det simre i nogle minutter.
  • Sigt kirsebærrene fra igen, de skal nemlig ikke koges i smadder.
  • Lad sauce koge ind til en tykkere konsistens, hvis du er presset på tid, kan du her tilsætte lidt marizena for at tykne saucen.
  • Når den ønskede konsistens er nået, hældes kirsebærrene retur
  • Hvis du laver den på dagen, lunes bærrene med nogle minutter, og saucen er klar. Ellers køler du saucen af og koger den let op på selve dagen.