Go Back
Udskriv
3.77 fra 13 stemmer

Boller i Karry - en ægte dansk klassiker

Danmarks uofficielle nationalret - populær bland børn og voksne
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Kødboller

  • 800 gram hakket økologisk svinekød med ca. 10 % fedt.
  • 8 gram salt
  • Rigeligt friskkværnet peber
  • 2 æg
  • 1 stort revet løg
  • 1 stort revet æble
  • ½-1 dl finvalset havregryn
  • 1 liter grøntsagsfond til kogning – enten laver du den selv ellers køber du det bedste du kan finde

Karrysovs

    Karrysovs

    • 2 gulerødder
    • 2 æbler
    • 1 porre
    • 2 spsk mel
    • 2 spsk smør
    • 4 spsk karry- det bedste du kan opdrive. brug gerne flere foskellige karryblandinger
    • 7 dl. kogevand fra kødbollerne.
    • 5 dl. let- eller sødmælk
    • Evt. kokosmælk hvis du ønsker en lidt mere eksotisk karrysovs
    • Salt, friskkværnet peber og sukker

    Sådan gør du

    Kødboller

    • Bland alle ingredienser sammen (minus fond som er til kogning af bollerne) og lad det trække i mindst 30 min på køl
    • Imens farsen trækker i køleskabet, går du igang med din karrysovs
    • Form nu ca. 25 kødboller og læg dem klar på et skærebræt
    • Når alle kødboller er klar, kogger du din grøntsagsfond op
    • Nu lægger du alle kødbollerne hurtig og lad dem simre
    • Når kødbollerne begynder at lægge sig i overfladen er de færdige. Så snart det sker tager du dem op øjeblikkeligt og slukker for varmen. Læg dem til side indtil karrysovsen er klar. Herefter lægger du dem i sovsen og laver retten færdig.

    Karrysovs

    • Rengør alle grøntsager og kør dem igennem på en hurtighakker.
    • Varm en pande op og brænd 3 spsk. karry af. Det skal have ca. 1 min. Du kan tydeligt dufte det når karryen begynder at blive vækket til livse
    • I en stor gryde som kan rumme samtlige boller og karrysovs, smelter du smørret og lader det bruse af. Så tilsætter du mel og det brændte karry
    • Tilsæt grøntsagerne og lad det svitse grundigt. Herefter tilsætter du så kogevand som egentlig er blevet til fond nu. Hold gerne temperaturen på middelhøj og rør godt til. Når alt dit fond er brugt tilsætter du mælk indtil du har en perfekt opbagt karrysovs
    • Smag karrysovsen til med salt, peber, sukker, mere karry og evt. citron
    • Lad nu sovsen koge godt igennem i 10 min og tilsæt til sidst kødbollerne