Go Back
+ servings
borscht, borjst, borsch - rødbedesuppe, Ukraines nationalret
Udskriv
5 fra 3 stemmer

Borscht - urkrainsk rødbedesuppe

Ukraines nationalret er nem at lave og smager virkelig godt. Mættende, varmende og sund.
Forb. tid45 min
Tilb. tid45 min
Ret: Aftensmad, Simremad, Suppe
Køkken: østeuropa, Ukrainsk
Antal: 4

Ingredienser

  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 gulerødder (mellemstore)
  • 2 pastinakker eller persillerødder
  • 4 kartofler
  • 5 rødbeder (mellemstore)
  • 1/2 hvidkålshoved
  • 500 g oksekød i tern, fx bov Du kan vælge mange forskellige udskæringer (nogle skal have længere end andre)
  • 150 g bacon i store tern
  • 1,5 liter oksefond
  • 4 spsk smør
  • 3 spsk tomatpure
  • 1-2 spsk vin- eller æbleeddike
  • Cremefraiche
  • Dild

Sådan gør du

  • Skær oksekødet i tern og brun det godt af i halvdelen af smørret på en pande. Er det en udskæring, der skal koge længe (altså over 30-40 minutter), før det er er mørt, så kog det i oksefond (eller vand), til det er mørt, før du tilsætter det til suppen. Brug i så fald kogevandet som fond.
  • Skær bacon i grove tern og steg den godt af i bunden af en stor gryde. Tag baconen op igen, når den har fået godt med farve.
  • Skræl gulerødder, pastinakker/persillerødder og kartofler. Skær dem i grove stykker. Skær ligeledes tre af rødderne i grove tern og gem de sidste to til at rive opg komme i suppen kort inden servering.
  • Hak løg og hvidløg groft.
  • Snit hvidkål i fine strimler (evt. på et mandolinjern)
  • Kom smør ned sammen med baconfedtet i gryden og steg rodfrugtsternene godt af, så de bliver let karamelliserede. Det giver suppen en god dybde i smagen. Gør det eventuelt i flere omgange.
  • Svits også løg og hvidløg på samme måde.
  • Kom løg, bacon og rodfrugter i gryden og dæk med vand eller oksefond. Kom også det brunede oksekød i (eller det kød, der eventuelt har stået og simret, så det er ved at være mørt). Tilsæt salt (1-2 spiseskefulde)
  • Kom tomatpure ved.
  • Lad suppen simre 30-40 minutter, til rodfrugter og kød er mørt. Efter et kvarter tid tilsætter du hvidkålen.
  • Når der er ca. 5-10 minutter tilbage af kogetiden, riv da de sidste to rødbeder og kom dem i suppen, som den får en ekstra intense farve og en mere frisk rødbedesmag.
  • Smag til med salt, peber og eddike til at balancere sødmen med.
  • Server den rygende varme suppe med en skefuld cremefraiche og godt med dild.